Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 ян. 2007, 20:02 ч.

Какво е да си българин в чужбина ... !?!

  • 490
  • 2
  •   1
Отговори


Много се е писало за поведението на българите в техните общности изградени извън граница. И колкото се е писало малко е хубавото.

Интересен е факта че българина рядко успява да забие нож в гърба на чуждоземец. Причината не с знае с точност, може би е неспособен да продаде краставици на краставичаря или да го е страх от последствия или да няма желание. Факта е обаче неоспорим.

За жалост има и един друг неоспорим факт, който е много по неприятен. Съшия този българин с голямо удоволствие забива не един ами поне 5 ножа в гърба на своя земляк. За това също няма точно обяснение дали е защото не може на друг и използва съгражданите си за да избие количество неизразходвана енергия, дали защото доставя по-голямо удоволствие като разбираш езика на човека който си накарал да страда

Ако погледне българската история е пълно с подобни положения, които са довели една страна имала брегове на три морета и важно политическо положение да се превърне в малка държавица принудена да прави каквото и се каже за да не и бъде спрян шалтера (особено сега след като България ще започне да внася електричество).
Естествено примери има и в световната история, но поради факта че човек, който гледа само миналото няма бъдеще, за сега ще се спрем в настоящето с поредния пример за между българска злоба и начин да нараниш възможно най силно себеподобните си.

Факт е че едно от най-разединените български общества в чужбина, раздирано от непрекъснати караници, интриги побоища и какво ли още не е това в Канада и по-специално това в Монреал – икономическата столица на най-хубавата провинция в страната на кленовия лист – Квебек.

За какво става дума ... известно е че Квебек е една от най-щедрите провинции в Канада, или може би е най-щедрата. Това се отнася главно за социалната и политика. Тя е мечтаното място на всеки емигрант заради добре уреденото и социално осигуряване. Това ще рече че всеки, който е с правото на постоянно пребиваване има право след определен срок да бъде подпомаган финансово от държавата докато не се изучи и след това да си намери работа. Тъй като това са при за подпомагане, а не заем след приключването на обучението и започването на работа, те не се връщат. Естествено тези помощи не са за всеки, а за хора дошли с малко пари, незнаещи достатъчно добре езика и не успели да си намерят работа през първите три месеца от пребиваването си в страната.

Може би това е и камъчето, което обръща каруцата наречена българска общност. Завистливи очи на такива дошли с повече пари и знаещи добре езика не могат да се примирят с това че на съседа българин държавата ще плати обучението (независимо че няма пари), а той ще си го плаща от джоба.

Пресния пример е от миналата седмица, когато българка се е заела да направи всичко възможно да се спрат помощите за останали без пари българи, като сама написа коментар как щяла да ги гледа как се мъчат по фабриките и да фъфлят на развален френски.
Чудя се от къде и защо има един човек такава огромна злоба, та дори да не е само към българите, и към останалите да е. Какъв човек трябва да е не за да направи такова нещо, а за да му се роди само като идея? Какво го интересува съседа бил той българин, швед или пакистанец?  Защо винаги става така и до кога ще продължава?

Така въпросите могат да продължават до безкрай и безкрайно ще е времето което ще чакаме ако решим да търсим отговор. Може би това е една от причините поради която държава създадена преди 1300 години да бъде напълно непозната на съвременния свят.

Питам се защо ли румънците (които тук 90% от българите наричат цигани) си помагат във всичко и никой от тях не само че няма да тръгне да закопае румънец като го прати до живот във фабрика без помощ за образование, но няма да го направи и за българин и за индиец или за който и да било друг.


Та въпроса - какво е да си българин в чужбина - остава, а отговора ще трябва да го търсим всички.

# 1
  • Мнения: 5 373
Здрасти, Боцо, знам те като ник от сайта Бг-Канада и съм чела и друг път твои писания.
Сега по същество - от доста време подготвям хора за интервюто за Квебек и след като заминат, поддържам връзка с тях. Едните са ни семейни приятели....и това, което ти сега разказваш, е една от причините да са адски разочаровани....и да не искат да се установят завинаги там.
Другото, което ми споделиха, е, че българите го удряли масово на мързел....и разчитали почти изцяло на т.нар. sociales.Нали комунизмът е построен в Квебек....нали гладни и просяци няма, та за какво, аджеба, да се трепят. Е те това аз никога не съм го разбирала, а и няма да го разбера. Да дадеш цяло състояние за уроци и за легализации, преводи, както и пари за деклариране, за да лежиш там....на една кълка....и респективно да плюеш по тези пък, дето работят и изкарват.
И мене с мъжа ми ни навиваха конкретно за там, защото се вписваме идеално като образование и езици......но засега май ще се въздържа. Stop

# 2
Сега честно казано кой на какво го удря според мен си е негов проблем. След като имаш толкова познати тук би трябвало да знаеш че седенето на помощи и мързелуването си води своите големи ограничения и поддържа едно много ниско социално положение. Та ако наистина поддържаш стабилно връзки ще го знаеш ... също така щеше и да знаеш че не сама българите мързелуват. Тук има пакистанци, индийци и всякакви които по даден начин си намират своето място в обществото. Но от тези общности също има хора излезли от помощите и преуспели, но никой от тях не е тръгнал да гази сънародниците си независимо дали наистина се нуждаят или мързелуват, нито пък представителите на която и да било друга националност. Наптотив, даже помагат още повече на който не може или пък не ще да работи.

И пак се завърта омагьосаното колело .... защо пак българи и защо пак брат на брат нож вади?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт