Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бургас

Мнения: 65
Моля помагайте,че не ми работи търсачката,как да сготвя заешко месо,никога не съм готвила такова месо!?Примерно с ориз може ли да се комбинира newsm78
Цитирай

густо майна Филибето

Мнения: 6 487
да, аз съм го яла с ориз и с лукчета също(попска яхния) Месото е сухо, затова с ориз иска повечко мазнина. Добре е да го свариш предварително до готовност, защото ориза иска малко време, а заека много.
Цитирай


Мнения: 331
Здравей,
Заекът в къщи се приготвя малко на око и не с ориз.
Заек (цял или на порции),
дребни картфки
морков 1-2бр на по едро
лук 2 - 3 глави срязани на 4 или лукчета бейби,
глава чесън - цяла почистена от външните люспи и брадата
1 - 2 листа дафинов лист,
1 - 2 зърна бахар,
чер пипер на зърна,
сол на вкус,
малко олио - на око
Слагам всичко в гювеча, наливам вода около 1 пръст под - да не покрива всичко и мятам във фурната на 200 - 220 за около 1,5 - 2 часа. Проверявам дали е готово месото и ако е размивам 1 с.л.брашно + 1ч.л. червен пипер с малко доматено пюре изсипвам - още5-10 мин. и готово.
Не е майсторско изпълнение но пък става за ядене
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Рецепта от "Време за готвене"

ЗАЕК ПО ЛОВДЖИЙСКИ

Продукти:
½  заек
50 гр бекон
50 мл олио
50 гр масло
100 гр гъби
200-300 гр арпаджик
1 голям морков
½  глава целина
200 мл бяло вино
10 маслини
100 гр кисели краставички
1 телешки бульон
2-3 дафинови листа
2 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1 щипка захар
1 щипка сол
1 щипка канела
200 мл доматен сок
магданоз
250 мл вода
3 скилидки чесън
1 суха люта чушка

Приготвяне:
Разрежете заека на порции. Отстранете жилите и тлъстото. Нацепете на ромбчета бутчетата и гръбчето. Овкусете месото със сол и черен пипер.
Нарежете бекона за ловджийския сос на ивички.
Сложете тиган с олиото и маслото да загрява. Подредете месото първо с оребрената страна на долу. В средата на тигана изсипете бекона да се разтопи и овкуси заешкото месо.
В друг дълбок съд сипете гъбите и арпаджика и оставете за кратко да се запекат. Обелете и нарежете моркова на кръгчета с дебелина половин сантиметър. Изсипете в съда с гъбите. Разбъркайте. Почистете и нарежете целината на по-едри кубчета. Добавете при лукчетата. Налейте малко олио, бялото вино, маслините, цели малки краставички. Прибавете стрито на прах бульонче, дафиновите листа, бахара, зърната черен пипер, щипка захар, щипка сол, малка щипка канела, доматения сок и разбъркайте. Нарежете магданоза на едро и сипете в съда. Налейте 200 мл вода, разбъркайте и сложете капак да къкри 10 минути.
Пригответе глинен съд.
На дъното наредете месото. Извадете дафиновите листа и изсипете зеленчуците. Нарежете три скилидки чесън и поръсете ястието. Прибавете и сухата люта чушка.
Сложете глинения съд в предварително загрята фурна да се пече 40 минути на 200 градуса.
Готовото ястие сервирайте, като в единия край на чинията изсипете зеленчуците, а в другия край сложите месото.
В малък съд сипете малко олио и супена лъжица брашно. Разбийте с тел – да няма бучици. Бъркайте непрекъснато да не загори брашното, а само да се запече. Преместете съда от огъня. Налейте от соса на ястието, докато бъркате. Прибавете 50 мл вино и малко вода. Върнете съда на огъня. Когато сместа заври, отстранете съда.
Полейте месото и зеленчуците със соса. Сложете резен лимон и сурова гъба, нарязана на тънки филийки. Поръсете с магданоз, нарязан на ситно.


Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Може да го направиш пълнен с плънка от задушени ориз, пресни гъби, дреболийките, джоджен и лук. В тавичката слагаш кисело зеле, повече мазнина, отгоре заека, покриваш с фолио и печеш. Когато е готово махаш фолиото и запичаш. Така правих коледната пуйка и си облизахме пръстите Crazy.
Цитирай


Мнения: 8 577
Препоръчвам ти тази рецепта, аз я правих с домашен заек - наистина стана фантазия! Love
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Последния път го правих по тази рецепта, тя е оттук - от форума

ЗАЕК СЪС СМЕТАНА
1 заек (става въпрос за домашен заек)
300-400 гр. гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2-3 моркова
1 малка кофичка заквасена сметана (200 гр.)
200 мл. бяло вино
естрагон
подправки - дафинов лист, сол на вкус, черен пипер


Заека се реже на порции и се изкисва за около 30 мин. в студена вода и оцет. През това време на котлона в малка тенджерка се сипва виното и се кипва с 2 с.л. естрагон. вари се докато виното остане на половина, сваля се от огъня и се остава на страни. Заека се се  отцежда хубаво от водата и се запържва до зачервяване в около 50-60 гр. масло. Прибавя се лука, нарязан на дъгички, моркова, нарязан на колелца и чесъна. Подправя се със черен пипер и сол, залива се с виното с естрагона, заквасената сметана и се оставя още 5-10 минути да клокне.
Вземате един гювеч (може и йенска тавичка) и изсипвате заешкото вътре, заливате с 1/2 чаша вода, слагате 1-2 дафинови листа, покривате с фолио или капака и печете до омекване на месото (около 1-1,5 часа). Малко преди да е готово месото в тиган в малко масло запържвате гъбите на силен огън и ги прибавяте към месото. Омешвате всичко хубаво и махате капака/фолиото за да се запече отгоре и да се изпари излишната вода. ако някой харесва по-пикантни вкус, може да добави и 1-2 суп. лъжици горчица.
Става страхотно на вкус. не пропускайте естрагона, той придава почти целия чар на яденето


Но най- много ни харесва така:

Запържвам парчетата заек в масло. После и гъбите нарязани запържвам в масло. След това подреждам в йенска тенджера заешкото, гъбите и нарязан на ивички бекон (може и без бекон). Слагам сол, маалко черен пипер, босилек. Заливам със 1 литър течна сметана. За да се покрие всичко доливам или вода, или напоследък - прясно мляко. И във фурната, докато започнат да се оголват костите, най-малко час и половина, може и 2 часа. Може да се сложи и топено сирене.

Нямам точни пропорции - но купувам гъби - опаковка от 0,500 кг и бекон между 150 и 200 гр.

Понеже имаме много зайци, съм събрала отвсякъде рецепти. Ще ти ги изпратя на лични, че не съм записвала авторите на рецептите и ми е неудобно да ги пускам тук.

Ето и една по-стара тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=150987.0
И още една http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=130044.0
« Последна редакция: ср, 24 яну 2007, 14:57 от М_е_г_и »
Цитирай

София

Мнения: 2 290
Ще ти напиша тайната рецепта на свекърва ми - открадната от мен с хитрост -след 6г.брак.Тя е учила готварство и е снаха и майка на ловджия.
Продукти:1 заек
100гр.масло и 100гр.олио
200гр.бекон
3-4 гл.лук
2 маркова нарязани като бейби моркови
2с.л. брашно
1с.л.червен пипер
1ч. вино
5-6 ск.чесън
1кг. картофи нарязани на филийки дебели около 1 см.
1-2 дафинови листа
черен пипер на вкус
чубрица около 1 с. л.
сол
1-2 кубчета бульон по избор
Приготовление:Порционираното месо се запържва в мазнината заедно със бекона.Вади се месото и в мазнината се запържват лука и морковите.Добавят се брашното и червения пипер.Всичко това се изсипва в гювеч, добавят се всички останали продукти  и подправки,долива се вода почти да покрие продуктите и се пече на умерена фурна поне около1 час.
Рецептата е евтина и изпитана.Може да се направи и с агнешко месо-аз обикновенно я приготвям с агнешко,тъй като моят мъж ловджия зайци не носи  Sad   
Добър апетит   chef
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
зависи дали е домашен или див
ако е див може малко да го понакиснеш в бяло сухо вино  преди да го наготвиш
иначе аз най го  обичах паниран в паста пат-а-фри
но става и пълнен на фурна и по ловджийски
ако е пълнен на фурна може да го  шпековаш с малко сланина,  моркови и целина корен
и да го завиеш а бекон  за да не стане много сух
Цитирай


Мнения: 6 461
  chef

http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/MEAT/game_%20rabbi … at/recipe_264.php


http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/MEAT/game_%20rabbi … at/recipe_276.php
Цитирай


Мнения: 1 929
На нашата трпеза редовно присъства заешкото,тъй като свекър ми отглежда зайци. Имай на предвид, че домашният заек няма нужда от изкисване. Можеш да си го приготвиш почти всички рецепти с пилешко. Само заменяш пилето със зайче. Аз съм приговяла и супа от рагуто и дреболииките, и с ориз съм го готвила, и на яхния.... Ако заекът е зайче - времето за приговяне е същото като при пилето. Ако е голям ще ти трябва малко повече време!Единствената разлика с пилешкото е, че ЗАЕШКОТО МЕСО Е ПО-СУХО и когато го приготвям на фурна гледам да го заровя под продуктите, за да не се изсуши допълнително! Може да използваш и фолио.Така, че ти си прецени коя рецепта и как да я приложиш! УСПЕХ    chef
Цитирай

Римската околия

Мнения: 248
Ще ти напиша тайната рецепта на свекърва ми - открадната от мен с хитрост -след 6г.брак.Тя е учила готварство и е снаха и майка на ловджия.
божеее, горката жена знае ли 4е цял свят разбра тайната и? 35
Цитирай

Драконов камък !

Мнения: 505
ето и моят начин на приготвяне на заек...след дългогодишно ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕ--.

ЗАЕК С ТОПЕНО СИРЕНЕ И ГЪБИ

продукти: 
1.заек..по възможност обескостен и нарязан на хапки...
500 гр. гъби - печурки..може и от буркан
200гр. топено сирене..може и пушено
черен пипер, сол и каквито обичате подправки..
приготвяне
месото се посолява и подправя и се слага в йена или в глинен гювеч във фурна да се пече  в продължение на 1ч при 200 градуса,(ако не е обескостен го слагаш цилият и увеличаваш времето на печене до 2ч)... след което се добавят измитите и нарязани гъби и отгаре се посрива с топеното сирене. Пече се още 1ч при същата температура....
става като мозък и въобще не е сухо така приготвено заешкото месо...  Hug
Цитирай


Мнения: 1 929
Ще ти напиша тайната рецепта на свекърва ми - открадната от мен с хитрост -след 6г.брак.Тя е учила готварство и е снаха и майка на ловджия.
Продукти:1 заек
100гр.масло и 100гр.олио
200гр.бекон
3-4 гл.лук
2 маркова нарязани като бейби моркови
2с.л. брашно
1с.л.червен пипер
1ч. вино
5-6 ск.чесън
1кг. картофи нарязани на филийки дебели около 1 см.
1-2 дафинови листа
черен пипер на вкус
чубрица около 1 с. л.
сол
1-2 кубчета бульон по избор
Приготовление:Порционираното месо се запържва в мазнината заедно със бекона.Вади се месото и в мазнината се запържват лука и морковите.Добавят се брашното и червения пипер.Всичко това се изсипва в гювеч, добавят се всички останали продукти  и подправки,долива се вода почти да покрие продуктите и се пече на умерена фурна поне около1 час.
Рецептата е евтина и изпитана.Може да се направи и с агнешко месо-аз обикновенно я приготвям с агнешко,тъй като моят мъж ловджия зайци не носи  Sad   
Добър апетит   chef



Вчера спретнах тази рецепта - СТРАХОТНА Е! Мъжете ми ометоха всичко!!!Катина   Love bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.