Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 186
Момичета много моля някои да ми преведе тази рецепта. Благодаря ви  bouquet


ПЕЧЕНЬЕ ГРИБЫ - Natasha K

Прежде всего из квадратиков пергаментной бумаги (или бумаги для выпечки) со стороной 6-7 см изготовить 100 кулечков. Это нетрудно и недолго, хотя и звучит страшно.

200 г мягкого маргарина растереть с 2 стак. сахара. Добавить стакан сметаны, 1 яйцо, ваниль, щепотку соли, половину ч.л. соды гашеной уксусом, 1 стакан крахмала, 800 (ориентировочно!) г. муки. Замесить мягкое пластичное тесто.
Разделить на 2 равные части. Из одной сделать 100 шариков. Выпекать в несмазанном противне. Это будут шляпки грибов. В выпеченных шляпках в центре плоской стороны нужно ножом с острым кончиком сделать углубления - в них будут вклеиваться ножки. Делать это следует ПОКА ШЛЯПКИ ТЕПЛЫЕ. Остыв, изделия становятся хрупкими.
Из второй части теста скатать ножки: одна сторона шире, другая уже - как обычно у грибов. Ножки вложить в кулечки и выпечь. (Кулечек не даст расползтись тонкому концу ножки, а вся ножка, слегка увеличившись при выпекании не потеряет правильной сужающейся формы. Ножки не должны входить в кульки плотно, кулечки не должны быть слишком узкие ).
Далее рекомендую распаровать шляпки и ножки. Т.е. подобрать ножки к уже сделанным углублениям, чтобы более или менее соответствовало. При нужде углубление в шляпке можно осторожно подогнать ножом под "свою" ножку.
Вскипятить 2/3 стакана сахара с 4-мя ст. л. воды. Тонкие концы ножек обмакивать в получившийся сироп, соединять со шляпками и выкладывать на просушку. Через полчаса-час сироп прихватится. Тогда можно, действуя достаточно осторожно, работать с грибами дальше. Сироп к этому времени остнет, поэтому его надо будет нагреть, добавив ложку воды и помешивая. Теперь нужно имитировать замлю на ножках. Для этого следует обмакивать грибы ножками сперва в сироп, затем - в ёмкость с маком. Дать "земле" немного времени прихватиться, затем можно приступать к завершающему этапу - окраске шляпок. Для этого нужно добавить немного воды и 1-2 ст. л. какао в остатки остывшего сиропа, и снова его вскипятить. Окунуть грибы шляпками в эту помадку. Оставить сохнуть. Хорошо оставить на ночь для окончательной просушки.

Комментарии: я делаю поменьше кулечков, штук 70. Какие-то из них при доставании выпеченных ножек порвутся, но многие останутся целыми и их можно пустить в дело по второму разу.
Я не задаюсь целью изготовить именно 100 грибов. И не стараюсь делать их совсем одинаковыми, чтобы были как штампованные. Просто отрываю от теста приблизительно одинаковые кусочки (2,5 см в диаметре) и комбинирую на одном противне и ножки, и шляпки, приглядывая за тем, чтобы количества того и другого были равные. Благодаря совместному выпеканию в каждой партии ножек и шляпок, легче успеть сделать выемки в шляпках до того, как они остынут и станут хрупкими.
На сохнущих грибах иной раз получаются потеки внизу, там где шляпки касаются поверхности, на которой лежат грибы. В процессе просушки грибы надо один раз перевернуть, чтобы место с потеком тоже просохло. Сушить удобно на фанерке. А если неохота ее потом отмывать от потеков - на бумаге для выпечки или фольге.

Не пугайтесь процесса. Он относительно трудоемок, но не сложен и доставляет удовольствие. Уже в 10-11 лет я готовила эти грибы совершенно самостоятельно от начала и до конца. Кстати, детей помладше тоже можно привлечь к процессу приготовления - в качестве помощников.
А уж в каком восторге малыши при виде такого лакомства! Чего я только не делала с этими грибами! То, что они всегда были гвоздем сладкого стола, когда приглашались дети - само собой. А еще в школу носила сыну на день рожденья, сделав для каждого ребенка "подарочный набор" (в маленьком кулечке с красивой завязочной - пара грибочков в компании с симпатичными домашними печенками другого вида). И корзинку плела из цветных картонных полос, и эти грибы в нее укладывала в худож. беспорядке. А потом эта корзина упаковывалась в прозрачную шелестящую пленку, украшалась бантом и получался прекрасный презент.
В общем - овчинка стоит выделки.









Цитирай

Левият бряг на Арда

Мнения: 157
 Embarassed Не претендирам, че съм се справила безпогрешно с превода, но в общи линии така се приготвят тези страхотно красиви гъбки. Laughing Най-напред си направете 100 фунийки от нарязана на кватдратчета хартия за печене със страна 6-7 см.
200 г размекнат маргарин се разбърква с 2 чаши захар. Добавя се чаша сметана, 1 яйце, ванилия, щипка сол, половин чаена лъжичка сода, загасена с оцет, 1 чаша нишесте и около 800 грама брашно. Замесете меко еластично тесто.
Разделя се на 2 равни части. От едната направете 100 топченца. Изпечете в ненамазана тава. Те ще са шапчиците на гъбките. Докато са още горещи шапчиците се издълбават от плоската страна с остър нож. Като изстинат стават чупливи.
От втората част на тестото се правят пънчетата на гъбките - едната страна по-тясна, а другата по-широка, като при истинските гъби. Пънчетата се слагат във фунийките и така се пекат. /фунийките трябва да не са много тесни/.
След това се подбират шапки и пънчета, които да се подхождат добре според отвора и дебелината. При нужда отново малко се поостъргва.
Разтопете 2/3 чваша захар с 4 супени лъжици вода. Тънките краища на пънчетата намощрете в получения сироп, съединете с шапчиците и ги оставете да изсъхнат. След половин или един час /докато съхнат/ затоплете отново сиропа и прибавете  1 лъжица вода. Сеха намокряте широкия край на пънчето и го потапяте в съд с маково семе. Това е "почвата". ПАк се оставят малко да поизсъхнат и продължаваме към завършващия етап - боядисване на шапчиците. Добавя се още малко вода в сиропа и 1-2 лъжици какао и отново се кипва. Потопяват се шапчиците на гъбките и се оставят да изсъхнат. Добре е да се оставят за една нощ докато изсъхнат окончателно.
КОМЕНТАР:   аз правя обикновено по-малко фунийки - около 70 броя. Някой от тях се късат при печене, но много от тях остават ц;ели и може да се използват още веднъж. Не си поставям за цел да направя непременно 100 гъбки. И не е нужно да бъдат напълно еднакви. |Просто откъсвам от тестото приблизително еднакви парченца /около 2,5 см. в диаметър/ и слагам в тавата и пънчета и шапки, но трябва горе-долу да са равни. Благодарение на това съвместно изпичане по-лесно правя отворите в шапчиците, докато са горещи, и не са станали крехки и чуппливи.
При съхнещите гъби понякога се получава изтичане на боята, там където гъбките се докосват до повърхността, на която са поставени. Трябва периодично да се обръщат за да засъхнат равномерно. Удобно е да се сушат на хартия или фолио.
Приготвянето на сладките е относително трудоемък процес, но не е сложен и доставя удоволствие Laughing Laughing Laughing
Цитирай

Sofia

Мнения: 186
nelicka, naistina mnogo ti blagodarq za byrziq otgovor  Hug . Prigotvianeto sigurno shte byde trudnichko, no pak moje da se probvame i sys polovina smes Smile 
Цитирай

Sofia

Мнения: 186
   

 ...  zabravih da dobavq che, ako nqkoi se interesuva za tezi gybki  -  vijte tozi link
http://www.russiantaste.com/forums/showthread.php?t=374&goto=nextoldest
Цитирай

Левият бряг на Арда

Мнения: 157
Още тази събота ще ги направя.Пожелай ми успех. Big Grin
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Още тази събота ще ги направя.Пожелай ми успех. Big Grin
Успех!  Peace
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Вчера разгледах целия сайт. Много ми харесаха, особено на гърба на торта-таралеж.
Но за беда ми се повреди печката и вече няколко дни се чудя как да готвя Sad
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.