Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 ян. 2007, 22:06 ч.

Скарлатина в градината - моля за съвет

  • 492
  • 2
  •   1
Отговори
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 055
Научих за следния случай и ми се вижда доста странно случилото се.
Има ли ред в такива случаи и някъде написан ли е? Защото здравата логика е против това, което е станало?!?:

1. Разболява се дете, но не е сигурно, че е скарлатина - майката се обажда и казва че има опасения за скарлатина, но в градината няма никаква информация - предполагам да няма "паника", защото не е потвърдено.

2. Майката се обажда, че диагнозата - скарлатина -  е потвърдена.
В градината пак няма никаква информация, защото редът бил - GP-то да се обади в ХЕИ, а ХЕИ в градината и тогава се слага карантина.

3. Слага се карантината в крайна сметка - със срок седмица от заболяването на детето. Но в течението й се разболяват още две деца - карантината не се продължава.

4. Написани и раздадени са талони за носогърлен секрет, но не са дадени на всички деца, не са задължителни изследванията и няма срок за правенето им.

5. Едно дете прави обрив и викат майка му, но когато отива да го вземе, то спи при останалите.

6. Има бележка закачена, че скарлатината оставя имунитет - пак в тази градина.


Така, това е в общи линии...

Скарлатината е сериозно заразно бактериално заболяване опасно за сърцето и бъбреците, което не създава имунитет и често повтаря. Лекува се задължително с антибиотици - 10 дни /ако не се налагат 14/ и след това се правят контролни изследвания за отхвърляне на усложнения. За съжаление има нетипични и скрити форми. Доказва се с носогърлен секрет - при откриването на причинителя - вид стрептокок - изследването отнема обикновено 3 до 4 дни.

Ще съм благодаряна на всяка информация, която би помогнала на майките на дечицата в тази градина да поискат от детската градина по-добра грижа за децата си.

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 10:13 от арт мама

# 1
  • София
  • Мнения: 1 986
Арт мама, ще се опитам да помогна с каквото мога.  Peace
По т. 2 - Ред при съобщаването на карантина за която и да е детска заразна болест има. И ти си го написала: GP-то се обажда в ХЕИ, а ХЕИ в градината и тогава се слага карантина. А може и GP-то да се обади в градината направо и после в ХЕИ. И двата начина са еднакво правилни.
По т. 3 - Сестрата в детското заведение слага карантина. Ако в течението на карантината се разболее още само едно дете не се прави нищо. Но ако през този период на карантината се разболеят още две деца, то тогава медицинската сестра е длъжна да вземе гърлен секрет и да го занесе в ХЕИ.
По т. 4 - Ако при известяване на резултатите има деца, които са вирусоносители им се дават предписания да посетят задължително личния лекар (GP-то), който да назначи лечение. (Въпросното лечение може да се прави и ако детето е на детска градина, но само след преценката на личния лекар.) При идване на детето-вирусоносител на детска градина се изисква GP-то да даде медицинска бележка, че детето може да посещава детската градина, че му е назначено лечение, но детето може и да посещава градината. Но най-добре е детето да си стои в къщи и да си изпие назначения антибиотик.
По т. 5 - Ако дете направи обрив в градината, то то трябва да се отдели максимално далече от другите деца и незабавно да се извикат родителите му. Детето няма как "да се изхвърли" в друго помещение да спи само, но може и би следвало да се сложи да спи надалече от другите деца, в противоположния край на занималнята например.
По т. 6 -  Както и ти си написала, скарлатината не оставя имунитет.

Родителите на дечицата е редно да поискат от управата на детската градина, по-точно от директорката, да помоли и да нареди на медицинската сестра, да си изпълнява съвестно и стриктно задълженията при карантина от скарлатина, както и да махне бележката, в която има невярна информация, че скарлатината оставя имунитет.

Дано съм ти била полезна с нещо.

# 2
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 055
Radostin4e, Благодаря ти много!

Ако можеш и да ме насочиш къде е написано...
Чесно казано не ми се вижда логично със скарлатина да ходят на градина, като пиенето на АБ не прави детео незаразно и на практика така децата които останат на градина са си се в контакт....
за детето дето е било с обрив аз смятам че е можело да изчака родител будно вместо да спи 10 мин и после да не заспи - като станало между другото, ама  нейсе, то и контакта с другите е достатъчно нелогичен.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт