Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2007, 17:39 ч.

Естествената бебешка хигиена: как да започнеш с бебе над 6 месеца

 • 30 468
 • 291
 •   1
Отговори
 • Мнения: 485
Естествената бебешка хигиена: мога ли да започна ако бебето ми е по-голямо от 6 месеца?


Автор: Laurie Boucke

 
Тази статия е за родители, които започват да практикуват Естествената бебешка хигиена (ЕБХ), когато бебето им е на 6 месеца или по-голямо. Много семейства не са чували за този метод до момента, в който бебетата им вече са пропуснали първия и най-важен период с най-големи възможности за обучение (между раждането и 4-5 месечна възраст).

Най-често задаваният въпрос е: Мога ли да започна ако бебето ми е на 6 месеца или по-голямо?

Добрата новина е, че ако този метод намира отклик във вас, ако смятате, че той е подходящ за вас и за вашето бебе, тогава да, добре е да опитате (въпреки плащещите доводи на противниците на този метод). Независимо от това, че първият и най-ефективен период за обучение приключва на около 4-5 месечна възраст, други възможности се отварят през различните периоди от развитието на детето. Например, много бебета отново са готови за тоалетно обучение на около 8-12 месечна възраст, на 18 месеца и/или на 24 месеца. Тъй като всяко дете е уникално, няма начин да знаете със сигурност кога бебето ви отново ще бъде възприемчиво към тоалетно обучение след като то вече е по-голямо от 5 месеца.

В момента тенденцията е да се изчака докато бебето се научи само, когато стане на две години или по-късно, което подразбира, че няма абсолютно нищо, което родителите биха могли или трябва да направят за тоалетното обучение на детето си преди навършването на тази възраст. Това е напълно погрешно! Вярно е, че много двегодишни деца се обучават сами, но това със сигурност не важи за всички бебета. Много от тях никога не се научават сами. Вместо това родителите и персоналът в детските градини са принудени да сменят памперси на 4-5 годишни деца.

Бихме могли да разглеждаме ЕБХ и като един вид застраховка за това, че вашето дете ще осъзнае тоалетните си нужди и ще се научи да ги контролира преди да навърши 24-30 месеца. Това не е съзтезание с цел да се види кой може да научи едно бебе да използва гърнето по-рано. Тук става дума за комуникация, отзивчивост, лични убеждения. Това е начин на живот.

Ако бебето ви е на 6 месеца или по-голямо, ще трябва да направите някои модификации на традиционния метод на Естествената бебешка хигиена (ЕБХ). Обикновено (но не винаги) е по-трудно да се започне с подвижно бебе, което е било “тренирано” да се облекчава в пелените или което носи памперси и не асоциира усещането за влага с изхождането.

-   Ако използвате памперси, се опитайте да минете на памучни пелени поне частично. С памучна пелена без найлоновото покритие веднага ще разбирате когато бебето ви се изходи.

-   По този начин можете да започнете да изучавате и разпознавате ритъма и тенденциите в изхождането на вашето бебе. В същото време вие можете да преоблечете бебето си веднага щом се облекчи, за да не свиква да се чувства комфортно с мокри пелени.
 
-   Помислете дали да не използвате малки тренировъчни гащички, а по-късно да минете на обикновено бельо. Можете да си ушиете собствени малки гащета или панталонки, използвайки за образец панталонки с ластик. Те се свалят и се вдигат лесно, когато бързате. Можете да си изберете различни материи в зависимост от климатичните условия, бюджета, с който разполагате и други фактори, които оказват влияние.

-   Когато е възможно и удобно, оставяйте бебето си без пелени. Въпреки, че ЕБХ не изисква бебето непременно да е с голо дупе, това помага за неговото осъзнаване на собствените нужди и ускорява процеса на обучение (понякога забележително!) Бебето мигновено свързва причината и следствието. Вторият добър начин след оставянето по голо дупе е използването на тренировъчни гащи или дори специални китайски панталонки с открит чатал. Китайските панталонки имат цепнатина отзад, което позволява на бебетата да клякат и да се облекчават без да се намокрят или изцапат.

-   Опитайте различни позиции за изхождане докато намерите тази, която ще е удобна и комфортна и за вас и за бебето ви. За по-малки бебета може да опитате някоя от позициите, при които бебето се държи на ръце. За по-независими и мобилни бебета позицията на ръце може да не е подходяща. Потърсете малко гърне, подходящо за вашето бебе. Бихте могли да използвате и детска седалка за тоалетната чиния в голямата тоалетна или да седнете върху тоалетната чиния заедно с детето си.

-   Изучете рътъма на изхождане на вашето дете във връзка с храненията и ставане от сън. Например, повечето бебета имат нужда да се облекчат веднага след като се събудят сутрин или след дрямка. От там нататък те може да имат нужда да пишкат на всеки 30 минути два или три пъти; след това интервалът може да нарастне и да мине един час преди отново да имат нужда да се изпишкат. От друга страна, някои бебета продължават да пишкат през 15-20 минути още известно време.

-   Изучете естественния език на тялото на вашето дете. Всяко дете има свой собствен набор от сигнали. Някои от тях са изключително неуловими и трудни за разпознаване, докато други могат да бъдат натрапчиво очевидни.

-   Въведете звук или дума, която бебето да асоциира с изхождането. Звукът “ссссс” е разпространен в много култури, но може да предпочитате просто да кажете “пиш” докато бебето ви се облекчава или когато мислите че има нужда да го направи. Можете да използвате същия сигнал (или два различни) за малката и за голямата нужда.

-   Използвайте езика на жестовете или си изберете някакъв знак с ръка. Това е особено полезно за бебета, които все още не са проговорили, защото им позволява да комуникират нуждите си преди да се научат да говорят.

-   Не очаквайте незабавни и ярко изразени резултати през първите няколко месеца. Няма фиксиран времеви график за ЕБХ. Много родители се чувстват разочаровани от това, че бебето им не изглежда загрижено за това да остане сухо, като забравят за това, че на първо място те са научили детето си да се облекчава в пелените. На някои бебета им отнема значително време да се отучат от това.

-   Позволете на бебето да придружава вас или таткото в тоалетната (примерът на бащите е особено полезен за момчетата) . Нека да наблюдава как вие или други членове от семейството използват тоалетната и му напомняйте за използването на гърнето или детската седалка за тоалетната чиния. Обучение чрез пример и наблюдение може да бъде много полезно за някои, но не му придавайте твърде голямо значение. Ако на детето ви му е любопитно, то ще ви наблюдава и ще се учи.

-   Отпуснете се, бъдете нежни и търпеливи. Приемете темповете на развитие на вашето дете и им се насладете. Никога не сравнявайте резултатите на вашето дете с друго по съзтезателен или осъждащ начин. Избягвайте натиска, гнева, наказанието и другите негативни емоции, думи, интонации или действия.

-   Ако чувствате, че изхождането се превръща в мания, се опитайте да превъзмогнете това чувство. Това е случаят когато детето може да се опита да наложи контрол или да се заинати, защото чувства, че всичко това ви притеснява и тревожи. В не-западните общества майките само се усмихват на инцидентите и почистват без негативна емоционална реакция.

-   Винаги помнете, че всяко дете и всяко семейство е уникално. Опитайте чрез проби и грешки да намерите какво ще проработи при вас.

-   Някои родители нямат никакъв проблем да научат бебето си да пишка в гърнето, но не постигат резултати за акането, или обратното. Не се безпокойте! И това ще стане.

-   Следвайте естествения процес на обучение на вашето дете. Обичайния сценарий за проходили дечица е да ви уведомят веднага, след като са се изпишкали или изакали в гащите или в пелените. Това е част от процеса на обучение, и накрая детето ви ще се научи да ви съобщава предварително.

-   Ще има добри и лоши дни, поразителни успехи и неминуеми провали. Очаквайте една стъпка назад на всеки три стъпки напред. Малките деца са много заети да усвояват нови умения и да постигат нови цели, освен това от време на време преминават през известен дискомфорт, когато боледуват или им никнат зъбки. Много неща (включително пътувания и гости) могат да забавят тоалетното им обучение в краткосрочен план, но ако им дадете време, те ще се върнат към установения начин.

-   Очаквайте известна съпротива и разиграване от страна на вече проходилите дечица. Например, когато минават през етапа на казване на “не” на всичко, тяхното “не” не винаги означава точно “не”. Накратко, ако питате вашето малко дете дали има нужда да се облекчи, а то отговаря със звучно “не”, този отговор понякога може да няма нищо общо с въпроса ви. Всичко това е част от обучението да разбирате вашето дете и да се запознаете с всички форми на комуникация.

-   Що се отнася до похвалите, правете това, което чувствате за правилно, нормално и естествено за вас и детенцето ви. Ако чувствате, че трябва да похвалите детето, направете го. Ако не вярвате в похвалите, просто обяснете какво се случва докато изхождате бебето си.

-   По-големите братя и сестри могат да бъдат от голяма полза за ЕБХ. Те могат да научат чрез пример, вдъхновение, забавление и да помогнат по много други начини. Някои братя или сестри по-добре “четат” своето малко братче, отколкото възрастните.

-   Много семейства, които научават късно за метода, едовременно завършват тоалетното обучение на две деца едновременно, на бебе и проходило детенце, или дори на две порастнали дечица. Родители с две малки деца биха могли да използват ЕБХ с две деца наведнъж, стига да са търпеливи, да нямат големи очаквания, които биха могли да доведат до негативни чувства и реакции; и да уважават и приемат индивидуалните стадии на развитие на децата.

-   За родители, които започват с вече проходили бебета: всеки път когато бебето ви се изходи на пода (или където и да е другаде), му кажете с делови тон какво е направило и че това се прави в гърнето. Почистете заедно и заведете детето до гърнето или тоалетната. Отново обяснете, че е най-добре да се пишка и да се ака в тоалетната. Правете го всеки път когато се случи инцидент.

-   Доверете се на своята интуиция, слушайте вътрешния си глас, имайте вяра в себе си, отпуснете се и се наслаждавайте.


***************************************************************

Преведено от http://www.white-boucke.com/reviews/latestarters.html

***************************************************************

Други теми за Естествената бебешка хигиена / Infant Potty Training / Elimination communication:

Как да отгледаме бебето без памперси
Деца без памперси
За изхождането, закаляването, кърменето на поискване

****************************************************************

За повече информация по темата:

Infant Potty Training
Infant Potty Basics
DIAPER FREE! The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene
Култура в памперси. Какво искаш да кажеш, че има друга алтернатива?


# 1
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Благодаря ти за статията, Дуол. Simple Smile
С каката не съм имала особени проблеми, махнахме памперса сравнително лесно на 2,5 години, но прочитайки една подобна статия преди време, реших да опитам от любопитство, въпреки че вече е на 10 месеца. Мога да кажа, че за 1,5 месеца вече имаме някакъв успех- акито става предимно в тоалетната, а също и 2-3 пишкания. Като изключим 2-та дена, в които махнах памперсите, за да придобия представа за времето, по което ака и пишка, не съм имала повече от обикновено работа или ангажиране на вниманието. Но трябва да подчертая, че аз съм по цял ден с детето и единственото, което правя е да я пробвам в определеното време/след сън и хранене/  да се изходи. Не я държа дълго, ако почне да се дърпа- не я насилвам. Не я оставям без памперс /макар че мисля да го направя като дойде лятото/, въпреки че използвам думички "пиш" и "аки" не виждам някакви знаци, че ме разбира. Също така не долавям сигнали, които тя да ми изпраща съзнателно, а по- скоро аз просто налучквам кога да идем до тоалетната- някой път става, някой път не. И все още няма нищо против да си върши работата в памперса, ако я оставя. Всичко това ме накара да се замисля аз всъщност ЕБХ ли прилагам или само така си мисля? И всъщност има ли някаква разлика между този метод и класическото приучване на гърне, което са практикували нашите майки и баби?

# 2
 • Мнения: 462
Благодаря Дуол за превода. Чудесно си го направила. Дала си и прекрасно подходящите линкове.

Браво!!!

# 3
 • Мнения: 3 161
Благодаря и аз за труда!

# 4
 • Мнения: 3 069
Много полезна информация.
Благодаря!

# 5
 • Мнения: 98
Чудесна информация,браво за труда .Много Интерсно.Браво

# 6
 • Мнения: 2 577
Duol ,
Темата е страхотна, благодаря!!!

За този метод наистина не бях чула, но искам от опит да споделя с вас/дано не ви оттегча/.
Баткото е роден Януари '97г., спомняте си какво се случи тогава с долара......стана така, че дълго време с едно майчинство купувах точно един пакет памперси 18 или 20бр. и едно пюре, а ако пюрето беше плодово, ми оставаха и левчета за едно кафе ...
Митко не е гледан с памперси, с тоя пакет изкарвах месеци...Зимно бебе и то момче, като се напишка и всичко се сменя. Само перях и гладих, намразих ютията и още не искам да я виждам Crossing Arms
Резултата - той не можеше още да говори и сновеше още из цялата къща с проходилката, когато наистина даваше съвсем съзнателни сигнали. Имаше вече изградена представа за гърнето, за какво служи и къде му е мястото. И просто като му се приходеше до тоалетна заставаше с проходилката пред банята, започваше да вика и да блъска по вратата....Постепенно започна да си върши работата винаги в гърнето и когато се научи сам да ходи и отваря врати, сам си носеше гърнето и слагаше до мен, където и да съм.... На 1г. и 4м. тръгна на ясла и вече не се и изтърваше, изключително рядко...
Та кой каквото ще да ми говори, аз също смятам че памперса, колкото е удобство за майката, толкова е и вреден за развитието на детето от гледна точка на тоалетното обучение. 
Сега дъщеря ми е на памперс нон-стоп, но смятам като се затопли да почна да й го свалям по малко, а лятото вдигам килими, пътеки и да действа........

# 7
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 030
   Да се включим и мами с по-малки бебчета. Основно ЕБХ е и за съсем малки бебета на няколко седмици. Тогава не е приучване към гърнето, а по-скоро научаване на ритъма на бебето и помощ в изхождането на малкото същество.
   Аз въпреки че знаех за метода още докато бях бременна не успях да започна още отначало. Отскоро обаче се пробвам и вече акото ни е винаги в легенчето и половината от пиш. Не ги насилвам изобщо просто предлагам да свършат нещо винаги след сън или кърмене и понякога когато усетя че искат нещо да правят. Въпреки че си оставаме с памперсите вече забелязвам доста предимства. Много често памперса е сух или единствено напишкан, което е от голяма полза за едната ми мадама чиято кожа е доста нежна и лесно се подсичаше. Отделно т.к често ги оставям голички това спомага за закаляването, а и просто свикват с идеята че не е нужно всичко да се върши в памперса. Показателно е колко бързо се научиха да акат като ги взема в позата за изхождане. Сигурна съм, че не е случайност и очевидно и малки бебета имат възможност съзнателно да вършат тази работа и да искат да останат чисти!
   Има мами които постигнаха и още по-голям успех за което се радвам страшно много. Това което правя не ми пречи нито на мен нито на малките. Не настоявам да свършат нещо ако не искат и не виждам нищо лошо след сън вместо да се изпишкат в памперса да го направя гушнати в мама над едно легенче  Simple Smile

# 8
 • Мнения: 27 525
Мреси за статията и труда, но изобщо не съм съгласна. Струва ми се ненужно. За какво да се бърза? Какъв е смисълът? Освен ако не следва продължение как да го научим да готви и чисти на 3?  Laughing Шегувам се, но малко ми прилича като онези статии колко е погрешно да ползваме памперси  Crazy

# 9
 • Мнения: 478
Благодарю Дуол, за прревода. И на всички други за конструктивния подход

# 10
 • Мнения: 462
Мреси за статията и труда, но изобщо не съм съгласна. Струва ми се ненужно. За какво да се бърза? Какъв е смисълът? Освен ако не следва продължение как да го научим да готви и чисти на 3?  Laughing Шегувам се, но малко ми прилича като онези статии колко е погрешно да ползваме памперси  Crazy

Това не е съзтезание с цел да се види кой може да научи едно бебе да използва гърнето по-рано. Тук става дума за комуникация, отзивчивост, лични убеждения. Това е начин на живот.


Това е цитат от самата статия... Сори, че така го пиша, ама нещо ме ми работят бутончетата.

# 11
 • Мнения: 3 161
Мреси за статията и труда, но изобщо не съм съгласна. Струва ми се ненужно. За какво да се бърза? Какъв е смисълът? Освен ако не следва продължение как да го научим да готви и чисти на 3?  Laughing Шегувам се, но малко ми прилича като онези статии колко е погрешно да ползваме памперси  Crazy
И аз доскоро смятах, че естественото състояние на детето е да не го занимаваш с WC проблеми, докато само не пожелае, но се убеждавам вече, че естественото е да не го оставяш мокро и наакано в памперса и изобщо да го следиш и изхождаш при нужда, защото за него самото така е по-добре. Но разбира се, може да се поспори и тук - темата е гореща, естествено е да има сблъсък на гледни точки. В крайна сметка обаче всяка майка може да прецени кое става за нейното бебе и кое не - важното е да получи и такава гледна точка.

# 12
 • Мнения: 462
И аз доскоро смятах, че естественото състояние на детето е да не го занимаваш с WC проблеми, докато само не пожелае, но се убеждавам вече, че естественото е да не го оставяш мокро и наакано в памперса и изобщо да го следиш и изхождаш при нужда, защото за него самото така е по-добре.

Емем, моля те, сподели с нас как се реши да опиташ след като преди си смятала по друг начин!

Благодаря ти предварително - за мен твоят начин, по който си взела решения е от съществено значение и би ми бил от голяма полза!

# 13
 • Мнения: 27 525
И аз доскоро смятах, че естественото състояние на детето е да не го занимаваш с WC проблеми, докато само не пожелае, но се убеждавам вече, че естественото е да не го оставяш мокро и наакано в памперса.

Памперсът не държи мокро, а да се държи дете наакано не може изобщо и дума да става!
Съгласна съм иначе, но за след 6 месеца да се говори е абсурд (според мен).

# 14
 • Мнения: 1 555
Страхотна работа си свършила !!! Благодаря ! Да си кажа аз бях много против ранното приучаване на бебето на гърне, но сега като гледам синът си, който не иска и да погледне гърнето, започвам много да се замислям ! Все пак е на 1г и 4м а виждам че дори се чувства добре като е наакан  #Crazy  Simple Smile Обувала съм му гащички, но сега е студено а той се въргаля по пода и не става, но определено ще се заинатя и заредя с търпение и на пролет живот и здраве махам памперса, като с мен ще нося 2 комплекта за преобличане и предполагам че след много провали ще имаме успех! Просто не искам да коментирам вредата от памперсите и за момиченца и за момченцата, затова искам колкото се може по-скоро да ги махнем !!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт