Заболяване , което често настъпва при склонна към омазняване кожа , резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето гърдите и гърба. Формите на акне са различни и включват :  комедони  ,  червени пъпки , гнойни пъпки / пустули / и уплътнени пъпки . Тези форми могат да се срещнат самостоятелно , но по- често представляват последователни стадии на акнето. Комедоните са два вида : отворени – с черен връх , който се дължи на окислението на роговото вещесктво и примеса на прах , и затворени – с бял връх , или така наречените милиуми. Червените пъпки съдържат белезникав секрет . Те могат да се инфектират от гноеродни бактерии и да оформят  гнойни пъпки , с жълтеникав секрет. Гнойната пъпка може да пробие  кожната повърхност и да оформи круста или да увеличи своите размери и да образува  уплътнена пъпка , която е силно болезнена . В последния случай възпалението е обхванало цялата мастсна жлеза и понякога космен-мастния фоликул.Сливането на няколко уплътнени пъпки оформя флегмонозната форма на възпалителния процес , когато  се въвлича и подкожието. Осебена форма на акне е конглобатното акне – болезнени възли по лицето деколтето и гърба , които натнояват , пробиват кожната повърхност , разязвяват и зарастват с ръбци.
Какво причинява акне?

Причините са комплексни . Заболяването се явява през пубертета  около 12- 13 години, по- рано при момичетата , но протича по-тежко при момчетата. По правилно е да се говори за фактори , които могат да се свържат с развитие на акне.
Вътрешни фактори:

Генетично унаследяване с различна степен на вариабилност
Хормонални – свързани с повишено отделяне през пубертета на андрагени
Външни  Фактори :

Анаеробни бактерии в себорейни зони – основно Propionibacterium  acnes.
Системно приемане или контакт с халогенни елементи : йод , хлор , бром.
Системно приемане на вит. В6, В12 и вит. Д , и кортикостероиди.
Контактни дразнители – масла катрани.
Психично натоварване – стрес.
Голямата част от факторите не се приемат като отделни самостоятелни причини за поява на акне. Такива са : наследсвеността, храната,стреса , хормоналните промени.
Какви грижи са необходими при акне?