Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

София

Мнения: 678
Баба ми в събота е рожденичка и ми се искаше да и направя торта.Понеже не разполагам с време реших да купя готови блатове и сметана и отгоре да я украся с много плодове.Дотук добре обаче въпросите ми се
-Какво да използвам за да се запазят плодовете отгоре?
-Мога ли да изплозвам пресни плодове и от консерва едновременно?
-Отвътре да сложа ли плодове или само отвън е достатачно?
-Имам замразени малини и ягоди мога ли да ги използвам ,например да ги разбия със сметаната за крема на тортата отвътре.Или пак за украса?
Благодаря знам че мога да разчитам на вас
Цитирай

София

Мнения: 199
Доколкото разбирам искаш да направиш нещо подобно на плодовата пита на Неделя. И аз сам си мислела как бих могла да я направя. предполагам че трябва да направиш тортата и за отгоре да разтвориш поне 2-3 пакетчета желатин, да наредиш плодовете миля че може и пресни и размразени и да ги залееш със желатиновия сироп и веднага в хладилника.
Цитирай

София

Мнения: 3 387
За да се запази свежия вид на плодовете се използва желатин.Разтваряш го и плодовете ги топиш в него преди да ги сложиш върху тортата.Другия вариант е след като ги сложиш върху тортата с четка да ги намажеш с желатина.Успех!  bouquet
Цитирай

Русе

Мнения: 401
Виж в темата Моите любими торти. Там много скоро laskova  беше пуснала снимка на плодова торта правена от нея и подробната рецепта  Smile
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Специално на "Неделя"-та плодовете са "глазирани", не е обикновен желатин това. Но в домашни условия що да не стане (поне нещо подобно де) и с обикновения. А замразените плодове не ги размразявайте! Направо се топят в желето и се редят върху тортата. Но е важно да са от купешките замразени плодове, в домашни условия не стават. По-точно за украса не стават, а за между блатовете може да се ползват.
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 942
Цитат
Но е важно да са от купешките замразени плодове, в домашни условия не стават. По-точно за украса не стават, а за между блатовете може да се ползват.
Защо да не стават newsm78 - аз си замразявам плодовете /по-точно ягоди, малини, череши - изобщо меки и дребни плодове/ наредени върху картон и след като се замразят, ги прибирам в кутия или пликче. Така си стоят цели и могат да се използват за украса Peace
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
 Ето отговори на въпросите ти:

- Какво да използвам за да се запазят плодовете отгоре? Ратвори си желатин - в по-малко количество вода(по описанието на пакетчето) и докато е още течен намажи плодовете върху тортата добре. Това ще запази свeжият им вид и ще ги предпази от окисляване и потъмняване.

-Мога ли да изплозвам пресни плодове и от консерва едновременно? - по добре само пресни, от консерва са доста напоени от сока и ще се разтекат. Същото се отнася и за замразените плодове. А, може обаче да ползваш ананас от компот - той е твърд.

-Отвътре да сложа ли плодове или само отвън е достатачно? Това зависи изцяло от вашите вкусове.

-Имам замразени малини и ягоди мога ли да ги използвам ,например да ги разбия със сметаната за крема на тортата отвътре.Или пак за украса? В крема може да ги сложиш, като украса не - ще се разтекат. Тоест можеш, ако искаш отгоре тортата да има по-дебел пласт желатин, тогава - да. За нея обаче ти трябва закопчаваща форма за торта с размера на купените блатове или опечени собствени блатове.

Мисля, че добре си го измислила и със свежи сезонни  плодове - ябълки, мандарини, портокали, киви, грозде (ако намериш и други), плюс ананаса, ще стане чудна торта!

Ето една идея за украса под майсторското изпълнение на laskova - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=155279.msg2995097#msg2995097



PS. Това го писах преди няколко часа, но ми спряха Нета. Виждам, че момичетата са ти отговорили, но пускам и този пост.


Успех!  bouquet
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
От личен опит : замразени плодове НЕ стават за украса, защото като се размразят пускат много сок и оклепват цялата работа. Но пък са идеални за разбиване в самия крем  Wink.
Цитирай
Ползвам замразени малини , ягоди и боровинки в домашни условия. Предварително едновременно ги размразявам и отцеждам в сито за няколко часа. Понеже нямам форма с откопчаващи се стени, след като намажа отгоре със сметана последния блат си правя бордюр отстрани с шприца пак със сметана, нареждам отцедените плодове и заливам с разтворен желатин в плодов рядък сироп и слагам в хладилника да желира.Така хем плодовете са покрити и глазирани(не променят цвета си), хем желатина не се разтича, докато се стегне.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат
Но е важно да са от купешките замразени плодове, в домашни условия не стават. По-точно за украса не стават, а за между блатовете може да се ползват.
Защо да не стават newsm78 - аз си замразявам плодовете /по-точно ягоди, малини, череши - изобщо меки и дребни плодове/ наредени върху картон и след като се замразят, ги прибирам в кутия или пликче. Така си стоят цели и могат да се използват за украса Peace
Ами това ми го обясни професионалка - плодовете трябва да се замразят шоково, не става в домашни условия. Иначе след размразяване се разпльокват, но това не им пречи да се сложат в крем, да речем  Peace
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 942
Уф, може и така да е; аз съм ги ползвала само в желирана украса и не са се разпадали, но ако се сложат просто така върху тортата сигурно ще се разпльокат Thinking
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 893
Да, съгласна съм и аз с Голди, домашно замразени стават само с желатин отгоре. А разбити ги използвам за парфе.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Явно желатина ги е хванал бързо, тя жената ми обясняваше точно за украсата на плодовата пита на Неделя, а там плодчетата са натрупани едно върху друго и при това положения 100% ще се смачкат
Цитирай


Мнения: 121
Това е моята плодова пита  Smile http://www.snimka.bg/album.php?album_id=90150&photo=11
Цитирай


Мнения: 121
Това  е вариация на същата тема, това е любимата торта на семейството ни.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=90150&view=1&photo=1
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора