Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

out of space

Мнения: 7 341
Във връзка с обновяването на Готварската книга и по-лесното търсене и намиране на рецепти, с момичетата решихме да се обособят различни теми за различните раздели. Моля, пишете вашите въпроси и рецепти само и единствено в тях.
Цитирай

всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин

Мнения: 2 971
Искам да направя канапе със свинско и някакъв плод- ананас  или праскови+сос . Дано не съм объркала темата, но ми се струва, че тук трябва да потърся съвет.
Цитирай


Мнения: 5 632
Ето една рецепта, по която правихме месото за Коледа. Бързо и  лесно.

1кг свинско, 1 пиле към 1кг / ние сложихме пил. филе към 500гр /; 1-1 1/2 кут топ сирене; до 1 буркан / голям / гъби; 4-5 скилидки 4есън; канела и карамфил на върха на ножа / карамфила го заменихме с инд орех4е /; 4ерен пипер; масло 1/2 пакет; сол; може малко кис крастави4ки; ние сложихме и сметана 1 малка кутия заквасена.
Месото се нарязва на късове и 2-та вида месо се смесват и разбъркват с подправките; в йена, гюве4 или тава се поставят на дъното нарязаните на филийки скилидки 4есън; след това ред месо ред гъби, ред топ. сирене на филийки, малко сметана, кис крастави4ки; после отново ред месо и т.н. като се завършва с топ сирене и в/у него красатви4ките; върху тях се слага маслото на пар4енца; пе4е се в умерена фурна- на 180; ако се приготвя в тава, то тя трябва да се покрие с фолио.

Рецептата съм я писала и в друга тема тук в Готварския.

По- късно ще се вкюча и с други идеи. Smile
Цитирай

Видин

Мнения: 5 153
Правила съм нещо подобно на това, за което питаш. Ето как :

БРоят на пържолките е според броя на хората  Smile. Пържолите (или котлети) ги начуквам и ги накисвам в марината  от сока на един лимон, сока от 1/3 консерва ананас + подправки - сол, черен пипер, лук, розмарин. Киснат една нощ. На другият ден ги изпържвам от двете страни в загрято олио или ако не искаш пържено ги задушаваш под фолио до готовност.
за соса :
В малко олио се запържва една малка глава лук и един морков. Когато са почти готови към тях се прибавя ситно нарязаният ананас от консервата, разбърква се .
Останалият сок от ананас от консервата се смесва с 1 с.л. винен оцет, 1 с.л. захар, 2 с.л. кетчуп и 1 с.л. нишесте и се прибавя към лука. Бърка се, докато сосът се сгъсти.
Канапе можеш за си направиш от пържена филийка или сварен ориз със зеленчуци. Редиш пържолките върху канапето и заливаш със соса.
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Моята рецепта е за свински джолан. Ще се опитам да ви обясня каква е била идеята и какво направих аз.
2 свински джолана от предните крака се сваряват хубаво и се обезкостяват, месото се нарязва на дребно. Моите имаха и доста сланина между кожата и месото (незнам как ги продават, аз ползвам домашни). Та тази сланина я изхвърлих.
Мазнината в бульона също я изхвърлям - или като се утаи я отливам, или като изстине и се втвърди, я махам.
Нарязвам 2-3 патладжана надлъжно на филийки и изпържвам (а може и на тефлонов тиган почти без олио), оставям да се изцедят върху салфетка.
Почистват се и се нарязват на малки парченца: 1 глава лук, 2 моркова, 4-5 скилидки чесън, 1/4 глава целина, 1-2 малки тиквички, малко печени червени чушки (незнам колко - отрязах част от голямата буца във фризера; може и със сурови, аз имах само печени), домати от консерва. Всичко това се задушава в малко олио и вода. Навсякъде гледах да съкращавам мазнината максимално, че джоланчетата са доста мазни (моите бяха цели, с кожата и със сланината под нея).
Тук е момента да се сложат подправките - по рецепта са джоджен, червен, черен пипер и сол. Аз не сложих червен пипер, защото сложих чушки (които ги нямаше в рецептата). Но пък сложих един зеленчуков бульон.

Ей тук идва и разликата в технологията:
1. Плънката от зеленчуци и месо се завива в лентички от патладжана. Подрежда се в тавичка, покрива се настърган кашкавал и се пече, може и с кръгчета домат отгоре.
2. Миналата година правих така (не можах да намеря патладжан): Плънката от зеленчуци и месо я слагам в арабски питки, завивам на руло всяка, подреждам в правоъгълна тавичка едно до друго, заливам с малко бульон и пека.
3. От вчера - идеята е на мъжа ми, че питките не се бяха размразили достатъчно и се чупеха, не се навиваха на руло.
    - в намазнена тава нареждам питки да покрият дъното, върху тях подредих изпържените патладжани, после от зеленчуковата смес, после от накълцания джолан, пак питки, (тук вече нямах патладжан, но пак може да се сложи), пак зеленчуци, месо, после сложих пак зеленчуци, че нямаше да ми стигне за още един ред и изсипах всичко тук. Покрих с питки, залях с малко бульон, може и с повече, който обича сочно. Задължително покрийте с фолио, питките много бързо се препичат, моите поизгоряха преди да сложа фолиото.
 В последните 2 случая пак може да се поръси с кашкавал и да се подредят кръгчета домати.
И да предупредя - става малко лепкаво от сварените сухожилия и кожа; който не обича, да го прави само с месо.

Ето историята в картинки (клик за голяма снимка):
« Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 18:12 от М_е_г_и »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.