Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 ян. 2007, 21:15 ч.

Имате ли нерви да прочетете колко сме добре ние.....

 • 3 591
 • 45
 •   1
Отговори
 • гр. София
 • Мнения: 631
Е, оставям коментарите на Вас

жените - убивани с камъни, обрязвани, угоявани и продавани
текст рослава куманова
 
нигерийката амина лавал,
осъдена на смърт,
защото е родила извънбрачно
Една нигерийка бе осъдена на смърт през март, защото родила детето си без да е омъжена. Снимката на разплаканата Амина Лавал, прегърнала извънбрачното си дете, се появи в световния фотообмен и оттам - в нашия печат, преди няколко седмици. Точно тогава шумната тумба на ЕВА се върна от отпуска и вместо да си говорим за морето, коментирахме потресени тази снимка.

Според религиозния мюсюлмански закон Шериат извънбрачната връзка се наказва с убийство с камъни. Прелюбодеянието се доказва, ако за него свидетелстват (забележете!) четирима мъже. Присъдата се изпълнява по следния начин: жената бива заровена в земята до шията и замеряна с камъни, докато главата й стане на пихтия. При това местни ходжи следят дали хората хвърлят само малки камъни, за да може да се удължи агонията на жертвата. Така ще бъде изпълнена и присъдата на Амина, след като спре да кърми детето си.

Днес Шериатът все още се прилага в първоначалния си вид в държави като Иран, Саудитска Арабия, Судан, Сомалия, Либия, Пакистан и Северна Нигерия.

Амина Надал обжалва нечовешката си присъда, но съдът отхвърли жалбата през август. Единственото постижение засега е, че пребиването е отложено с 2 години, за да може Амина да откърми 8-месечната си дъщеря Уасила. Чернокожата жена призна пред съда, че е правила секс без брак и посочи бащата, който обещал да се ожени за нея. Той обаче отрече . "Не мога да разбера защо само аз трябва да бъда наказана за греха си.

Мъжът също трябва да поеме своята отговорност за стореното", каза разплакана африканката. Междувременно чужди правителства и правозащитни организации призоваха нигерийския президент да се намеси. Манекенки, които ще участват в конкурса "Мис Свят" през ноември в Нигерия заплашиха, че ще го бойкотират заради случая с Амина Лавал. Страната си спечели правото на домакин, след като нейната представителка Агбани Дарего бе коронясана за мис през 2001 г. Сега обаче успешното му провеждане е под въпрос. А съдбата на осъдената нигерийка е неясна. Кипър отказва да екстрадира друга нигерийка, осъдена на смърт по същия начин заради прелюбодеяние.

Макар че XX век в Европа и Америка беше белязан от феминизма, в десетки държави от третия свят жените все още са третирани по първобитен начин - те са жертва, стока, инструмент за удоволствия. Издевателствата над тях са факт и днес, в началото на XXI век.

съпруга за една нощ

Жените са вторичен продукт от творческия акт на бога според най-реакционното тълкуване на някои разпространени религии в света. Митът за грехопадението, съществуващ и в християнската, и мюсюлманската религия, във фанатизираните религиозни общности е причина за дискриминация и антифеминизъм. "Вашите жени са нива за вас, затова влизайте във вашата нива, когато поискате", гласи текст от Корана.

Това на практика означава, че при никакво неразположение съпругата няма право да откаже на мъжа си сексуално удовлетворение. Свещената мюсюлманска книга облагодетелства представителите на силния пол почти във всичко. Например при делба на имотите между синовете и дъщерите на първите се дава двойно повече, отколкото на вторите.

В Иран жените си извоюваха правото да гласуват, а някои захвърлиха мизерните черни покривала за главата. Но въпреки това иранските момичета могат да бъдат омъжени на 9 години, съпругите не могат да излизат вечер без разрешение на съпрузите си, а майките нямат право на попечителство над децата си след развод. В Саудитска Арабия пък на жените все още е забранено да карат кола, нямат право да свидетелстват и дори са без паспорти.

Там все още са практика издевателствата над малолетни бедни момичета - спомняте си потресаващата книга "Принцеса Султана" преведена на български, в която една арабска принцеса разкрива ужасяващите, при това законни, начини да се "ползват" жените и после да се захвърлят.
Един обичай с дълбоки корени, който е заклеймяван от някои мюсюлмански групи, е т. нар. брак за удоволствие. Прилагат го мюсюлманите шиити.

Те могат да се оженят за един час, за няколко дни или месеца срещу определена сума. Това на практика е легализирана форма на проституция. След това момичетата трябва да прибегнат до услугите на гинеколог, защото девствеността е зестра за следващия брак. По правило те разказват, че годеникът им ги е изоставил. Тогава гинеколозите зашиват девствената им ципа и те отново са готови за меден месец. В Бейрут например само за година се появяват около половин милион новопровъзгласени "девственици".

жената няма право на грях, защото самата тя е грехът

В Иран години наред живеят според Корана и тълкуванията му, направени от покойния аятолах Хомейни. Една от най-интересните постановки в тях е следната: Ако един мъж има извънбрачна връзка, но спи с жената на тъмно и не е сигурен дали това не е законната му съпруга, значи не извършва грях.

Правото на грях обаче се отказва на жените. Факт е, че жената е била на второ място векове наред. И днес смисълът на живота й в много страни се свежда до това да е в услуга на мъжа. Дали ще му ражда деца и ще се грижи за домакинството, дали ще му доставя сексуално удоволствие или ще му донесе материални придобивки като бъде продадена, ролята й си остава робска.

Тъй като е зависела от господаря си, хилядолетия наред тя, принудително или не, е предприемала какви ли не издевателства над тялото си само, за да му се хареса. Мъжете пък са й налагали най-различни ограничения с цел да не я пожелае друг.

Афганистанките са едни от най-жестоко третираните жени в света. Талибаните им забраняват да посещават болница без да ги водят мъжете им. Лекар от мъжки пол може да оперира жена само с разрешение на моллите. Освен това мъжете лекари не могат да работят заедно с жените от тази професия според местните закони. Ако в едно семейство са болни и съпругът, и съпругата, лекарства се купуват само за мъжа. Пари за благоверната рядко достигат.

До декември миналата година 75 % от пациентите на всички афганистански болници са били мъже-военни. Останалият процент от мирни жители пък са можели да се обърнат към лекарите само с разрешение на моллите.
Жените в Афганистан още се борят за правото да получат образование. Талибаните са забранили смесените класове в училище и твърдят, че няма пари за девически школа.

женското обрязване - жертвоприношение пред олтара на силния пол
 
хайа сасо - една от най-могъщите лидерки
на движението "бондо" и върла
привърженичка на женското обрязване
Друг вид посегателство върху женската същност е обрязването. Жестокият ритуал се провежда най-често поради религиозни разбирания. Момичетата трябва да се подготвят за праведния живот преди да станат жени. Те биват осакатявани, защото удоволствието от секса е привилегия на съпруга. Сред мюсюлманските народи вървят поговорки като "Клиторът убива мъжете и новородените" и "Необрязаната жена не е жена". Варварският обичай се практикува на Арабския полуостров, в Персийския залив, както и в 11 африканси държави. Сред тях са Судан, Етиопия, Сомалия, Кения, Мали, Сиера Леоне, Кот д'Ивоар и др.

В Сиера Леоне например хиляди жени и 12-14-годишни момичета биват обрязвани всяка година. Събират в ги в специални, тайни "подготвителни" лагери, където уж ги обучават за бъдещия им семеен живот. Ритуалите организира мистичната тайна женска организация "Бондо". За жените членството в нея, което става след обрязването, се смята за един вид посвещение. Обществото те отхвърля, ако не си минал през процедурата. Тя е особено жестока, защото манипулацията се извършва без упойка. За да се хипнотизира момичето, наоколо бият тъпани и танцуват и пеят жени, надянали дяволски бондо-маски. Клиторът, а понякога и малките срамни устни се отстраняват с помощта на бръснач, ножица, нож или дори с парче счупена бутилка.

Операцията извършват жени, нямащи нищо общо с медицината. За да спре обилното кръвотечение, раната се налага със сдъвкани преди това билки. В резултат момичетата могат да заболеят от тетанус, да получат инфекция, да останат безплодни и дори да умрат. За нечовешката болка свидетелстват десетки жертви. Сексът за обрязаната жена става ад - тя изпитва само болка, но не и удоволствие от него. Хайа Сасо, която е председател на Съюза на жените мюсюлманки в Сиера Леоне, е една от най-могъщите лидерки на движението "Бондо" и една от най-върлите застъпнички на обрязването на жените.

Според нея то не само ги възпира от сексуални желания и изневяра, но им пречи да се отдадат на лесбийство. Чернокожата активистка с вид на вуду-магьосница е категорична, че няма никаква опасност при обрязването на жени. Животът на сънародничките й щял да изгуби смисъл без него, защото то било част от културата им.
Освен жестокия обичай на обрязването, днес продължават да съществуват и други, индиректни и по-рафинирани начини за насилие над слабия пол.

