Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора


Мнения: 180
Споделете какво правите с бутер тесто, защото аз досега съм го правила само на кифлички със сирене или течен шоколад.
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Аз правя една пица с многолистно тесто. Както е разточена кората слагам шунка, гъби от консерва, кашкавал, домат, лук /всичко нарязано на дребно/, сметана. Навивам на роло, което режа на кръгчета и ги подреждам в тава върху хартия за печене. Много е вкусно, но ако искаш точните пропорции ще ти ги кажа утре, че отдавна не съм го правила.
Цитирай


Мнения: 488
Правя ябълков щрудел с бутер тесто, разни дребни сладки, както и няколко солени предястия (но стават и за ястия). Рецептите ще напиша по-късно.
Цитирай
Ами ....Правя пилешки пай.
1 глава червен лук
пресни гъби
пилешко месо (няма значение от коя част, важоното е да е обезкостено)
кр.масло
1-2 с.л брашно
прясно мляко
подправки - сол, черен пипер

Първо заджурквам пилешката джаджа Very Happy  като започна със сваряване и обезкостяване на пилешкото месо (ако се налага).
Запържвам лука в малко олио, прибавям гъбите и отделям после тази смес
В друг тиган слагам маслото, запържвам брашното и започвам да наливам малко от пилешкият бульон (там където е вряло пилето) и прясно мляко, докато стане кашичка (сос бешамел). Към този сос добавям предварително запърженият лук и гъби, както и пилешкото месо накъсано на парченца.Сол и черен пипер на вкус.

Разстилам един пласт от тестото като гледам малко да се показва от тавичката (кръгла) , изспвам горепосочената смес, слагам после другият лист от тестото и го "закопчавам" с долният. Отгоре понякога си правя "арт" изкуство с разни цветенца и фигурки Very Happy . Пека във фурна загрята на 200 градуса.
Минути.....ми не знам. Проверям. Embarassed  Very Happy

Правя си също много прости соленки
Разстила тестото, леко даже го валирам с точилката. Намазвам го с разбито яйце и отгоре го наръсвам с кашкавал и кимион
Режа го на тънки ивички и ги пека. Чудесен снак са.

Кифлички, каквито и ти правиш.

Ябълков щрудел.
Него го правя от настъргани ябълки, 1 ч.л канела, 1ч.ч захар, 1 ч.ч смлени орехи. Всичкото го обърквам и пак разстила един лист от тестото , сместа и пак тесто

Освен с пилешко месо горното може да се прави и с други видове меса, тук съм го яла и с телешко с къри, пилешко с къри, свинско с гъби....
Цитирай


Мнения: 180
Honda благодаря. Адски вкусно звучи. Сега да ви задам един тъп въпрос. Бутер тестото поразточвате ли го или не трябва
Цитирай
Аз лекичко го поразточвам
Цитирай


Мнения: 488
Вчера бяхме в Билла, имаше страхотни охлювчета с шоколад!
Разстила се бутер тестото, поръсва се с настърган на едро тъмен шоколад, навива се на руло. След това се режат парченца с дебелината на дамски палец и се пекат легнали.

По подобен начин се правят и популярните следки сълзица. Тестото се поръсва със захар, навива се на руло, но от двата края едновременно (рулата се събират в средата). Притиска се леко, за да слепнат, режат се парченца с дебелината около 1см, пекат се легнали (поръсени със захар)

В този ред на мисли - охлювчета с пресен лук и подправки или охлювчета с маслини!

Можеш да си направиш различни джобчета / канапета с кайма и зеленчуци, със сирене и зеленчуци, само със сирене и подправки. Приготовлението на плънката е по описания от Хонда начин със задушаването. Основното за плънкате е да бъде суха, а не водна. След това - дали ще ги завиеш като банички или ще ги покриеш с капачета, даваш воля на фантазията си.


Вариант 1
200 - 250 г кайма
150 г моркови
1 яйце
2 с.л. олио
сол, черен пипер, чубрица

Вариант 2
100 - 150 г сирене (по-сухо)
10-15 маслини
1 яйце
2 с.л. сусамово семе за поръсване
сол, чубрица

Вариант 3
2-3 кренвирша
поправки

Това се сещам за момента. Дано някое от предложенията ми да ти хареса.
Цитирай


Мнения: 180
mimi flax страхотни идеи. Днес ще направя шоколадовите охлювчета Smile
Honda Решила съм да тествам и твоята рецепта само че плънката както си я описала няма ли да стане много "водна"?  Embarassed
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Цитат на: Rus0koska
Сега да ви задам един тъп въпрос. Бутер тестото поразточвате ли го или не трябва
На опаковката на "Белла" пише че не се разточва, за да може като се опече да стане на пластове /само как го обясних Embarassed /.

 
Цитат на: Honda
Аз лекичко го поразточвам
И понеже Honda ъъм я признала за майстор Laughing  ще взема и аз да пробвам - половината разточено, половината неразточено да видя кое ще е по-добре Thinking

Иначе аз правя само бутер банички с различни плънки - сирене, мармалад, локум - нищо особено, но пък е вкусно

А на Никулден правих, по рецепта на Honda, сьомга в бутер тесто. Стана сууупер   love017
Цитирай

sofia

Мнения: 344
И аз го разточвам, и то доста, и пак се издува и стои на пластове.
Цитирай

София

Мнения: 3 233
Цитат на: Rus0koska
Споделете какво правите с бутер тесто, защото аз досега съм го правила само на кифлички със сирене или течен шоколад.

Виж и тук: http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=13931&highlight=%E1%F3%F2%E5%F0
Цитирай


Мнения: 5 876
Ииий сега се вдъхнових от вас и импровизирах нещо с много гъби, извара, шунка и лук. Чакам обаче тестото да се размрази, за да давам нататък. Дано не изям плънката дотогава!
А дано стане.
Браво, Хонда, чудесно звучат нещата ти!
Цитирай
Цитат на: Rus0koska
..плънката както си я описала няма ли да стане много "водна"?  Embarassed
Нормално гъста става и добре се изпича после тестото. Просто гледай "сос бешамела" да ти е по-гъстичък
Цитирай


Мнения: 180
ок разбрах сега оистава и да направя обаче сега да си призная в тоя сняг не ми се ходеше до магазина и това дето щях да го правя на плънка го направих на гювечета. Пускам рецептата като отделна тема Smile
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Аz често употребявам бутер тесто. Послед направих нещо като рули Стефани (нали това беше с кайма), като сложих раzлични подправки, а между тестото и каймата пласт със спанак.  Много хубаво стана.
Или нещо като кифлички с пълнеж от сьомга и спанак или шунка и аспержи (става добре zа Fingerfood)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора