Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Хасково
  • Мнения: 724
тази вечер си говорихме с мъжа ми, че май доста сме поразглезили сина ни. Като се замисля освен слагането на прибори за хранене други грижи той няма- всичко останало е искам, играя и .н. Какво ви помагат 6 годишните ви деца, споделете моля.

# 1
  • Мнения: 1 517
И двамата на около година и нещо си прибираха сами играчките. И не нахвърляни в някой кашон, а всяко нещо на мястото си! Павел е вече на 8, доста е зает с училище, акордеон, танцова...за сега ангажимента му е да бърше праха, да ходи до магазина и да сгъва прането понякога. Напоследък, обаче се е отпуснал. Каквото и да го накарам все мрънка, мързи гооо  ooooh! И тези неща уж са негово задължение, а често аз ги върша.. Малката е на 4. За сега много се спуска да помага - обожава да сгъва прането, да сервира и отсервира...до кога ли  Laughing
Аз най-много изисквам от тях да са самостоятелни, т.е. да се самообслужват според възможностите си. А не непрекъснато да вървя подире им. Например да не е разхвърляно: играли, бесняли, после всичко по местата. Да си оправят леглата. Дрехите да не се хвърлят насам-натам: или на закачалката, или за пране, но ТЕ да го направят. Да не ме дигат 100 пъти от масата, особено баткото.
Ей такива неща. Обичам реда и дисциплината. Опитвам се да им внуша, че не е важно кой ще свърши даденото нещо, важното е то да бъде свършено навреме и както трябва. При нас не опира толкова до конкретното задължение, а по-скоро начин на поведение.
Най съм доволна, че и двамата не са от типа "диваци", дето ходят  като изтървани, рушкат, пипат, правят поразии (имам само 1 опит за наводнение  Laughing  ) . Те са от типа, дето не нанасят имуществени вреди, но за сметка на това  вредят на себе си: то ще си счупи нещо, ще си навре в носа "семенчок", кола почти ще го блъсне...  ooooh! Що годе са послушни, изпълнителни, може да им се има доверие (периодично баткото я прибира малката от градина и стоят сами 1-2 часа - за сега е тип-топ).
Отплеснах се  Embarassed
Мисълта ми беше, че децата от малки трябва да се приучват на ред и отговорност, че и те имат задължения, не само право на "ИСКАМ". Колкото по-самостоятелни, толкова по-добре за тях самите. Искам да им втълпя, че мама и тати не са тук, за да правят всичко вместо тях, а за да ги научат сами да си го правят.

# 2
  • Мнения: 2 700
Задълженията на дъщеря ми винаги са били свързани основно с нейната стая и с нея самата, в смисъл  играчките да са прибрани, дрехите сгънати и прибрани (сама си подрежда гардероба по свое усмотрение), избърсан прах на видимите плоскости. Тъй като вече е по-голяма й се случва сама да замете или да си оправи леглото (но в дните, в които не е на училище, защото иначе времето не й стига) . Сама си избира и подготвя дрехите и сама си организира писането на домашни и подреждането на чантата.
Бърше прах в къщата, но не редовно.
От време на време помага със сервиране и отсервиране на масата и се включва в готвене, но като цяло е по-скоро инцидетнтно.

# 3
  • Мнения: 2 197
Прибира си играчките.
Помага при слагането и отсервирането на масата.
Има голямо желание да пуска прахосмукачка,да забърсва прах,но обикновено на втората минута и е омръзнало.
Много обича да сгъва дрехи .

# 4
  • София
  • Мнения: 5 271
Задълженията на сина ми са свързани с неговите неща. Прибиране и подреждане на играчките, баща му не позволява нищо да остане неподредено след игра. В това отношение той е педант и аз не му се бъркам. Иначе помага за сервиране на масата, дава прибори, чаши, чинии, но не е постоянно задължение, а както се случи. Винаги изпълнява ако го помолиш да свърши нешо дребно, въпреки че мрънка, че все него го караме.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт