Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 61 отговора

out of space

Мнения: 7 341
Във връзка с обновяването на Готварската книга и по-лесното търсене и намиране на рецепти, с момичетата решихме да се обособят различни теми за различните раздели. Моля, пишете вашите въпроси и рецепти само и единствено в тях.
Цитирай

в гората

Мнения: 2 979
Аз имам само един..или два Mr. Green

Как да одера кон? newsm78
И колко сол поема? Thinking
Цитирай

София

Мнения: 1 340
Аз имам само един..или два Mr. Green
Как да одера кон? newsm78
И колко сол поема? Thinking
с мерак  Mr. Green не, не с много мерак   Very Happy
Явное грешка при писането
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
Аз имам само един..или два Mr. Green
Как да одера кон? newsm78
И колко сол поема? Thinking
с мерак  Mr. Green не, не с много мерак   Very Happy
Явное грешка при писането

Не е  Laughing ще го махна като му се нарадвам  Crazy
Цитирай

на кой му пука, майна

Мнения: 5 265
Ааа, намира ми се в хладилника една болонка, ще върви ли с картофи ?  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 193
впечатляващо оригинално Mr. Green
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Хайде и сега нещо по темата

Заек със сметанов сос

Запържвам парчетата заек в масло. После и гъбите нарязани запържвам в масло. След това подреждам в йенска тенджера заешкото, гъбите и нарязан на ивички бекон (може и без бекон). Слагам сол, маалко черен пипер, босилек. Заливам със 1 литър течна сметана. За да се покрие всичко доливам или вода, или напоследък - прясно мляко. И във фурната, докато започнат да се оголват костите, най-малко час и половина, може и 2 часа. Може да се сложи и топено сирене.

Нямам точни пропорции - но купувам гъби - опаковка от 0,500 кг и бекон между 150 и 200 гр.
Цитирай

София

Мнения: 4 282
Заек по ловджийски

ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
1 заек
7-8 малки главички лук
1 голяма глава лук
1 глава чесън
3-4 средни картофа
2 моркова
2 домата
2 дафинови листа
черен пипер на зърна
сол, червен пипер
2 с.л. червено вино
олио, магданоз, оцет и вода
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Заека се нарязва на порции и се слага в подходящ съд да се маринова за около 1 час с оцет и вода 1:1, черен пипер на зърна и 1 дафинов лист. После се изважда от маринатата и в тенджера под налягане (защото в нея ще се готви после) месото леко се запържва в малко олио, изважда се (в една чиния или купа) и в олиото се запържва голямата глава лук нарязана на ситно. Маха се от огъня и започват да се прибавят другите продукти: връщат се парчетата месо, върху тях обелените малки главички лук (ако са от най-малките се слагат цели, ако не - се нарязват на половинки или четвъртинки в зависимост от големината), морковите нарязани на колелца, обелените цели скилидки чесън, картофите на едри кубчета, доматите нарязани (или 1 с.л. дом. пюре), 1 дафинов лист, черен пипер, сол, червен пипер - 1 ч.л., виното и вода почти да залее ястието. Затваря се и се вари на умерен "огън" около 20 минути. Като стане готово се подправя с магданоз.
Цитирай

София

Мнения: 4 282
Пуешко с лук и моркови

ПРОДУКТИ:
1 кг. пуешко месо, без кожа и кости
3-4 глави лук, нарязани на полумесеци
3-4 моркова, нарязани на кръгчета
4 с.л. олио
100 мл. сухо бяло вино
сокът от 1/2 лимон
3-4 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. сух босилек
2 с.л. горчица, пълни
2-3 големи скилидки чесън (или 1 с.л. равна чесън на гранули)
сол и черен пипер на вкус
плик за печене

ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете пуешкото месо на кубчета (като за шишчета). Смесете в купа горчицата, виното, сокът от лимона, олиото, босилека, счукания чесън, магданоза, сол и черен пипер и много добре разбъркайте. Мариновайте месото в тази смес за около 20 минути. Гъбите нарежете на едро, като по-малките оставете цели, а лукът – на полумесеци. Добавете към месото, нарязания на полумесеци лук и морковите, нарязани на кръгчета, разбъркайте добре и изсипете заедно с маринатата в плик за печене. Завържете плика, надупчете го с остра вилица на няколко места и го поставете в съд за печене. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 1 1/2 час. 
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
ЗАЕК СЪС СОС

200г заек
1 чл олио
1-2 чл сметана
моркови, целина, корени магданоз, пащърнак, чер пипер
дафинов лист, магданоз, сол
Месото се нарязва на порционни парчетаа. Поставя се в малко гореща вода, добавя се дафинов лист, посолява се и се вари на тих огън заедно с морковите и другите корени до омекване. Зеленчукът се пасира, прибавя се маслото и се вари още няколко  минути на тих огън. Добавя се сметаната и с получения сос се  залива свареното месо. Поднася се поръсено с магданоз и чер пипер.
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Ето какво измислих вчера.

Пълнен заек с пилешки воденички

1 заек
1 опаковка пилешки воденички - около 800 гр. бяха
250 гр. гъби
1 голяма глава лук
1 бульон (гъбен или пилешки)

Първо почнах с воденичките - измих ги добре, че бяха много мръсни, сварих ги, но не до край, останаха малко жилави (но нямах време да ги чакам повече). Задуших една глава лук - голяма, нарязана и 250 гр. гъби нарязани на филийки (аз обичам да се вижда формата на гъбата и никога не ги режа на кубчета), сложих един пилешки бульон (мислех гъбен, но се оказа, че нямам). После сложих воденичките, колкото само да се смесят с гъбите и докато посоля заека. Напълних го, заших го и в тавата с малко вода. Полях го със зехтин, покрих тавата с алуминиево фолио и във фурната за поне 2 часа. Накрая махнах фолиото да се запече, обърнах го да се запече и от другата страна и готово.

Може да се сложи и морков в плънката, заедно слука се задушава, може и половин чашка ориз.
Цитирай


Мнения: 444
здравейте това е стархотна тема
но дайте някаква рецепта за фазан защото снощи милото ми мъжле се прибра с фазан в ръка а аз казвам "какво да го правя това гълъбче сега и за кой по напред?" ха ха
вижда ми се мъничко 35 35
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Последните ми 2 измислени рецепти (зайците са домашни и не много възрастни, т.е. са крехки)

Заек с маслини

1 заек нарязан на порции
повече лук - 2-3 глави
2-3 моркова на кръгчета или полукръгчета, ако са по-дебели
150-200-250 г маслини с костилки (средни по големина и цена), черни
домати - пресни или консервирани, смелени с пасатора - около 250-300 мл
2-3 с. л. натурално царевично нишесте
олио или каквато мазнина предпочитате
червен пипер

и още:
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. босилек (по-малко) - може риган или майоран
около 1 ч.л. гранулиран чесън (или колкото ми беше останало в пакетчето)
половин ч.л. кимион
сол

Смесват се подправките и се омазват хубаво парчетата месо, да постои колкото време можете да отделите. Аз го сложих в хладилника, свърших си другата работа и тогава се сетих за него.
В йенска тенджера се слагат лука, морковите и месото, разбъркват се. Ако използвате микровълнова, направо така го слагате за 10 мин на макс, изваждате, поразмествате месата и за още 10 мин. колкото да побелее месото. После се слага доматеното пюре, червен пипер, мазнината (заека е със сухо месо и може да сте по-щедри) и ако се налага вода. После на няколко пъти по 20 минути го врътвам в микровълновата (една степен по малко от максималната), изваждам, наглеждам, поразмествам месото, тъй като това което е над течността се запича и изсушава; ако много е извряло, доливам още водичка. Когато месото е готово, слагам маслините и разтвореното в малко вода нишесте и врътвам за още 10-15 мин.
Правила съм го и във фурната - след като престои месото с подправките, се слага в йенска тенджера заедно с лука, морковите, доматите, мазнината, червен пипер и вода и се слага във фурната и се оставя да ври до готовност - после маслините и нишестето по същия начин.



Заек с ориз и зеленчуци


Първо мислех да направя с ориза само гарнитура, но после реших че няма да пека 2 пъти, и всичко влезе в 1 тава.

1 заек, нарязан на парчета
1 чаша ориз
3 моркова
1 гл. лук
замразена царевица
замразен грах

Парчетата заек сварявам в подсолена вода до готвност. Морковите нарязвам на кубчета с големината на граха и царевицата. Лука - направо в блендера на пюре. В тавата слагам мазнина, лука, морковите и 1-2 черпака от бульона на заека. Бутвам го във фурната да се позадуши, колкото ми е търпението (морковите да останат твъдички). После слагам ориза, царевицата и граха, разбърквам и подреждам парчетата месо. Заливам с бульона и слагам във фурната докато ориза стане готов. Ако в бульона няма достатъчно сол, може да се сложи още.
Цитирай

София

Мнения: 4 969
А рецепти с глиган.... Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 6 154
А рецепти с глиган.... Rolling Eyes

Пускаш глиганското във вряща вода, колкото да му излезне кръвта. Във водата може да се сложи лук, морков...
Вадиш месото и го прехвърляш в тенджера под налягане. Слага се картофи, лук, домати, чушки, гъби, масло, сол, дафинов лист и вода. Вари се около 2ч. на слаб огън.  Peace

 
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 61 отговора