Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 094
Първо искам да уточня, че рецептата не е моя, а е копирана от друг форум, но тъй като много ми хареса реших да ви я предоставя.

Карамелен кекс


4 бр. яйца
200 мл течна сметана
1 ч.ч. захар
240 гр брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

Карамелена смес- половината от захарта се карамелизира с малко вода, докато стане златист цвят. После се добавя половината от сметаната и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят 2-те яйца, половината бакпулвер и половината от брашното. Разбива се добре с миксер.
Ванилова смес- другите 2 яйца се разбиват с миксер. Към тях се прибавя останалата захар, сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.
Глазура- 1/3 ч.ч. захар, малко вода се карамелизира. Прибавя се 100 мл мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.
В кексова форма се изсипват двете смеси. Може с вилица да се изтегли кексовата смес на няколко места, за да се ошари по-добре.
Пече се на 170 градуса на долен реотан първоначално. После след като набухне кекса се включва и горният.
Изстиналият кекс се залива с глазурата.
Цитирай

София

Мнения: 4 282
Изглежда чудесен и тъкмо мислех  newsm78 какъв десерт да направя, идеята идва точно навреме.
Цитирай

София

Мнения: 2 220
Направо... ми потекоха лигите. Страхотно изглежда!   bouquet Понеже малко съм на Вие с карамела искам да питам глазурата непосредствено преди заливането ли се прави и ако не - не се ли втвърдява докато чака кекса?  Embarassed
Цитирай


Мнения: 2 094
Аз я направих точно преди да залея кекса, но я изчаках 1-2мин. да се охлади.
« Последна редакция: сб, 27 яну 2007, 18:42 от mimival »
Цитирай


Мнения: 7 473
 Crazy  Много добре изглежда , ще с пробва обезателно   bouquet
Цитирай


Мнения: 2 094
Да ви кажа честно днес направих този десерт и ябълковия сладкиш с карамел на Лео. Определено сладкиша на Лео ми харесва повече.
Сладкиша наистина става вкусен, но определено моят не изглеждаше като на снимката.

Забележки: мисля, че в глазурата няма мляко а вода, за да изглежда като на оригиналната снимка и определено и трябва двойна доза.
« Последна редакция: сб, 27 яну 2007, 18:43 от mimival »
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Вкусно ми изглежда, ама много ми е сложно беееее  Sad
Цитирай


Мнения: 2 094
Само така ти изглежда, аз го спретнах много забързо, а и се пече за малко време. Глазурата се прави за не повече от минута.
Между другото аз малко го преправих, тъй като ние с мъжа ми си падаме по по-сочните нещица, така че го надупчих с химикал, направих си сироп от карамелизирана захар с малко вода и го залях, стана превъзходен, а и доста красив от вътре и вече нищо няма от него.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 243
Стана много вкусен, но много малък. Моля ви, давайте указания и за диаметъра на тавичката, че моят кекс имаше вид на палачинка.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.