Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2007, 23:55 ч.

Лучена тарта ала Чосър

  • 628
  • 13
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 876
днес си взех книжката "Супата на Кафка" -
тоест изкрънках си я с обещанието, че ще сготвя въпросната тарта по Чосър за вечеря.
Страшно ми хареса.
Сега няма да пиша повече, че съвестта и без това ме е изгризала за пропилените във форума часове, но утре ще препиша пълния римуван текст на рецептата.
Че и вкусно, бе.

# 1
  • USA
  • Мнения: 7 091
Една приятелка американка прави такава, само че слага и пиле, направо е божествено( по мой вкус)! Чакам с нетърпение рецептата!

# 2
  • Мнения: 13 881
Е, хайде де, докога ще чакаме!  Laughing

# 3
  • Мнения: 5 876
Лучена тарта
ала Джефри Чосър

225 г обикновено тесто за кори
1 чаена лъжичка накълцана прясна мащерка
25г масло
2 лъжици зехтин
8 глави ситно нарязан лук
сол, черен пипер
1/4 лъжичка настъргано индийско орехче
1/4 лъжичка настърган джинджифил
2 яйца
2 жълтъка
425 мл течна сметана
щипка шафран

Тогаз се обади любезният ни домакин:
"Рецепти споделихте всички, без един.
Майстор Греъм - човек с привички -
е по тънката част: изневери и подли игрички...
А с пая си клафути и ти, дет се вика,
отсрами се пак, невесто дълголика.,
добре позната нам от Блумсбъри,
макар потокът на съзнанието ти ни умори.
А ти, писарю от Прага, премного четеш -
не мъдриме Овидий тука, а какво ще ядеш.
Метаморфозите ни кулинарни са,
      да кажем с откровение,
от хаоса на продуктите ни пръква се откровение.
А щом Арс Кулинария звучи с гласа на разказвачи,
от вашия достоен ръст и ранг, то значи
пълни ще са душите ни и сит възвишения дух,
ала ще има и в паниците ни,
и за взискателния ни търбух.
Пък ти, служителю от митницата,
май гледаш ни сеира:
слухтиш, дращиш в тефтера, наливаш се с бира.
Не е ли време да ни уважиш, човече,
до гуша ни дойде да чакаме рецептата ти вече."
"Готов съм - рече той.
- Но макар да владея изкуството да пържа,
да задушавам и варя, направо не издържам
да ви предложа наглед просто печиво,
което не само засища, но е и на ниво.
Та ето какво аз предлагам:

Следва рецептата на митничаря:

На набрашнен плот тънка кора разточете,
поръсете с мащерка и в дълбока тава разстелете,
по ръба с ножа я оформете и в тоз ред,
докато изпръхне, я печете на газ степен пет.
В тиган - тежък, разбира се, и под капак,
масло и зехтин стопете, вие знаете как.
Вътре лук на тънки филийки пуснете,
разбъркайте, захар и сол добавете:
захлупете, ала честичко вдигайте този капак
и бъркайте - ще е късно, ако лукът даде знак.
Капака вдигнете, нека водата поизври -
до десет минути сосът ви ще се сгъсти.
Млян джинджифил и орехче индийско - остана
тях само да притурите сега в тигана.
яйцата и жълтъците разбийте най-внимателно,
със сол и чер пипер ги подправете обезателно.
Сметаната загрейте леко заедно с шафрана,
и я разбъркайте с яйцата - това остана.
Сега настана време да напълните тавата:
почнете с лучения сос, разстлан върху кората,
отгоре - яйчния крем, и всичко е наред.
Пече се точен брой минути двадесет и пет,
докато придобие питата ни цвят златист."

Тук се обади домакинът ни:
"Бог да те благослови, добри човече,
ти на останалите пример даде", рече.
"Явно боравиш с туй изкуство вещо:
не каза много, но не изрече и излишно нещо.
Навярно знаеш, че от времена незнайни
датират днешните уж кулинарни тайни.
В това, как ги споделяш е силата ти, братко:
сгрешил си занаята, казано накратко.
Митницата твоя складира богатства, за които
с истории поклонниците ще ти плащат мито."

Тук свършва рецептата на лондонския митничар.

# 4
  • Мнения: 13 881
Благодаря!   bouquet
Ей сега отивам да си изровя Кентърбърийските разкази от библиотеката. Тъй е то, който не препрочита класиката...  Blush

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 279
Звучи интересно.

# 6
  • Мнения: 5 876
Как Сийке, не е пряк цитат от Чосър, а "в стилистиката на".
Като "Упражнения по стил" на Р. Кьоно, ама готварско.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 447
И аз й се точа на тая книга  Simple Smile

# 8
  • z point
  • Мнения: 412
ха! Седем пъти ха!  Grinning
мноого вкусно това упражнение по стил  Simple Smile - мисля да да го изпълня кулинарно, а и литературно, защо не  Party

# 9
  • Мнения: 5 876
Чандре, за теб специално има
"Яйца с естрагон" ала Джейн Остин  Laughing

да добавя - "Агнешко със сос от копър" по Реймънд Чандлър
"Морски език по нормандски" по Борхес
"Петел във винена марината" по Маркес
"Шоколадова торта" по Ървин Уелш
"Обезкостени пълнени пилета" по Сад
"Бърза японска супа" по Кафка
"Пиле по виетнамски" по Греъм Грийн
"Ризото с гъби" по Стайнбек

и т.н.  Joy

basilisk, и аз съм готвила по Ланчестър. Ratatoille  Laughing

Последна редакция: ср, 24 яну 2007, 11:15 от Aнда

# 10
  • София/Варна/Стокхолм
  • Мнения: 1 896
Веднага си поръчвам книгата! Готвила съм по Ланчестър, сега защо не и по други автори.
Много вдъхновяващо.
Мерси, Анда!

# 11
  • z point
  • Мнения: 412
Чандре, за теб специално има
"Яйца с естрагон" ала Джейн Остин  Laughing


ммм  Heart Eyes

...а за мен и всички вас  Wink накрая специално ще има следния десерт  a la Алиенде :Laughing

О, как чаровно е бедрото наедряло,
с вида си слонски всява сладък смут
и цялото от мас преляло!
О, величав и пухкав бут,
в тресящ се желатин обут!
...Ах, тия славни дебелани,
от леността не знаят по-висш празник,
те вечно от едно са обладани -
да тъпчат от зори до заник
огромния си, тлъстия си задник!

Съвременен мексикански писател /1959г./

# 12
  • София
  • Мнения: 3 447
"Шоколадова торта" по Ървин Уелш
Сигурно се  приема венозно  Grinning

# 13
  • Мнения: 5 876
Не успях да дочета докрай, от вчера имам книгата,
обаче една от съставките беше недопито кафе, намеререно под кушетката....

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт