Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2007, 11:45 ч.

Въпрос по процедурата за кандидатстване

  • 865
  • 4
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 9 405
Здравеяте, интересува ме горе-долу колко време след като подадохте молба за кандидатстване за осиновяване, социалният работник посети дома Ви. Проблемът ми е следния - купихме ново жилище. Ремонтирахме го и е готово да се нанесем. Няма, обаче, още топла вода - според строителя чакаме да я пуснат началото на февруари, но ние сме от София и поради тези скандали с Топлофикация, никой не знае кога ще ни бъдат подписани документите. Иначе посетих Защита на детето, попълнили сме заявление и сме приготвили някои от документите, с които ми казаха, че можем да кандидатстваме. Сменихме си постоянните адреси и личните карти  и само чакаме топлата вода, за да се нанесем. Та въпросът ми е - дали да подам документите в Защита на детето (ако посещението на дома е примерно след месец, се надявам, че ще можем да смогнем да се нанесем) или да чакам първо да се нанесем и тогава да ги подавам? А хич не ми се чака повече - знаете как е на финалната права... (е, тя далеч не е финална, ама не ми се ще да губя ценно време).  Другият ми по-голям (според мен) проблем е, че въпреки обещанията на строителя, още нямаме пощенски кутии. Може и да Ви се стори странно, но аз се притеснявам, че ще ми изпратят някое известие по пощата и няма да го получа Confused. От друга страна не става да си сложим само ние пощенска кутия, щото знаете какво е по новите блокове - най-вероятно или ще я разбият или ще я откраднат Sad.

# 1
  • Мнения: 3 672
Ние подадохме заявлението през ноември и посещението в нас беше миналата сряда. Вие се уговаряте кога да бъде. Ние дори мислим да започваме сега ремонт и да правим детската стая, та не можахме да им я покажем, но те се интерисуват повече от основните неща, а не от детайлите, така че не се притеснявай.

# 2
  • Мнения: 171
Нас ни посетиха близо две седмици след подаването на заявлението, но не мисля, че ще е проблем липсата в момента на топлата вода. То се вижда че сте в ново жилище, а и проучването трае три месеца все дотогава ще ви я пуснат. Що се отнася до пощенската кутия, обадете се в ДСП и питайте кой е соц. работник на вашия район и се уговорете да се търсите по телефоните или дайте временен адрес (на някой ваш близък)за връзка. Успех в начинанието и скорошно вписване в регистъра! Hug

# 3
  • Мнения: 120
Подавайте документите и не забравяй да вземеш входящ №. Оттогава започва да тече 3-мес. проучвателен период и в повечето случаи социалните го спазват стриктно.
По отношение на пощата - някои РДСП изпращат уведомлението с обикновено писмо, но други - с обратна разписка, затова според мен да си вземете за няколко месеца пощенска кутия в най-близкия пощенски клон. Така ще е по-сигурно, пък и месечната такса не е голяма.
Успех!

# 4
При мен първото посещение беше 16 дни след подаване на заявлението. Няма точно фиксиран срок в Наредбата. Не се притеснявай от социалното проучване и посещението в дома ви, както е казала kakayaka, соц.работник се интересува от основните неща, не от детайлите. Най-важното е в дома ви да има пространство и най-необходимите условия за отглеждане на дете. В моя доклад са описани: (1) точен адрес; (2)местонахождение на жилището; (3)от кога живея в това жилище и каква е квадратурата; (4) предоставя ли добри условия за живот; (5) обзавеждане  /пише само,  че е "практично" и  "кухнята разполага  с необходимите домакински електоуреди "/; (6) как се отоплява през зимния сезон; (7) каква е хигиената. Всичко това е описано много  кратко и стегнато в точка от доклада, озаглавена "Икономическо и социално положение на осиновителите". Разбира се, съвсем не е задължително при вас да бъде същото. Но в общи линии ......
Не се притеснявай, много по-важна са мотивацията и личностните ви качества.
Ако приемеш два съвета от мен /аз все още не съм осиновила, но съм минала по пътя на "социалното проучане"/: 1) Опитай се да не се напрягаш и гледай , на соц. работник по-скоро като на специалист, който оказва подкрепа, отколкото  като на човек, от когото си в зависима позиция и  2) Ако бях на твое място не бих изчаквала, бих подала документите, веднага щом сам готова с тях. Това наистина, както казваш е "финалната права", но само за този първи етап от пътя, който сте поели.
Що се отнася до пощенската кутия, за този проблем все ще се намери някакво решение.
Кураж и успех! Hug Hug ....и по-бързо да достигнете до Втората финална права! Желая ви го от сърце!  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт