Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ян. 2007, 17:21 ч.

Застъпване на майчинство?

 • 1 758
 • 5
 •   1
Отговори
 • Ettlingen, DE
 • Мнения: 1 003
Някой знае ли дали мога да си продължа старото майчинство, вместо да го прекъсвам с болничен за раждане и след раждане на второ дете? И като ми свърши тогава да си подам за новото майчинство направо?  Rolling Eyes

И може ли някой да ми каже на каква основа ще ми се изчислява този болничен за раждане, като преди първото раждане съм се осигурявала на 220 лв, а после 1.5 година съм взимала майчинство.

# 1
 • пред компютъра
 • Мнения: 3 042
Второто майчинство прекъсва първото.

Понеже отварях КСО по друг повод ви копирам направо цетат.

Чл. 49. (1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (нова, доп. ДВ бр. 68/2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

С прости думи за база на изчисляване на болничните ще ви се вземе старата база освен ако не е под МРЗ.

# 2
 • на едно място
 • Мнения: 100
zayo,незнам дали ще мога да ти обясня правилно,но скоро се интересувах от същата тема,защото и на мен ми предстои застъпване на майчинство,затова знам това-онова от компетентни лица.
Както rubi ти е писала,за изчисление на новия болничен за брем. и ражд. се взема за основа или стария болничен или МРЗ,както ти е по-изгодно.Но има още нещо,което ми казаха,че за периода ,през който се застъпват месеците от старо и ново майчинство,до навършване на 2г. на първото ти дете,трябва да вземаш и 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете.Провери това.Търси в темата Майчинството-счетоводно,там има компетентни майки,които знаят отговора със сигурност.

# 3
 • София
 • Мнения: 679
Правилно са ти го обяснили мамите преди мен! Аз вече минах през този етап, но се преборих успешно благодарение на мамите от форума!
В счетоводството се направиха на отнесени бяха ми спряли майчинството за първото дете, след подаване на болничния за раждане на второто, след това ми бяха изчислили болничния въз основа на обезщетението за отглеждане на дете в крайна сметка всичко се оправи, но голям ужас беше.

# 4
 • София
 • Мнения: 291
При издаване на болничен лист за второто раждане (45те дни преди термина) се прекъсва първото майчинство. (Не мисля, че закона позволява неиздаване на такъв болниче - т.е. задължително е.)
Изчислението на размера на болничните са ти го обяснили по-горе - по-изгодното от: болничния, който си получавала за предходното дете или МРЗ.
Със сигурност до навършване на 2год. възраст на по-голямото дете ти се полагат 50% от обезщетението за майчинство допълнително към болничния:


Кодекс за социално осигуряване
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., бр. 112 от 2003 г., бр. 105 от 2006 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица

# 5
 • Ettlingen, DE
 • Мнения: 1 003
Благодаря ви момичета! Супер сте.  Hug
А трябва ли да се подава нещо за прекратяване на майчинството, или болничния като подадеш автоматично се прекратява? Или трябва да подадеш за това 50 процентно плащане на майчинство някаква декларация?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт