Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 19 ян. 2007, 14:14 ч.
  • Преглеждания  1 953  Мнения  4  Онлайн  1
Отговори
Фирмата, в която работя има за управител един немец, който на практика не идва често в България. Фирмата е представлявана в България от упълномощено от него лице. Лицето "Х". Това лице преупълномощи с всякакви права още един човек. Лицето "У". Но преди 5 дена лицето "Х" пред нотариус оттегли напълно пълномощното си от лицето "У". Обаче лицето "У" е направило доста голям паричен превод вчера. Имайте предвид, че банката е предупредена още веднага с декларация, че той няма право вече да се ползва от това пълномощно, тъй като е прекратено. Въпросът ми е: Лицето "У" добросъвестно ли е действало? Какъв е реда да му се сведе до знанието, че вече няма пълномощно? не питам само конктерно за банката ами и за всички други права, които е имал.

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 6 154
Въпросът ми е: Лицето "У" добросъвестно ли е действало? Какъв е реда да му се сведе до знанието, че вече няма пълномощно? не питам само конктерно за банката ами и за всички други права, които е имал.

Ако лицето У не е било уведомено за оттеглянето на пълномощието - да, действало е добросъвестно. А ако е било уведомено - не. Най-добре е да се изпрати нотариално покана/известие за прекратяване на пълномощното.Това е в общия случай.
Но друго, което не е ясно, но има значение за въпроса ти е с какъв договор са предоставени пълномощия на лицето У - прокура, търговско пълномощно, пълномощн за отделни действия ли...? Защото например прокуриста се вписва в търговския регистър, съответно оттеглянето на прокурата има действие за третите лица също от вписването на оттеглянето в ТР.  Rolling Eyes

# 2
Biby, ако е пратена нотариална покана, но той не я е получил тъй като е бил в чужбина или се е скрил? Как се пращат тия нотариални покани? Лицето У,  е препълномощено от лицето Х.  А най-общо пълномощното е да подписва всякакви документи свързани с управлението на дружеството и да го представлява пред банки и други организации. Не е търговско.

Последна редакция: пт, 19 яну 2007, 17:38 от La obrena

# 3
  • Мнения: 495
Biby, ако е пратена нотариална покана, но той не я е получил тъй като е бил в чужбина или се е скрил?
фактът на НЕполучаването означава, че е действал добросъвестно

# 4
  • София
  • Мнения: 6 154
За да има действие оттеглянето трябва да достигне до знанието на упълномощения по какъвто и да е начин /но най-добре да е такъв, който можеш да докажеш/. Т.е. може да стане и с телеграма, препоръчано писмо и др.такива. Но най-добре е с нотариална покана - това е начин, който удостоверява съдържанието на документа и неговото връчване на адресата. Нотар. покана се връчва лично на лицето от нотариуса.

Относно пълномощното - "подписва всякакви документи свързани с управлението" звучи ми като прокура, но не мога да бъда сигурна.
Консултирайте се с адвокат. Той ще види документите и ще ви даде най-адекватен съвет. Така по нета можем само да гадаем  Grinning

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт