Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

България Сливен

Мнения: 207
Кулинарни феи bouquet, преди доста време бях  яла приготвен тарама хайвер без добавки/хляб, грис или др./  и беше чудесен. Знаете ли как се приготвя? Благодаря!
Цитирай


Мнения: 506
1-2 супени лъжици от хайвера се слагат в подходящ съд за разбиване, добавя се около 1 лъжица нарязан лук и около 1 каф. чашка вряла вода. Започва да се разбива с пасатор. Като се получи хомогенна рядка кашичка, започва да се сипва олио - в началото "капка по капка", а след известно време - на много тънка струйка, като през цялото време се разбива с пасатора. След като започне да се сгъстява, може да се усили струйката на олиото. Слага се лимонов сок и ако е необходимо - сол /по принцип тарама-хайверът се продава осолен/. Продължава се разбиването, докато се сгъсти максимално. Оставя се в хладилник поне за 1 час - по този начин се сгъстява още. По желание в началото на разбиването или при добавянето на лимоновия сок може да се добави и черен пипер.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Валя, нали така се прави и фалшив хайвер? Или бъркам нещо......
Цитирай

България Сливен

Мнения: 207
Валя,сърдечно благодаря! tilieva, мисля, че фалшивия хайвер се прави само с  грис.
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
И аз знам, че фалшивия се прави със сварен грис, настърган лук, яйце, олио (или направо майонеза вместо яйцето и олиото) и сол.
Цитирай


Мнения: 506
Валя, нали така се прави и фалшив хайвер? Или бъркам нещо......

Не, не е фалшив, нали има тарама-хайвер, а фалшивият и аз мисля, че се прави от сварен грис, на който след охлаждане се прибавя сол, олио и настърган лук
Цитирай


Мнения: 5 632
Някой пробва ли рецептата на Валя? Защото ми се откъсна ръката да разбивам с пасатора и не се сгъсти. Сега кисна хляб и варя грис да си го направя както аз си знам.  chef
Цитирай

България Сливен

Мнения: 207
Не съм я пробвала още, но дали първо не трябва да се захване хайвера с олио и да стане като майонеза и след това останалите продукти да се добавят?
Цитирай


Мнения: 506
Някой пробва ли рецептата на Валя? Защото ми се откъсна ръката да разбивам с пасатора и не се сгъсти. Сега кисна хляб и варя грис да си го направя както аз си знам.  chef

Вери, много съжалявам, че така се е случило. На мен никога не ми се е случвало да не се сгъсти, а аз правя доста често тарама-хайвер, и се мъча да разбера причината. Мисля си, дали не е от колилчеството вода - аз писах една чашка, но аз слагам една съвсем мъничка чашка - пак е за кафе, но от най-малките кафени чашки. Ако е била повече водата, възможно е.
Освен това аз преди време имах един пасатор, всъщност беше комбиниран миксер - с бъркалки и пасатор, който се завиваше към миксера - та на него ножчето му беше доста отдалечено от долната част на пасатора и не можеше за разбива добре малки количества - просто оставаше във въздуха. Това също може да е причина.
Оше веднъж - много съжалявам и просто нямам обяснение.
Цитирай


Мнения: 5 632
Може и от чашата вода да е, не беше от най-малките. Иначе спазих точно рецептата т.е. тарамата, лука и водата първо на кашичка и след това олиото както Валя е писала. Видях, че изобщо не се сгъстява и го направих както друг път го приготвям-  с накисната филия хляб и малко варен грис. Пак ще пробвам.
Цитирай

София

Мнения: 1 608
Знаете ли рецептата за фалшивия хайвер?
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Точно го правих - даже имам още в хладилника - сваряваш гриса според указанията на опаковката. После прибавяш майонеза, глава лук - пасирана като кашичка, малко лимонов сок и сол.

За количествата - сварих половин опаковка грис (от 500 гр.) - значи 250 гр. - доста излезе, но нали чаках гости... На половината от това количество сложих една майонеза (не помня грамове - майонезата беше Краси), според мен стана добре. Лука ми дойде много - следващия път (за втората половина от сварения грис) сложих по-малка глава. Лимона и солта на вкус - слагам по малко и опитвам докато ми хареса.

Разбърквам само с лъжица - не е нужно да се пасира, ако е добре сварен гриса.
Цитирай

Варна

Мнения: 61
wiara аз правя тарама хаивера с прясно мляко.Ще се опитам подробно да ти обясня как го правя.Слагам 2 с. л. тарама хайвер и с пасатор ги бия около 5 мин като  прибавям с леки  капвания  около 1 с.л. олио. Когато зърната на хайвера са пасирани с тънка струя започвам да прибавям 1 чаена чаша прясно мляко ,като не я изливам цялата на веднаж а редъвам с олио и продалйавам да бия. Трябва  да внимаваш  да не се загуби  гъстота на сместа и  много  да се  разводни  затова редъвай малко мляко и след това олио. Накрая слагам 1 изциден лимон които  допалнително  сгъстява  хаивера. Дано съм ти  била полезна. Първия път като успееш  и след това е много лесно. Да ви е сладко 
Цитирай

България Сливен

Мнения: 207
Благодаря ти Shushka! Направих хайвера и стана чудесен. Препоръчвам и на другите да го пробват!
Цитирай

София

Мнения: 1 608
М е г и ,     bouquet!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора