Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

Варна

Мнения: 1 432
Та това ми  е въпроса, провокиран от свеки, която онзи ден бе6е спретнала една ''супа'' от зелев сок с праз и прясно мляко / Sick/.......твърде6е 4е е трахана. аз мисля ,4е траханата е друго............не6то тестено newsm78
Цитирай

Варна

Мнения: 732
Баба ми едно време правеше трахана. Замесваше някакво тесто. После го стриваше между дланите да станат трохи. Слагаше, сирене, червен пипер, след което мисля зе заливаше с някакъв сладък сироп  Blush
« Последна редакция: пн, 29 яну 2007, 11:53 от vickey »
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 116
Вики е права донякъде - трахана или траано, както аз го знам от моя край е стрито тесто и после изсушено, прилича на кус-кус но е по-безформено и се яде по същия начин.
Та няма как да е като това на твоята свеки. Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 447
стрито тесто и после изсушено, прилича на кус-кус но е по-безформено и се яде по същия начин.
И аз така го знам.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 432
Знаех си  Hug
Цитирай

Бургас

Мнения: 995
стрито тесто и после изсушено, прилича на кус-кус но е по-безформено и се яде по същия начин.
И аз така го знам.

Точно това е. Баба ми го заливаше май със запръжка от червен пипер и олио, или нещо подобно. Никога не съм яла сладка трахана.
Цитирай
Баба ми правеше много трахана.Това е тесто замесено с разни зеленчуци и плодове, които са предварително обработени.В траханата слагаше дюла, тиква, чушки,домати и т.н. После го разточваше на дедели листи които се слагат да позасъхна и когато това стане се стриват между дланите на трохи.Съхранявахме я в платнени торби да не се овлажнява.За да се приготви се накисва първо, след което се вари по гъстичка.За консумация се разрежда със зелева чорба слага се черен и малко лют червен пипер и да ви е сладко.Беше вкусно.
Цитирай


Мнения: 805
Вчера ядох трахана.Бяхме на гости на леля и тя беше сготвила петел с трахана-ммм много вкусно.
Преди години и майка ми правеше-омесваше тесто,което стриваше през голямо сито и сушеше.Сьхраняваше го в торби от плат и готвеше с пиле или сьс сирене.
Цитирай


Мнения: 268
Вики е права донякъде - трахана или траано, както аз го знам от моя край е стрито тесто и после изсушено, прилича на кус-кус но е по-безформено и се яде по същия начин.
Та няма как да е като това на твоята свеки. Peace
Моята баба го приготвяше по същия начин, замесваше тесто от яйца, мляко, брашно, стриваше го през голямо сито и го постиляше на чаршафи, за да изсъхне. След това го прибираше в буркани или други съдове. Като малка го ядях на закуска със сирене.  Love Мога да кажа, че е по-вкусно от кус-куса, в тестото има мляко и яйца, кус-куса мисля че е само брашно с вода newsm78
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Преди време съм давала рецепта, има я в готварската книга.
Цитирай


Мнения: 99
Траханата се прави от мляко, яйца и брашно. Минава се през сито и се суши. Варим я като кус куса и ядем подправена със захар или сирене. Давам я на детето си за закуска вместо попара.
Цитирай
Нещо подобно е рецептата която аз си спомням от детството
http://www.az-jenata.com/display.php?show_article=3&open_art … le=591&sort=7
поне по нашия край се прави така
Цитирай

гр.Попово

Мнения: 27
Баба ми правише трахана сега майка прави за бебока много е вкусна.Взима се квас (това е трахана останала от предната година или от някои които е правил)сваряват се плодове и зеленчуци (морков,дюля,ч.чушка.ябълка,домати и др.)сваряват се смилат се и се замесва с брашно и кваса.Така втасва 2-3 дни после това тесто се слага в буркан в хладилника.Взима се по една ,две лъжици и се размива във вода тоа се прибавя към вряща вода става каша.От това се прави попара със сирене и масло.Това знам аз от баба.
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Баба ми правеше много трахана.Това е тесто замесено с разни зеленчуци и плодове, които са предварително обработени.В траханата слагаше дюла, тиква, чушки,домати и т.н. После го разточваше на дедели листи които се слагат да позасъхна и когато това стане се стриват между дланите на трохи.Съхранявахме я в платнени торби да не се овлажнява.За да се приготви се накисва първо, след което се вари по гъстичка.За консумация се разрежда със зелева чорба слага се черен и малко лют червен пипер и да ви е сладко.Беше вкусно.

 newsm10 Именно. Много е важно зелевата чорба, с която попарата с тархана става по-резетлия, както казват по нашия край, но и саламурата на лютите чушки може да допринасе за фантастичния вкус  smile3508
Цитирай

БГ

Мнения: 607
Вики е права донякъде - трахана или траано, както аз го знам от моя край е стрито тесто и после изсушено, прилича на кус-кус но е по-безформено и се яде по същия начин.
Та няма как да е като това на твоята свеки. Peace
Моята баба го приготвяше по същия начин, замесваше тесто от яйца, мляко, брашно, стриваше го през голямо сито и го постиляше на чаршафи, за да изсъхне. След това го прибираше в буркани или други съдове. Като малка го ядях на закуска със сирене.  Love Мога да кажа, че е по-вкусно от кус-куса, в тестото има мляко и яйца, кус-куса мисля че е само брашно с вода newsm78

Във Свиленград я правят по същия начин с добавка червени чушки, става малко оранжева, а го ядат със залъци сух хляб, сирене и разтопено масло, нещо като попара със кус-кус, вкусно е!
В Хасково ми дадоха варианта на ham, интересен вкус!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора