Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 955
Като се извинявам, ако темата вече е дъвкана реших да ви споделя нещо, на което вчера се натъкнах.

Новият текст на Кодекса за социално осигуряване Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
.....
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".


Или иначе казано, работещите майки, вече няма да получаваме 50 % от обезщетението за позване на отпуск за отглеждане на детето до 2 год. възраст, ако са на ясла, а не както беше до сега, ако са на "детско заведение на пълна държавна издръжка"  Shocked???

# 1
  • Чикаго / София
  • Мнения: 3 074
Мисля, че имаше подобна тема в Майки-бъдещи и настоящи!

Според мен става въпрос за това, че когато детето тръгне на ясла, се спира изплащането на майчинството на майката. Ако обаче тя се е върнала на работа продължава да си взима 50% от майчинството.

Явно са го направили да не си даваме децата на ясла, а ние да мааме гащи по цял ден, а веднага да се връщаме на работа! Wink

За мен е много неприятно, както предполагам и за повечето майки, защото все пак детето му трябват 1-2 седмици, за да свикне с яслата. В началото се води до обяд - а как ще стане това като майката трябва да се върне на работа? newsm78 Да не говорим, че повечето деца след първите 2 седмици изкарват първата си яслена болест. И така майката се връща на работа, една седмица си тръгва на обяд, за да си взима отрочето, след още една седмица си взима болничен и ...... след това вече не я искат на работата! Crazy

Малката ще тръгва на ясла от март! Мисля да си взема колкото си мога от платения отпуск насабрал ми се за тези 3 години вкъщи /ако имам право изобщо на такъв  Rolling Eyes/. Тя да успее да свикне, да нагодя режима за новата обстановка, да изкара една болест вкъщи и след това вече да се върна сериозно на работа!

# 2
  • София
  • Мнения: 955
Да наистина, промяната касае неработещите майки.

Като изчетох по задълбочено КСО ми светна какво са имали предвид онези на жълтите плочки Laughing

А работещите продължават да си получават 50% обезщетение по чл. 54 от КСО.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт