Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Живеещи в чужбина
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 82 отговора


Мнения: 1 498
Искам да попитам мамите кои са основните 10 неща, които готвите? Извинявам се, че пускам темата тук, но ме интересуват специално мамите в чужбина.
Цитирай

Германия

Мнения: 6 913
Предимно БГ-манджи
мусака, картофи на фурна,(особено ако има и пиленце към тях)
миш-маш и разновидностите му,  пица, супи какви ли не.
И обичам да пробвам разни интересни "интернетски" рецепти.
И съм върла почитателка на готвенето в гювече Smile та там от сирене по шопски до....според това какво имам под ръка. Картофени кюфтета. Баница и всичко, което се състои от тесто с плънка. А добре, че и мъжът ми готви, та има разнообразие Smile
Цитирай

UK

Мнения: 530
Снощи тъкмо казвах на мъжа ми, че съм започнала да приличам на майка ми. Wink  Защото тя понякога казва 'Кажете какво да готвя, че не мога да измисля'. И аз така - имам си определени любими неща, но напоследък ми се изпаряват идеите. Та дано тук се вдъхновя малко.

Ето какво готвя най-често:

- Печено пиле (с картофи, или пюре, или с ориз, и разни зеленчуци за гарнитура, или салата)
- Пилешка супа - с най-различни зеленчуци в нея - моркови, целина, картофи, грах и каквото ми хрумне
- Мусака с патладжани и картофи - понякога с кайма или с Quorn или соя.
- Най-различни видове задушени зеленчуци stir fry (ама аз им слагам много малко мазнина, така че не се запържват всъщност), със пиле, със скариди, или с мариновано тофу. Много е бързо и лесно, а и много ги обичам хрупкави. Сервирам ги или с нудълс или с ориз
- Паста (прясна) или ризото - всякакви сосове, много обичам путанеска - с прясни домати, маслини и аншуа, общо взето обичам сосовете за паста да са от малко продукти, за да не се получи съвсем мешавица.  Ризото с гъби много обичам. Правя и нещо като паеля - със скариди и пиле, ориз и зеленчуци.  А и тиквички с ориз.
- Боб супа или леща - и двете ги правя доста гъстички
- Всякакви зеленчукови супи  - много обичам с моркови и червена леща, общо взето зависи от сезона
- риба (веднъж или два пъти седмично) - най-много сьомга, пъстърва, тон, по-рядко скумрия, а и разните 'бели' риби също ги обичам. Обикновено я правя под грила запечена със сок от лимон и черен пипер и нищо друго. Към нея - прясна салата, снежанка (кисело мляко с краставица имам предвид), картофена салата, понякога и ориз
- Сърми с лозови листа
- Пълнени чушки
- Кисело зеле - с пиле и понякога със наденички
- Прясно зеле с домати - много го обичам това.
- Разни неща сготвени в гювеча - всякакви зеленчуци за гювеч, понякога с месо, понякога не.
- Напоследък много често правя картофи в йенски съд. Нарязвам ги на много тънки филийки и ги редя - един ред картофи, един ред червен лук. Слагам дафинов лист, черен пипер и сол на вкус, малко бяло вино или бира и малко вода колкото да ги покрие. Така ги пека на не много силна фурна докато омекнат и става страшно вкусно,а и е толкова лесно. Може като гарнитура, а може и като самостгоятелно ядене.

Я, то много станало, а аз се чудя какво да готвя Wink На мен проблема ми е, че мъжът ми не яде никакви сирена, та не мога да правя ястия, в които се слага сирене или кашкавал, но и това съм се научила да го избягвам - понякога разделям в два съда и така готвя едно за него, друго за мен и Анна с добавеното сирене или кашкавал.
Цитирай

Bath, UK / Варна

Мнения: 1 581
1. мусака
2. зелен фасул с картофи
3. лазаня или спагети или пица
4. пиле с картофи
5. пиле със зеле
6. пилешки пържоли или хапки, или паниран кашкавал, или кюфтета с гарнитура
7. пиле с ориз
8. пълнени гъби (бекон, зеленчуци, кашкавал) с гарнитура
9. свинско или телешко задушено със зеленчуци (домати, пипер, моркови) и картофено пюре
10. леща
11. миш-маш
12. пиле с грах и картофи
13. кюфтета със сос

Повечето неща ги пека в глинен съд във фурната.
Гарнитура - картофи на фурна (oven chips), варени зеленчуци (брюкселско зеле, броколи, царевица, зелен фасул), ориз със зеленчуци
Салати - шопска (ако имам сирене), Снежанка, маруля, руска
Често правя супа - пилешка или зеленчукова
Цитирай


Мнения: 1 498
Aу, страшни сладурани сте!!! Много много ви благодаря!Ще си принтна темата. Така зациклям като стане дума за готвене....
Да ви кажа ние какво ядем. Супер скука.
1. печена сьомга + задушени зленчуци
2. Наденички +задушени зеленчуци
3. Пица
4. Спагети
6. Свинско, пилешко, задушено със зеленчуци.
И всичко останало което можете да се присетите като полуфабрикат (когато нямаме време) със зеленчуци.  #Crazy
7. От време на време една шотландска манджа с риба ориз и яйце.
8. Китайски takeway
9.Кебап
10. Jacket potatoes
Дано и аз да се вдъхновя......
Цитирай

Бусманци

Мнения: 1 278
Теди, до този момент кухнята ми почти никак не се е променила, защото продуктите, които използвам са си универсални (разни зелнчуци и месо), а с подправките, които придават "типичното" за мен, съм се заредила богато. Изключение правят сиренето и киселото мляко, разбира се. Първото мога да го заменя с техния "домашни сир", който няма нищо общо, но върши работа. Киселото мляко обаче е единственото, от което все още не мога да се откажа и започнах да си квася. И аз като Дебеланата си купувам една кофичка от Бг (само че взимам Елби, защото те имат много хубава колекция от закваски и качеството, и хигиената в завода им е на много високо ниво) и си подквасвам тукашно купешко пастьоризирано краве мляко.
Иначе това, което най-често готвя е:
1. Супички - доматена (харесвам я с чубрица, но и с босилек става много хубава, а него го има при вас предполагам); картофена (със сирене Smile ); супа с броколи; супа-топчета; пилешка (тук продават разфасовки от фенер, крилце, шийка и воденичка); картофена крем-супа
2. Варива - леща и боб в тенджерата под налягане, грах и зелен фасул (купувам си ги замразени и най-често правя нещо като яхния, ама без запръжки и брашно, просто с по-малко вода и с повече доматено пюре)
3. Всякакви макаронени изделия - пълнозърнести, бели, шарени  Smile , със някакъв сос или просто с масло и настърган кашкавал, пармезан или каквото ми попадне. Също така често правя пица със стар хляб, че е най-лесно, понеже готовите блатове не ми хавесват. Нареждам си филийките в тавата, като тук-таме ги начупвам и запълвам дупките, поливам ги със зехтин, домати и пр. Страхотно става, защото хлебчето се препича вкусничко.
4. Много готвя пълнени чушки - постни с ориз или сирене/извара и яйца; с месо също
5. Мусака с тиквички; с картофи; с макарони
6. Яйца - бъркани и на очи, но най-често по панагюрски, защото имам кис. мляко, а сиренето тук, както вече кзах ми върши работа
7. Варени зеленчуци на пара (пак замразени) - най-често си смесвам броколи, карфиол и млади морковчета; запечена царевица в микровелето и ей такива работи.

Не знам, дали съм ти била полезна, защото, ако нямаш подправките, не знам, доколко стават вкусни повечето от изброените супичке и манджички. Ако живееш във Франция няма да те мисля, защото тяхната кухня е много богата на подправки  Wink В Англия обаче въобще нямам спомен имаше ли или не богат избор на скъпоценни треви и семена. Хърватската кухня например е доста бедна на подправки. Реално използват само червен пипер (и то основно в колбасите). В магазина всичко на всичко има сушен магданоз, черен и червен пипер, джоджен, босилек и ... май това е. За сметка на това блъскат сол в неимоверни количества, а шоколадите им например са чак неприятно сладки.
Цитирай

Canada

Мнения: 1 766
Пиле с картофи
Пилешка супа
Пиле - фрикасе
Мусака
Пържени кюфтета
Супа топчета
Кюфтета доматен сос
Тиквички с кисело мяко (обожавам ги)
Винен кебап (това ще го готвя пак днес)
Ориз със свинско, пилешко, телешко или пилешки дробчета и сърчица
Свинско със зеле
Зелеви сърмички
Пържена риба – всякакви видове, но гледам да са с по-малко кости
Миш-маш
Сирене по шопски
Зрял боб и леща, но по-рядко
Задушени картофи с копър (любимо ни е)
Яйца по панагюрски
Агнешко със спанак или пресен лук
Свинско с праз
В общи линии готвя всеки ден, за да може на вечеря да имаме прясно и топло ядене. Освен това едно ядене повтарям веднъж на две седмици, не по-често.
Цитирай

Видин; Италия

Мнения: 1 057
Аз готвя без много фантазия, пьк и не сьм кой знае каква готва4ка.
1. мусака
2.зрял боб сьс запе4ени сарфалади ( аз ям само боба)
3. тас кебап сьс сварен ориз
4. таратор или супа от спанак поне 3 пьти седми4но
5. омлет с каквото има за пльнка( тука много ме бива)
6.лазаня, скоро се нау4их Wink
7.дроб4ета по селски ( с мн. лук)
8. свински месца с картофи, грах и зелен боб ( лЮбима манджа , ама само моя)
Зеле оби4ам много, но понеже тукаШното е "пластмасово" го готвя рядко. та ниЩо, 4е сьм в Италия паста( спагети) не готвя изобЩо, заЩото не  ям.
Десерти не правя,незнам Blush Само пала4инки и баници.
Цитирай

в село на завоя преди Шенген

Мнения: 4 244
аz такава смесена см я подкарала че нямам думи
Мусака. гулаШ, лаzаня
гювеч .кнедли с кисело zеле, пица
кебап, Шницели , канелони
риба сьомга и пъстърва 2 пъти седмично
кремсупи все zеленчукови или проста картофена
раzни огретени на фурна
и много други простотийки
Месото гледам да е повече телеШко и пуеШко
Цитирай
Чета, чета и лигите ми потичат. Ей, нямате милост Wink  Very Happy

От скоро време съм "луда" на тема всякакви джрканици. Еле като вляза в готварският форум и почва едно "оптване" на рецепти.
-питки (всякакви)
-тутманици, баници
-сладкиши най-различни
-иначе риба имаме всяка седмица в менюто - редуваме я и оптваме от всички. Последното ни откритие е една Ice fish, която се продава в Сейнсбърис за сега само. Обаче е доста скъпичка - 18.50 килото. Едно парче излиза около 10 паунда.
- мусака с картофи и кайма (по някога сама си меля месото с "комбайна", и всякакви каймени джрканици, като кюфтета, кебабчета, руло "Стефани"
- месо (всякакъв вид) задушено в иенско стъкло като редувам месо, гъби, топено сирене, кашкавал и заливам с вино и вода малко.
- пилешки бутчета с ориз
- пържоли (пак всякакви) с гарнитура от картофено пюре, задушени зеленчуци (картофи, моркови, парснип) , малко зеленина от зелен боб, броколи
- карфиол огретен, картофи огретен, тиквички огретен.
- пържени тиквички с кисело мляко
- издълбани тиквички и после напълнени с лук, шунка, моцарела, галета и техният пълнеж
- гювечета - всякакви
- паста и подобните около нея
Абе май не мисля да изреждам всичко, че бая ще отнема особенно с последните си експерименти Embarassed  Laughing  Laughing  Laughing
Пък и бременни има Wink
Цитирай

Германия

Мнения: 6 913
Цитат на: Honda

Пък и бременни има Wink

тъй де тъй, само да ми минат изпити и ще ви подхвана да ви искам рецепти за това-онова Rolling Eyes
Цитирай

Italia

Мнения: 4 492
Оооооо нееееее  Crying or Very sad 4ета ви и ми се реве  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad
Какви вкуснотийки си готвите ( потекоха ми лигите  Embarassed )
Аз заради тоя моя мъж  #2gunfire ( вие друг такъв каприз едва ли сте среЩали  Shocked  ) българска манджа не мога да хапна  Evil or Very Mad : по4ти ниЩо от наШата кухня по4ти ниЩо не му харесва  ooooh!
Пробвах да му правя мусака : реакция : Блаааааааа drunk
Опита сърми от кисело зеле на една Бъдни ве4ер в Бг: реакция: Блааааааааа
Пълнени 4уШки: блааааааа
МиШ маШ : блаааа
Домати в салата не яде , само много рядко като сме си б Бг от немай къде.
Краставици: категори4но не
4уШки само от време на време и то задуШени ,4е му били тежки за храносмилане.
Патладжани: веднъж на високосна година.
Тикви4ки: само пържени и то 4ат пат. Тва ми ти тикви4ки огретен или тикви4ки с ориз: абсурд
Не яде руска салата, Снежанка и никакви сосове
На супите хи4 не е любител.
Толкова са много неЩата дето не яде,4е няма да ми стигнат два листа да ги изброя Evil or Very Mad
Та какво ядем ние в къЩи Evil or Very Mad :
1.всякакви видове паста с месо, сирене или риба и някой друг зелен4ук
2.разли4ни видове ризото
3. месо: пържоли телеШки на скара или пиле/пуйка_панирани,доста рядко правя кюфтета,има и няколко други рецепти с месо,които правим от време на време, наденица
4. риба
5.зелен4уци: зелена салата тип маруля, моркови, броколи, рядко карфиол, картофи съЩо рядко, грах веднъж на 100 години, 4уШки и май това е
6. сирене всякакво ( за мой късмет му харесва и наШето сирене та правя поне гюведжета )
7. Шунка и салами , но от тукаШните. Това луканки, суджуци, пастърми: забрави
8. плодове: ябълки ( ако може само тях би ял ), банани,киви от време на време,портокал само по един определен на4ин и то не като плод за десерт,пъпеШ и диня доста рядко, праскови,кайсии.
И баста  Evil or Very Mad
На мен ми иде да си тегля курШума  #2gunfire
Цитирай


Мнения: 1 498
Ще си плачем май на рамото взаимно е теб, скъпа Мcdirock. Моят е абсол\тно същия само дето и ориз не яде!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sick


Хондичка, ти направо ни завираш в ъгъла с тоите кулинарни умения! Пусто кат не ме влече....Sad. (Я кажи стана ли на Пипирудката питката?)
Цитирай

в село на завоя преди Шенген

Мнения: 4 244
Мале мила mcdirock
ти си била жива zа оплакване.
Моя само домати не яде. Ама само сурови, иначе пей дава zа доматен супа или доматени сосве чак уШите му плюЩат
А уж германец с френска кръв пък нито по немската кухня чак дак мре нито по френската. Виж обича да се облажлва от френските сирена. Та и аz покрай него се научих. То тая Шия при мене не е от турШия, я
Ама това товето мъжленце си е направо zа  #2gunfire
Съжалявам те и се надявам че тов му е единствения кусур. Че нали любовта им минавала преz стомаха
Цитирай


Мнения: 3 612
Цитат на: mcdirock
Оооооо нееееее  Crying or Very sad 4ета ви и ми се реве  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad
Какви вкуснотийки си готвите ( потекоха ми лигите  Embarassed )
Аз заради тоя моя мъж  #2gunfire ( вие друг такъв каприз едва ли сте среЩали  Shocked  ) българска манджа не мога да хапна  Evil or Very Mad : по4ти ниЩо от наШата кухня по4ти ниЩо не му харесва  ooooh!
Пробвах да му правя мусака : реакция : Блаааааааа drunk
Опита сърми от кисело зеле на една Бъдни ве4ер в Бг: реакция: Блааааааааа
Пълнени 4уШки: блааааааа
МиШ маШ : блаааа
Домати в салата не яде , само много рядко като сме си б Бг от немай къде.
Краставици: категори4но не
4уШки само от време на време и то задуШени ,4е му били тежки за храносмилане.
Патладжани: веднъж на високосна година.
Тикви4ки: само пържени и то 4ат пат. Тва ми ти тикви4ки огретен или тикви4ки с ориз: абсурд
Не яде руска салата, Снежанка и никакви сосове
На супите хи4 не е любител.
Толкова са много неЩата дето не яде,4е няма да ми стигнат два листа да ги изброя Evil or Very Mad


хех, споко...и ние у дома не ги ядем тея неща...ама не щото не ги обичаме, ми щото няма кой да ни ги сготви Crying or Very sad Затова 2 пъти в годината като си идем в БГ и....поzнай eat  Arrow ехх, че няма дебела иконка ...newsm77

Ако ни осиновиш обещавам да си иzяждаме всичко   angel008
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 82 отговора