Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 ян. 2007, 16:05 ч.

живот със съдържание

  • 792
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 801
вижте какво открих, по-скоро мъжът ми ми го изпрати

В часа по философия професорът застана на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан от майонеза и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.
После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.
Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно "да".
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките.
Студентите се разсмяха.
"Сега, каза професорът, когато смехът утихна, искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот - семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви - все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща - работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало - малките неща."
 И продължи:"Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си.
 Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите.
 Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък."
 Една от студентките вдигна ръка и попита:"А какъв беше смисълът на бирата?"
 Професорът се усмихна."Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири."


# 1
  • Мнения: 801
питанката ми е, когато взимате важни решения, от които зависи по нататъшния ви живот, от какво се ръководите, т.е. кои са вашите приоритети при направата на даден избор?

# 2
  • Мнения: 410
Много е свежо това Peace Тези синтенции за много поучителни,но най ми хареса това за двете бири beer beer
А на въпроса ти,аз се ръководя винаги от чуствата и емоцийте си.Вярно,че по някога съм си патила от това,че съм оставяла сърцето си да ме ръководи,но съм си такава,първо действам и после мисля Banghead Mr. Green

# 3
  • Мнения: 4 966
Откакто ги има децата, те са ми мерило за всичко - т.е. съобразявам първо доколко даденото решение е добро или лошо за семейството ми.
Преди се водех основно от чуствата и емоциите си, а от 3-4 г. насам се ръководя от основно (да речем, не от разума), но от преценката. Т.е. преди съм мислила повече за пясъка, но днес (особено, след като преди години загубих момченцето си) за мен няма по-важно нещо от топките за голф, но пък и по-едрите камъчета са ми от значение.
А "бирите"... особено с любимите хора и с добри приятели - всъщност на са чак толкова маловажни.

# 4
  • Мнения: 1 486
Много интересно и добре казано! PeaceОт както имам дете мисля повече с главата си,чувствата и емоциите остават на заден план.За мен топките за голф са и ще останат най-важните неща в живота!
За фурор  bouquet

# 5
  • Мнения: 58
Аз съм приятно изненадана с тази философска сентенция. Отдавна я бях чула за пръв път, и винаги се радвам да я прочета отново.
В живота се ръководя от разума и се старая никога да не изневерявам на себе си (интуицията си). Съчетавам ги. Напоследък за мое щастие се радвам на единодушие с разум и интуиция

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт