Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 5 876
днес си взех книжката "Супата на Кафка" -
тоест изкрънках си я с обещанието, че ще сготвя въпросната тарта по Чосър за вечеря.
Страшно ми хареса.
Сега няма да пиша повече, че съвестта и без това ме е изгризала за пропилените във форума часове, но утре ще препиша пълния римуван текст на рецептата.
Че и вкусно, бе.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Една приятелка американка прави такава, само че слага и пиле, направо е божествено( по мой вкус)! Чакам с нетърпение рецептата!
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 482
Е, хайде де, докога ще чакаме!  Laughing
Цитирай


Мнения: 5 876
Лучена тарта
ала Джефри Чосър

225 г обикновено тесто за кори
1 чаена лъжичка накълцана прясна мащерка
25г масло
2 лъжици зехтин
8 глави ситно нарязан лук
сол, черен пипер
1/4 лъжичка настъргано индийско орехче
1/4 лъжичка настърган джинджифил
2 яйца
2 жълтъка
425 мл течна сметана
щипка шафран

Тогаз се обади любезният ни домакин:
"Рецепти споделихте всички, без един.
Майстор Греъм - човек с привички -
е по тънката част: изневери и подли игрички...
А с пая си клафути и ти, дет се вика,
отсрами се пак, невесто дълголика.,
добре позната нам от Блумсбъри,
макар потокът на съзнанието ти ни умори.
А ти, писарю от Прага, премного четеш -
не мъдриме Овидий тука, а какво ще ядеш.
Метаморфозите ни кулинарни са,
      да кажем с откровение,
от хаоса на продуктите ни пръква се откровение.
А щом Арс Кулинария звучи с гласа на разказвачи,
от вашия достоен ръст и ранг, то значи
пълни ще са душите ни и сит възвишения дух,
ала ще има и в паниците ни,
и за взискателния ни търбух.
Пък ти, служителю от митницата,
май гледаш ни сеира:
слухтиш, дращиш в тефтера, наливаш се с бира.
Не е ли време да ни уважиш, човече,
до гуша ни дойде да чакаме рецептата ти вече."
"Готов съм - рече той.
- Но макар да владея изкуството да пържа,
да задушавам и варя, направо не издържам
да ви предложа наглед просто печиво,
което не само засища, но е и на ниво.
Та ето какво аз предлагам:

Следва рецептата на митничаря:

На набрашнен плот тънка кора разточете,
поръсете с мащерка и в дълбока тава разстелете,
по ръба с ножа я оформете и в тоз ред,
докато изпръхне, я печете на газ степен пет.
В тиган - тежък, разбира се, и под капак,
масло и зехтин стопете, вие знаете как.
Вътре лук на тънки филийки пуснете,
разбъркайте, захар и сол добавете:
захлупете, ала честичко вдигайте този капак
и бъркайте - ще е късно, ако лукът даде знак.
Капака вдигнете, нека водата поизври -
до десет минути сосът ви ще се сгъсти.
Млян джинджифил и орехче индийско - остана
тях само да притурите сега в тигана.
яйцата и жълтъците разбийте най-внимателно,
със сол и чер пипер ги подправете обезателно.
Сметаната загрейте леко заедно с шафрана,
и я разбъркайте с яйцата - това остана.
Сега настана време да напълните тавата:
почнете с лучения сос, разстлан върху кората,
отгоре - яйчния крем, и всичко е наред.
Пече се точен брой минути двадесет и пет,
докато придобие питата ни цвят златист."

Тук се обади домакинът ни:
"Бог да те благослови, добри човече,
ти на останалите пример даде", рече.
"Явно боравиш с туй изкуство вещо:
не каза много, но не изрече и излишно нещо.
Навярно знаеш, че от времена незнайни
датират днешните уж кулинарни тайни.
В това, как ги споделяш е силата ти, братко:
сгрешил си занаята, казано накратко.
Митницата твоя складира богатства, за които
с истории поклонниците ще ти плащат мито."

Тук свършва рецептата на лондонския митничар.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 482
Благодаря!   bouquet
Ей сега отивам да си изровя Кентърбърийските разкази от библиотеката. Тъй е то, който не препрочита класиката...  Blush
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Звучи интересно.
Цитирай


Мнения: 5 876
Как Сийке, не е пряк цитат от Чосър, а "в стилистиката на".
Като "Упражнения по стил" на Р. Кьоно, ама готварско.
Цитирай

София

Мнения: 3 447
И аз й се точа на тая книга  Smile
Цитирай

z point

Мнения: 408
ха! Седем пъти ха!  Very Happy
мноого вкусно това упражнение по стил  Smile - мисля да да го изпълня кулинарно, а и литературно, защо не  Party
Цитирай


Мнения: 5 876
Чандре, за теб специално има
"Яйца с естрагон" ала Джейн Остин  Laughing

да добавя - "Агнешко със сос от копър" по Реймънд Чандлър
"Морски език по нормандски" по Борхес
"Петел във винена марината" по Маркес
"Шоколадова торта" по Ървин Уелш
"Обезкостени пълнени пилета" по Сад
"Бърза японска супа" по Кафка
"Пиле по виетнамски" по Греъм Грийн
"Ризото с гъби" по Стайнбек

и т.н.  35

basilisk, и аз съм готвила по Ланчестър. Ratatoille  Laughing
« Последна редакция: ср, 24 яну 2007, 11:15 от Aнда »
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Веднага си поръчвам книгата! Готвила съм по Ланчестър, сега защо не и по други автори.
Много вдъхновяващо.
Мерси, Анда!
Цитирай

z point

Мнения: 408
Чандре, за теб специално има
"Яйца с естрагон" ала Джейн Остин  Laughing


ммм  Love

...а за мен и всички вас  Wink накрая специално ще има следния десерт  a la Алиенде :Laughing

О, как чаровно е бедрото наедряло,
с вида си слонски всява сладък смут
и цялото от мас преляло!
О, величав и пухкав бут,
в тресящ се желатин обут!
...Ах, тия славни дебелани,
от леността не знаят по-висш празник,
те вечно от едно са обладани -
да тъпчат от зори до заник
огромния си, тлъстия си задник!

Съвременен мексикански писател /1959г./
Цитирай

София

Мнения: 3 447
"Шоколадова торта" по Ървин Уелш
Сигурно се  приема венозно  Very Happy
Цитирай


Мнения: 5 876
Не успях да дочета докрай, от вчера имам книгата,
обаче една от съставките беше недопито кафе, намеререно под кушетката....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.