Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • sofia
 • Мнения: 82
Това се отнася за всички майки,чийто деца са под 8 месеца.На мен ми предстои да получавам майчинсво от 1 февруари,но трябвало да попълня някаква декларация преди това.Някой знае ли от къде се получава тази декларация и дали наистина майчинството няма да се получава от работодателя вече.Обръщам се към вас,защото моят шеф никого не е информиран по тези въпроси.Благодаря ви предварително!

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 22 939
Отвори страницата на НОИ на адрес: http://www.noi.bg/, след това в дясно избери: Парични обезщетения и помощи, след това отвори връзката: Парични обезщетения при болест, майчинство и трудоустрояване и помощи от ДОО. От там избираш връзката:  #   Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване  (Текст на Наредбата с приложенията към нея). Вътре в наредбата виж в чл.5 и от него си изтегли приложение № 3 и  приложение № 4.

Надявам се да съм била полезна и да си разбрала разясненията ми! Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 5 446
Мила, мисля, че нещо си се объркала ( поне като виждам възрастта на детето ). Предполагам, че под майчинство рашбираш обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в рамер на 180 лева. То се получава, когато ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Този отпуск обаче, не следва да го ползваш от 01.02, а чак от 31.07.
От тази година болничиня за бременност и раждане вече не е 135 дни ( 4,5 месеца ), а е 315 дни ( 10,5 ) месеца. Което означава, че ти все още си ползваш отпуск за бременност и раждане и продължаваш да си получаваш обезщетението в същия размер, в който си го получавала и до сега.
На 01.02 единственото, което трябва да направиш е да отидеш при работодателя си и да подадеш молба за ползване на отпуск за бременност и раждане в размер на 180 дни. ( Тъй като за тези допълнителни 180 дни не се издава болничен лист. Те се ползват въз основа на молба.)
Освен това, ти ще продължиш да си получаваш това обезщетение от работодателя, защото към 01.01.2007 на теб ти се е изплащало обезщетение. До като изтекът тези 315 дни, обезщетението ще ти се изплаща както до сега - чрез работодателя, в сроковете, в които той ти го изплаща.
От НОИ ще си получаваш обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, но това едва, когато изтекът 315-те дни ( или приблизително когато детето стане на 9 месеца ).

# 3
 • sofia
 • Мнения: 82
Ама аз въобще не съм била наясно по този въпрос #CrazyБлагодаря ви за разяснението!

# 4
 • София
 • Мнения: 5 446
Моля, за нищо. Надявам се да е било добра новина Simple Smile

Само да доуточня за документите. Подавате при работодателя една молба свободен текст. Например ето такава :

Моля, на основание чл.163 от КТ и чл.45 от НРВПО да ми бъде разрешено ползването на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете в размер на 180 дни, за детето ............( трите имена и ЕГН на детето ) считано от .......( дата ).

Освен това, към молбата прилагате копие от акта за раждане на детето и една декларация, която ще ви копирам малко по-долу.
Това е всичко необходимо и обезщетението ви ще продължи да се изплаща от работодателя. Ако ви дадат да попълвате нещо друго или ви кажат, че обезщетението ви ще се изплаща от НОИ, им кажете, че не са  прави и да си погледнат параграф 22, буква б от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Също така на страницата на НОИ има инструкции, където точно и ясно е обяснено, че в случаи като вашия, обезщетението продължава да се изплаща от работодателя.

А ето и декларацията.

Приложение № 7 към чл. 45, ал. 1, т. 2
(Ново - ДВ, бр. 96 от 2006 г.)
  ДЕКЛАРАЦИЯ
за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от Кодекса на труда от майката (осиновителката) Подписаната: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(трите имена по документ за самоличност)
декларирам, че за ползването на отпуск по чл. 163, ал. 1 или 6 от Кодекса на труда във връзка с чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските за детето ... ... ... ... ... ...
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .,
(трите имена на детето)
родено на ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 20 ... ... ... ... ... г.,
ЕГН ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... :
1. детето не е дадено за осиновяване;
2. детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
3. детето не е настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. детето не е починало;
5. осиновяването не е прекратено от съда.
Задължавам се при даване на детето за осиновяване, при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, при настаняването му по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или при смърт, както и при прекратяване на осиновяването от съда да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
... ... ... ... ... . 20... . г. Декларатор:
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
 
Забележки:
1. Декларацията се съхранява в личното досие на работника или на служителя.
2. Излишното се зачертава. 
 

# 5
 • Мнения: 3 359
Извинете ме че се включвам в темичката ви с въпрос Praynig
Дали ще получавам от работодател или от НОИ по банкова сметка майчинство от тук нататък?Детенце вече е на 1г и 6месеца
Много благодаря в аванс  bouquet

# 6
 • софия
 • Мнения: 999
Извинете ме че се включвам в темичката ви с въпрос Praynig
Дали ще получавам от работодател или от НОИ по банкова сметка майчинство от тук нататък?Детенце вече е на 1г и 6месеца
Много благодаря в аванс  bouquet
Аз днес се поинтересувах от същото и ми казаха, че ще си ги получавам както да сега от работодателя.

# 7
 • Мнения: 3 359
zorimimi -благодаря  bouquet

# 8
 • град Монтана
 • Мнения: 210
Понеже на 10.02 изтича и моя последен болничен,бих искала да попитам откъде да я взема тази бланка за декларацията.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 446
Понеже на 10.02 изтича и моя последен болничен,бих искала да попитам откъде да я взема тази бланка за декларацията.

Не знам дали се продава по книжарниците, на текста е малко по-горе. Просто си го разпечатайте. В нашата фирми всички тези формуляри си ги имаме в счетоводството и ги даваме на служителите, Попитайте в счетоводството ви. Може да ви я дадът от там.

# 10
 • Мнения: 26
Много се извинявам но може ли и аз да задам един въпрос Praynig Детето ми е родено на 13 юни 2006год. и все още не е навършило 315 дни. Какви документи трябва да подам, за да ми се изплатят тези 2 месеца болнични. Сърдечно ви благодаря Hug

# 11
 • София
 • Мнения: 5 446
Много се извинявам но може ли и аз да задам един въпрос Praynig Детето ми е родено на 13 юни 2006год. и все още не е навършило 315 дни. Какви документи трябва да подам, за да ми се изплатят тези 2 месеца болнични. Сърдечно ви благодаря Hug

Ама то не детето ви трябва да навърши 315 дни. Тези дни се броят от първия ден на първия ви болничен за бременност и раждане. Подавате документите, които съм написала по-горе. Молбата, декларацията и копие от акта за раждане.

# 12
 • Мнения: 26
Много благодаря за отговора! Само искам да кажа, че поради проблемна бременност съм била в болнични още от януари, т.е от тогава ли се броят тези 315 дни или 45 дни преди термина? Thinking

# 13
 • Ямбол
 • Мнения: 22 939
pepi32, тези болнични, за които питаш, се водят за бременност и раждане и започват 45 дни преди термина ти, а другите мисля, че са общо заболяване, нищо, че пак са свързани с бременността. В тези 315 дни влизат само 45-те дни преди термина.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт