Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 38
Здравейте момичета! Бях във Турция и пих там турско кафе. Много ми хареса.Няма нищо общо с турското кафе,което съм пила и правила тука в България. Купих си от тамошното турско кафе, но пак не стана. Някой знае ли с какво се смесва или какво му се прибавя за да има такъв аромат и вкус? Пия и арабско(ливанско) кафе,което има примес с кардамон, но то е друго. Ако някой знае оригинална турска рецепта за кафето, моля да сподели   Very Happy
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
ами освен 4е се приготвя на жар и бавен огън в джезве съм чувала че ми слагат съвсем малко мед - незнам дали е вярно - пробвай може да стане
Цитирай


Мнения: 8 603


Кафето трябва да е много ситно смляно, слага се 1 ч.л. с връх, 1 ч.л. захар и около 80 мл студена вода. Смесва се в джезве и се вари. Трябва да се нагрява много бавно, кръстница на майка ми го вареше върху въглените в печката. Като започне да се вдига пяна, се маха от огъня и се поохлажда, пак се загрява и така три пъти. Другият начин е пяната, която се вдига при завирането, се отлива в чашката, в която ще се пие кафето, останалата част пак се загрява, но не трява да ври. Излива се върху пяната. Кръстница добавяше към кафето и мляна леблебия. Лично на мен този вариант ми харесваше най-много, получава се плътно и ароматно кафе.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 437


Кафето трябва да е много ситно смляно, слага се 1 ч.л. с връх, 1 ч.л. захар и около 80 мл студена вода. Смесва се в джезве и се вари. Трябва да се нагрява много бавно, кръстница на майка ми го вареше върху въглените в печката. Като започне да се вдига пяна, се маха от огъня и се поохлажда, пак се загрява и така три пъти.


 newsm10
Цитирай

Istanbul

Мнения: 247
Ще споделя аз как правя турското кафе,научих се след като дойдох да живея в Истанбул .Първо много важна  е марката на кафето,защото дори и от тук купено и предназначено специално за "турско кафе"не със всяка марка става вкусно.В заведенията го правят във малки бакърени джезвета и ако имат жар на жар,ако не на много,много слаб котлон.Аз го приготвям по следния начин .....има специални чашки за кафе-малки ,отмервам вода с тази чашка и слагам чаена лъжичка  кафе и лъжичка и половина захар...това е за класическото Shekerli,т.е. сладко кафе.и така колкото чашки имате отмервате.Добре е обаче кафеничето да не е голямо ,а съобразено с броя на кафетата които ще приготвяте,защото ако е голямо ,каймака,който се отделя за всяка чашка преди да сте наляли кафето не става достатъчно добър.За това и тук продават комплект кафеничета и в зависимост от това колко гости имате, избирате съответното кафениче.Кафето се сервира с чаша вода и от нея се отпива преди да отпиете от кафето,за да изчистите устата си от предишни вкусове и да се насладите на истинския вкус и аромат на кафето.
Има още доста неща ,но мисля че това е най-главнато.И както казват турците" Afiyet olsun!"- Smile
Цитирай


Мнения: 6 461
Аз лично не съм приготвела ,но тук е описано как става. Peace

http://gotvarstvo.georgievi.net/a/turk-coffee
Цитирай


Мнения: 38
 Hug Благодаря момичета!!!
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Чувала съм, че баш майсторите правят кафето бавно на горещ пясък, но не съм пробвала.
Цитирай

София

Мнения: 1 946
Задължително се слага и леблебия!И на много бавен огън.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.