обичаи - насилие над тялото и духа
 
в мали угояват жените, за да влязат
в нормите за красота
Жените в Мали биват насилствено угоявани, защото там се смята, че красива е тази, която е най-тежка. Според тамошните мъже слабите жени са мъжеподобни, резки, поривисти, лекомислени, непостоянни и капризни. Затова пък тлъстите представителки на нежния пол се смятат за уравновесени и мъдри. Момичетата биват принуждавани пият по 20 л мляко дневно по време на ритуал, който трае всичките зимни месеци.

През втората седмица девойката трябва да изяжда по едно яре или дори коза за два дни. Няма смисъл да обясняваме вредата от затлъстяването, която води до редица заболявания като подагра, оттоци по краката, сърдечни пристъпи и т.н. Самите жени от Мали, които са ходили на училище, смятат, че угояването е най-лесният начин да бъдат задържани вкъщи.
През вековете върху жените са били прилагани най-различни други способи за разкрасяване. В името на силния пол женското тяло е било подлагано на най-различни експерименти.

Египтянките например са си капали в очите отровния атропин. Така зениците им се разширявали и погледът им придобивал мекота. Известно е, че крачетата на малките японки и китайки са били обувани в едни и същи дървени обувки през годините на растежа им. Понякога дори се налагало да чупят пръстите им. Естествено - без упойка. Така стъпалата им оставали малки, което било признак за красота. Друг е въпросът, че девойките изтърпявали безропотно мъките, в резултат на които се сдобивали с деформирани нозе.

Някои африкански племена все още слагат специални обръчи на вратовете на момиченцата с цел да ги удължат. Причината е, че ненормално дългата шия се смята за красива в тези първобитни общности. Дългогодишното носене на обръчите ги превръща в нещо като държащи шини. Ако жените ги свалят, може вратът им да не издържи тежестта на главата. При други племена върху бузите на момиченцето се правят три диагонални разреза с бръснач - нарезите нарастват с времето, превръщат се в огромни розови кратери върху бузите на момичето и стават част от идеала за красота.
 
в афганистан жените все още
крият лицето си с паранджа
Начинът, по който се обличат жените, също е поставен в услуга на силния пол. Само и само той да не се изкуши, по света и до днес се издават най-различни забрани. Например в Судан, ако не е покрила главата и тялото си до земята, жената е застрашена от бой с пръчки.

Вождът на град от архипелага Вануату, в южната част на Тихия океан, забрани на жените да носят панталони и поли над коляното. И това, при положение, че туристите се пекат по бикини на целия архипелаг. Впоследствие на събрание на всички вождове на Вануату е предложено да се внесе изменение в конституцията на островите с цел навсякъде да се забранят панталоните.

Тамошен вожд-моралист заявява пред радио "Нова Зеландия": Мъжете не са виновни, че жените сами ги предизвикват. Лекомисленото облекло е причина за нарастващия брой изнасилвания и други жестокости към слабия пол.
В Кабул (Афганистан) и днес рядко можете да видите жена, която не е в традиционната паранджа. Дрехата я покрива от главата до петите като видимост до външния свят осигурява само мрежестото прозорче пред очите. Муджахидините не бързат да отменят жестоките талибански правила за облеклото на слабия пол.

цената на любовта: 50$, овца и три бутилки джин

Бракът на жената все още е изгодна покупко-продажба в ислямския свят, сред ромите в европейските страни и в редица африкански и островни държави. Например в Папуа-Нова Гвинея процедурата се извършва според специално нареждане. В документа пише, че когато жената се омъжва за първи път, тя струва 240 $ и пет свине. При повторен брак цената й пада на 30 $ и две свине, а при следваща сделка стойността й е предмет на договаряне.

В същата държава важи древен папуаски закон. Излъганият мъж обезглавява любовника на жена си. Преди екзекуцията обаче, осъденият трябва да изяде пръста на своята любовница.
Към момичетата в Афганистан се отнасят като към тежест и те най-често биват продавани за 5 овена и парче плат. Омъжват ги още 8-годишни и те живеят в дома на съпруга, чакайки да достигнат половата си зрялост.

В Гана мъжете могат да имат интимна връзка с девойка под 18 години само ако притежават 50 $, овца и 3 бутилки джин. Това е глобата, която любовникът трябва да плати, ако момичето забременее.

И ако си мислите, че законите и нарежданията, които дискриминират жените, са приоритет само на ислямския и третия свят, лъжете се. САЩ са известни с многобройните си нормативни актове от серията "тъпи", много от които са специално измислени за слабия пол. Във Флорида например на неомъжените дами е забранено да скачат с парашут в неделя.

В Пенсакола всяка жена, загинала заради невнимателното използване на електроуред в банята, трябва да бъде(!?) глобена със 100 $. В Кентъки пък "нито една особа от женски пол не може да се появява по бански на пътя, ако не е придружена от двама полицаи или не носи лопата". Изключение правят само за дамите, които са по-малко от 40 или повече от 90 кг.

В Лондон още действа закон, забраняващ побоя над жени след 21 ч., тъй като виковете на пребиваната могат да нарушат покоя на гражданите. Интимната връзка с кралската съпруга във Великобритания пък се смята за държавна измяна.

Насилието над жените може да вземе и чудовищни форми, но може да бъде и много рафинирано.

Както се изразява една еманципирана, работеща и печелеща приятелка, "защо трябва да ме бие мъжът ми, след като ме кара да се чувствам непрекъснато виновна". Но това е друга тема.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 843
  Ето един повод да се радвам, че съм родена в БългарияSimple Smile)   И слава богу, не е единствен!

# 2
 • София
 • Мнения: 3 447
Цитат
През вековете върху жените са били прилагани най-различни други способи за разкрасяване. В името на силния пол женското тяло е било подлагано на най-различни експерименти.

Всъщност, тук и сега, нещата не са много по-различни, нали  Simple Smile

# 3
 • Мнения: 495
и аз съм от щастливките, родена в Бг  Grinning

# 4
 • В ГРАДЧЕТО
 • Мнения: 53
Боже,потресена съм #Crazyв кой век живеят?Наистина ние сме добре

# 5
 • София
 • Мнения: 536
 Shocked
Това е нечовешко!

# 6
 • Мнения: 2 614
Всички знаем, че съществоват такива неща, но когато се съберат на куп, както в тази статия се чувствам виновна дори, че съм се родила тук.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 455
 smile3537  Боже не вярвах,че в днешно време се прилагат такива издевателства върху жени.Тук в Европа май сме си най-добре.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 537
Ужасно жестоко Shocked Тия изроди имат ли акъл изобщо Sick #2gunfire

# 9
 • Мнения: 2 858
Е наистина не можах да го дочета. Rolling Eyes След историята за извънбрачното дете и смъртната присъда -убийство с камъни меко казано съм потресена.Горката жена,горкото детенце.  Cry Това не са хора,а чудовища.Не мога да повярвам,че това се случва в 21 век.По-късно ще се опитам да дочета статията.

# 10
 • Мнения: 5 876
Ще добавя анорексията, която не е по-малко страшна от насилственото угояване.
И въобще масовите диети в западния свят.

Ще добавя операциите за увеличаване на бюста, които не ми се виждат по-смислени или по-малко варварски от обрязването. А доколкото съм чела, правят бюста абсолютно безчувствен.

Ще добавя различните пластични операции с цел харесване на противоположния пол. Не ме убеждавайте, че е много феминистко и цивилизовано да ти изстържат една част от носа.

Кола маската на определени места е нещо, което никой мъж няма да си причини. Още по-малко пък заради жена.

Въобще не мисля, че сме кой знае колко по-добре, просто не забелязваме това, което е част от нашата култура. Чуждото ни фрапира, защото изведнъж го виждаме каквото е - лишено от смисъл, нечестно.
Но на една китайка с малки крака може да й се види варварско да легнеш под ножа, за да ти изсмучат тлъстините от талията, да ти пъхнат чужда материя в циците и да ти изпилят сантиметър от носа. Все пак на нея са й пипали само краката.

На една арабка с фередже пък и двете неща могат да й се видят безумни - под фереджето тя има по-голяма свобода от нас да изглежда както си иска. И както твърди една позната иранистка, с такава дреха в Иран се е чувствала абсолютно свободна - да ходи навсякъде, да спи под открито небе и т.н. без никой да я закача.

Последна редакция: чт, 18 яну 2007, 15:33 от Aнда

# 11
 • Мнения: 18 884
повечето неща съм ги чела,но така накуп наистина са още по-стряскащи!

# 12
 • Ямбол
 • Мнения: 22 952
И всичко това се подчинява на религията. После, моля, не ме убеждавайте, че е хубаво да съм религиозна Sick

# 13
 • Aubord, Nimes, France
 • Мнения: 390
Нямам думи!

# 14
 • Мнения: 1 851
Да, а вчера в един от нашите ежедневници имаше следното материалче: разказва се за един богат, културен и популярен шейх, който по телевизията разяснява ПРАВИЛНИТЕ НАЧИНИ ДА БИЕШ ЖЕНА СИ!!!!! Едно от правилата е, цитирам: Без кръв и счупени кости... За да не личи, да не може да се докаже!
И за по-голямо удобство, ако нямаш сателитна ТВ или си изпуснал увлекателното предаване, тази информация може да се намери на определен интернет сайт, който също беше публикуван в нашия БГ вестник! Познайте сега колко от българските възпитани, културни и любящи мъже (от малцинствата и не само оттам) ще се ограмотят и ще започнат да прилагат тези правила.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт