Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 772
Днес, докато детето го гледали бабите си е ударило ръчичката на някакво желязо.
Сега забелязах, че има малка открита рана на пръстчето и се чудя трябва ли да му слагат инжекция и до колко време след нараняването??
Не знам ръждясало ли е било желязото, но след като е навънка не мога да гарантирам, че е в идеално състояние....

Последната му ваксина ДТК е била на 22.12.2005....

Освен това се притеснявам да няма нещо счупено, детето не дава да му видя ръчичката, чак като заспа го прегледах.
Няма никъде подувания, синини, единствено тази раничка.

Какво да правя?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 543
По-добре да питаш лекар. Ние се бяхме порязали на една ампула Вит С и пак ни биха Тетанус..а вие на желязо  newsm78 и то на вън. Минало е много време от последната имунизация. Тогава ни казаха, че повече от 6 месеца минат ли и при съмнения се бие инжекция отново. Или пък ако има мед.център наблизо заведи детето да го видят. Промихте ли го? Ако не, поне едно хубаво промиване трябва да се направи. Успех и дано всичко е ОК. Peace

# 2
 • Мнения: 2 772
Какъв лекар да питам?! Нашта педиатърка никога не си е вдигала gsm-a, камо ли пък уикенда.....  Close
А тук в Банкя поликлиниката ни е под всякаква критика.

Евентуално утре сутринта мога да говоря с нея.....

# 3
 • Мнения: 417
Ако раничката е лека, а не дълбока аз не бих се притеснявала.  Изтекла е кръв, което пречи на бактерията да прокикне навътре /ако изобщо я е имало/. Освен това тя е анаеробна, т.е а на плитка рана има достъп до кислород. Естествено ако се притесняваш заведи детото до лекар. Смятам, че педиатър е най-добе, зашото той е най-наясно с ваксините.

# 4
 • Видин
 • Мнения: 5 711
Цитат
Профилактиката се състои в задължителна ваксинация /комбинираната ваксина дифтеткок/ на подлежашите контингенти лица. Васкината е включена в задължителния имунизационен календар за децата.Реваксинацията се провежда през 10-годишен интервал. При нараняване профилактично се прилага тетаничен анатоксин и при имунизирани лица, ако от последната имунизация са изминали повече от 12 месеца. При неимунизирани лица в такива случаи освен тетаничен анатоксин се прилага и противотетаничен серум.Ето това намерих по твоят въпрос. Малко е вероятно да се случи нещо лошо, но за всеки случай при първа възможност говори с личния лекар на детето.

# 5
 • София
 • Мнения: 771
Мога да те посъветвам само относно евентуално счупване, до сега моят син има цели 2 на брой. Ако посинее мястото и се получи оток, има голяма вероятност да е счупено.

# 6
 • Germany
 • Мнения: 1 230
Само едно уточнение: Тетанус се бие до 24 часа след инцидента. После няма смисъл.
Обади се в Пирогов и питай щом като вашата педиатърка не вдига. Те дават и консултации по телефона. Междувременно има мазило което е за рани и е антибактериално , казва се  Vita-Merfen, с него и раните зарастват по бързо. Ако те е страх да го мажеш без лекар да ти го е изписал сигурно вие имате лични лекари, щом като на детето лекарката не вдига телефона, ако можеш се консултирай и с тях. Според мен не се притеснявай, тетанус не се хваща току така.

# 7
 • Мнения: 2 772
Няма счупване, разпитах хубаво бабите - ужулил се е яката на метална тръба, около която се е въртял.
Не е дълбока раната, но все пак си е текло кръв.

Говорих и с наш познат лекар /но не е педиатър/ - каза, че ръждата сама по себе си не съдържа бактерии на тетанус, но ако е била в контакт с заразени животни тогава се развивали. Освен това щом е текло кръв е добре, защото не е замърсена раната. Каза, че ако става въпрос за него си няма да се ваксинира, но за детето не може да носи отговорност.

Мисля утре рано да говоря с нашата педиатърка и пак ще имам време до обяд ако каже да го ваксинирам, инцидента е станал към 12ч, така че няма да са минали 24ч.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт