Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора


Мнения: 805
Пускам отделна тема,за да не разводнявам в"моите любими торти"
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2045282

1.кошнички

1и1/2 чч.пудра захар
2 яйца
1 ванилия
125 гр. масло
брашно
Омесва се не много меко,но не и твьрдо тесто.Формичките се намазват с олио/с четка/Взима се част от тестото,прави се топче,което леко се сплесква и се поставя вьв формичката.Облепя се формичката добре/отвьтре/.Пекат се в загрята 200 градуса фурна до порозовяване.

2.Фунийки

4 яйца
1 чч. кисело мляко
1 амонячна сода и малко сода бикарбонат/на вьрха на чл./
1и1/2 чч. захар
1 чч.олио
1 кг.брашно
Разбиват се яйцата,захарта и киселото мляко в което е погасена содата.Прибавят се и останалите продукти и се омесва не много меко тесто.Разточва се кора,режат се ленти и се увиват спираловидно около формичките.Пекат се в загрята 180 градуса фурна.Изчаква се да поизстинат и се вадят с леко завьртане.

3.Праскови

500 гр. захар
4 яйца
250 гр. прясно мляко
1и1/2 чч. олио
1 чл. хлебна сода
1 чл. амонячна сода
6 ванилии
брашно
Омесва се меко тесто.оформят се топчета,които леко се сплескват.Пекат се в загрята 180 градуса фурна.След изстиване се издьлбават с остро ножче и се пьлнят с крем.

И трите вида напьлних с млечно-маслен крем:

2 жьлтька
5 сл. захар
1 сл. брашно
1/2 л. пр. мляко
сварява се,изстива и се прибавя кьм разбитите 200 гр. масло+200 гр. пудра захар.
В крема за прасковите се слага и малко какао.
Цитирай


Мнения: 2 094
Много благодаря, още днес ще ги пробвам.
Цитирай

пазарджик

Мнения: 127
аз правя прасковки и ги пълня със следния пълнеж:леко издълбавам всяко топче, получените изрезки ги натрошавам на трохи,прибавям масло/маргарин и някакво сладко до получаването на кремче, с който след това пълня издълбаните топчета и ги слепвам.
Цитирай

Тук-там

Мнения: 983
малееееее, че вкусотии. Ще пробвам първо прасковките, защото са ми любими, и отдавна търсих тази рецепта. Мерси  bouquet
Цитирай


Мнения: 2 094
Съжалявам, че днес не ми остана време да ги направя - имах желание да изпробвам най-първо фунийките, тъй като ги помня от детството си и много ги обичах, мисля че и на Вики много ще и харесат. Надявам се да ми остави малко свободно време през седмицата, че е доста буйничка...
Имам няколко въпроса Laughing
1. Bambinkamalinka какви количества стават от тези дози, че искам да направя поне по двайсетина от видовете, като ги пробвам?
2. Относно фунийките пише, че се увиват върху формичките, някъде видях че ако нямам готови мога да изпозвам фолио, което на мен ми се вижда доста тънко и ми се струва че ще го смачкам докато увивам лентичките- трябва ли да го сгъна първо на няколко пласта и после да си направя фунийката, моля дай ми малко подробности и се извинявам ако ви се струва глупав въпроса ми, но наистина имам голям мерак да ги направя хубави от първия път, а нямам опит с подобни сладки.
3. Знае ли някой от къде мога да си намеря готови фунийки- формички, че като ги правя следващите пъти да използвам направо готови?
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
На първите въпроси не мога да отговоря, но формички съм виждала в магазините за дом. потреби Peace
Пропуснах да изкажа възхищението си от вкусотиите на Bambinkamalinka, страхотно изглеждат и съм убедена, че са и толкова вкусни. Охх, защо съм дебела....
« Последна редакция: пн, 29 яну 2007, 09:25 от anomalia »
Цитирай


Мнения: 805
Mimival,мисля,че няма да стане вьрху фолио.Потьрси формички,и аз сьм виждала в домашни потреби.Другият вариант е следният-да си направиш формичките от капачки за буркани/тези които се затварят сьс затварачка/.Майка ми има такива отпреди години,когато нямаше много сладки по магазините и правихме тези три вида в промишлени количества при балове,годежи и сватби на родата.Та тогава ги навивахме именно на тези малките от капачки.

От дозите които сьм дала излизат:
кошнички-60 броя
фунийки-64 броя
праскови-70 броя

Все пак зависи и колко големи ще направиш прасковите.
Цитирай


Мнения: 2 094
Bambinkamalinka мерси много за отговора. Наистина ще потърся още тези дни готови формички за фунийките, че се съмнявам че ще мога сама да си направя хубави, а за кошничките ще си купя от хартиените формички, че моите са тефлонови и са доста големички, а и са само 6 броя.
Цитирай


Мнения: 805
Не мисля,че хартиените ще ти свьршат работа.По-добре си вземи малки метални.Ако все пак някой има опит с хартиени нека каже .

Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Bambinkamalinka, а как оцветяваш прасковките?  newsm78 Може би е тъп въпроса, но досега не съм правила прасковки, а много ги обичам!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Извинявам се на Bambinkamalinka , че отговарям вместо нея. Ако има друг начин за оцветяване, бих се радвала да го споделиш с нас, аз използвам разредена боя за сладки - в 2 чаши сипвам на око /  жълто и червено, докато ми хареса цвета Very Happy/ и след като са слепени прасковките, леко ги потапям в двата цвята и овалвам в захар на кристали/тя е по желание, че стават доста сладки/, но пък са по-ефектни.
А иначе и аз правя фунийките по същата рецепта, но моите формички са по-големи и излизат около 35-40 бр.Навремето си ги купих от един майстор на алуминиеви и др. видове формички за сладки.
Цитирай


Мнения: 805
Оцветявам по сьщия начин като Сапфира,но ги овалвам в парченцата от издьлбаването/смлени/
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Bambinkamalinka много се радвам че си постнала тези рецепти, точно за тези сладки си търсех изпитани рецепти.
Рецепта за прасковки имам от майка ми, правила съм ги и съм доволна. Обаче за кошничките бях взела рецепта от една книга и не ми харесаха. Искам да те питам, колко дни преди празника ги прави сладките, на кой ден според теб са най-хубави, в хладилник ли ги държа или само на хладно, колко дни могат да издържат?
Цитирай

на брега на Дунав

Мнения: 1 566
Мммммм от кога ги чакам тези рецептички. Благодаря Bambinkamalinka .   bouquet
Иначе за формичките за фунийките. Една идейка от мен, обаче става само ако имате бебе ядящо АМ.  Аз прилежно си събирам това фолио с което  херметично са затворени кутиите с адаптирани млека. Имам доста събрано вече и със сигурност като се навие  на фунийка върши доста добра работа - пробвала съм. Стават малко по-малки от стандартните, но не мисля, че е проблем.  Peace
« Последна редакция: пн, 29 яну 2007, 21:43 от korneliia_h »
Цитирай


Мнения: 805
Изпекох сладките 5 дни преди празника.оставих ги в тави,непокрити.Напьлних ги ден преди празника,сьхранявах в неотопляема стая.На следващият ден бяха омекнали,но най-вкусне ми се сториха на другият ден,тоест на втория ден след пьлненето.След това прибрах в хладилник/не че бяха останали много,де/
Мисля,че не е проблем да се изпекат и 7-10 дни по-рано,защото на мен ми беше много трудно -тези 5 дни доста работа ми се струпа на ведньж.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора