Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

София

Мнения: 192
Става дума за прясно изцедения сок от моркови.Дали морковите,които се предлагат на пазара не са твърде много торени и нитратни,а оттам и опасни за здравето на детето? newsm78
Замислих се за това,защото втора сутрин на Лора и мирише пишкания памперс на амоняк(вчера пуснах тема по въпроса) и започнах да нищя евентуалните причини...Докторката каза: ако до понеделник продължава така да пуснем изследване на урина.
Но все пак дали не я тровя със сока от моркови,купени от пазара.Тя страшно много го обича и го пие всеки ден от 6-7 месеца.
МОля споделете опит и мнения
Цитирай

София, Гео Милев

Мнения: 832
То, че морковите не се знае какви са, е така, но едва ли мириса на амоняк е от това. За всеки случай май е най добре да се изследва урина, за евентуален проблем с бъбреците.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Нитратни са, да. Обелвай ги, нарязвай ги на парчета и кисни в студена вода половин час. Така падат почти всички нитрати.
И нещо по-важно - морковът суров не се усвоява, напълно е излишно даването му. Той се усвоява топлинно обработен и с мазнина, сам по себе си не, така че не виждам смисъл да го даваш.
Цитирай

София

Мнения: 1 103
Най-добре си направете изследването  Peace
Колкото до морковите от пазара, според мен са си нитратни и по-скоро вредни, отколкото полезни. Затова сок от моркови на детето не правя. Когато бях бременна си купих едни хубави, големи моркови от пазара и си направих "полезен" сок. След това така повръщах (за първи и последен път през цялата бременност), че вече не си и помислям да купя моркови от пазара. Замразила съм си домашни и ги прибавям като готвя.

А, сега видях, че и Блонди е писала. И аз сурови моркови не давам, макар че не знаех, че не се усвояват  Very Happy Пак научих нещо ново  Love
Цитирай

София

Мнения: 192
Колкото до морковите от пазара, според мен са си нитратни и по-скоро вредни, отколкото полезни. Затова сок от моркови на детето не правя. Когато бях бременна си купих едни хубави, големи моркови от пазара и си направих "полезен" сок. След това така повръщах (за първи и последен път през цялата бременност), че вече не си и помислям да купя моркови от пазара.

Давам го,защото смятах,че е полезен,а и защото много го обича.Но май ще се позамисля сериозно дали да продължавам.А цитрусовите фрешове ги ненавижда...Все пак през зимата са малко пресните плодове,които да се хапват направо и соковете са добър източник на витамини.Затова какво ще кажете за натуралните сокове на Phaner?Голямо е разнообразието и са май най-истинските.Въпросът е дали е подходящ за малко дете???
Цитирай

София

Мнения: 192
Нитратни са, да. Обелвай ги, нарязвай ги на парчета и кисни в студена вода половин час. Така падат почти всички нитрати.
И нещо по-важно - морковът суров не се усвоява, напълно е излишно даването му. Той се усвоява топлинно обработен и с мазнина, сам по себе си не, така че не виждам смисъл да го даваш.

Sorry,че пак се вслючвам Embarassed

Блонди,мерси много за съвета ти как се да се махнат нитратите!  bouquet
Обаче за това,че не се усвояват сурови незнам...Все пак детето не се храни само със сурови моркови.В дневното меню все пак има и други най-разнообразни храни,което според мен спомага усвояването на витамините от суровите плодове и зеленчуци,макар и консумирани не едновременно. newsm78Така че може би и суровият  морков не е безполезен,а напротив... newsm78 newsm78 newsm78
Цитирай

София

Мнения: 1 103
А защо не купуваш детски сокове (на Хип, Гербер, Бебевита) щом не иска да пие цитрусови фрешове. Детските за мен са по-добрия вариант отколкото Phaner. А и плодове има достатъчно - киви, манго, ябълки, банани. Аз купувам и готови плодови пюрета за разнообразие
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Твърдите, съдържащи целулоза клетки, изискват сваряване с прибавяне на малко мазнина. Каротините в морковите се нуждаят от мазнина, за да преминат през чревната стена и да се включат в кръвния поток.
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.
Каротиноидите стават достъпни след сваряване и при наличието на мастни компоненти. С помощта на високата температура клетките се разпадат и тяхното съдържание може да се резорбира.


Дневното меню на детето няма връзка с хрупането на сурови моркови или сока от тях. Просто все едно си дала вода, няма никакъв смисъл - влиза и напуска организма без полза. Както си прецениш, не те убеждавам, само споделям  Smile

Цитирай

София

Мнения: 7 592
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.

Извинявам се, че питането ми е съвсем извън темата, но се зачудих. От едно от изданията на "Стани богат" разбрах, че в миналото цветът на морковите е бил лилав. Поразрових се в нета и няистина открих, че оранжевите моркови са били селектирани чак през !7 век. Много се зачудих преди това морковите не са ли съдържали бетакаротин?
Цитирай

София

Мнения: 5 293
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.

Извинявам се, че питането ми е съвсем извън темата, но се зачудих. От едно от изданията на "Стани богат" разбрах, че в миналото цветът на морковите е бил лилав. Поразрових се в нета и няистина открих, че оранжевите моркови са били селектирани чак през !7 век. Много се зачудих преди това морковите не са ли съдържали бетакаротин?
newsm78 Определено ме заинтригува!
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Лилавият цвят е признак за опасност! Единственият останал лилав зеленчук днес е патладжанът. Нищо полезно в него и доста вреден. Напълно противопоказен за страдащи от черен дроб и бъбреци. Единственият зеленчук, който никое животно не яде. Даже магарето, което яде всички зеленчуци. Добре, че е селектиран морковът  Wink
Цитирай

на кой му пука, майна

Мнения: 5 265
Блонди, ако в тялото имаш запас на вит. Е, тогава ?
Цитирай

София

Мнения: 192
Блонди, ако в тялото имаш запас на вит. Е, тогава ?


Peace и аз точно това имам предвид
Цитирай

София

Мнения: 192
Лилавият цвят е признак за опасност! Единственият останал лилав зеленчук днес е патладжанът. Нищо полезно в него и доста вреден. Напълно противопоказен за страдащи от черен дроб и бъбреци. Единственият зеленчук, който никое животно не яде. Даже магарето, което яде всички зеленчуци. Добре, че е селектиран морковът  Wink

Ами цвеклото? ThinkingТо май е по-скоро лилаво,отколкото червено, а е доста полезно.Богато на желязо,препоръчва се за лечение на анемия.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Вит Е не се стокира в тялото. За усвояването на морковите са нужни и желязо, и цинк, и хормони от щитовидната жлеза.
Цвеклото не е лилаво.
Не ви убеждавам, всеки сам си решава.
  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора