Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Portugalia

Мнения: 1 062
Спомням си... праве6е се с яйце и олио но какви са пропорциите някой знае ли?
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
тук и тук, по-нагоре има търсачка която работи и обновена готварска книга Wink
 Аз правих от втората рецепта майонезата на neli_iv и стана много хубава.
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Аз я правя от цяло яйце, хубаво е да е на стайна температура. Слагам една кафена чашка олио и бъркам с пасатора с кофичка от кисело мляко. Добавям малко лимонов сок или лимонтозу и сол на вкус.
По желание може да сложиш лъжичка горчица или кисело мляко, за да олекотиш вкуса.
Може да се добави къри, но това са вече вариации, ти сама си избираш.
До сега не съм имала провален опит с майонезата.
Цитирай

София

Мнения: 2 546
Аз я правя само с яйце и олио,около 1к.ч. и лимон или лимонтозо.Първия път забравих лимона и беше гадно. Sick
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 890
В сух буркан от компот слагам 4 яйца, 1ч. л. лим.киселина,1ч.л.сол и доливам олио до там, докъдето буркана започва да се свива.Леко изтеглям с пасатора нагоре и е готова.Пожелание са горчица, чесън ит.н. според вкуса. Може да опитате с половин доза, аз досега не съм имала провал.
Цитирай

София

Мнения: 2 733
Лимонтозо,олио и яйце. Peace Peace
Цитирай


Мнения: 6 053
300 мл олио, едно яйце, ч.л оцет, ч.л захар, сол и мъничко горчица. изтеглям с пасатора - става за 10-тина секунди
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Аз съм правила навремето - като liani, скоро обаче не съм, не ядем много майонеза в къщи
Цитирай

uk-kent

Мнения: 577
В сух буркан от компот слагам 4 яйца, 1ч. л. лим.киселина,1ч.л.сол и доливам олио до там, докъдето буркана започва да се свива.Леко изтеглям с пасатора нагоре и е готова.Пожелание са горчица, чесън ит.н. според вкуса. Може да опитате с половин доза, аз досега не съм имала провал.
и аз така я приготвям Peace
Цитирай


Мнения: 4 380
 Shocked С 1 каф. чаша НИКОГА няма да стане майонеза!!! Колкото повече е олиото, толкова по-хубава и гъста е майонезата. Гъстата майонеза за втечняване се разрежда с вода или вкусови добаки, но само след като е вече направена твърда и гъста.
Споменатото количество от 1 каф. ч. е прекалено малко за майонезообразуване.
На 1 яйце наливам почти пълна кана на блендера. Повече яйца в майонезата зават гаден яйчен привкус.
Цитирай


Мнения: 6 461
Продукти:
2 жълтъка
2 ч.ч. олио
сол и бял пипер на вкус
2 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:
Жълтъците се слагат в съд з разбиване. Добавя се щипка сол,а после по мъничко се сипва олиото, като се бърка в една и съща посока в кръг. Всяка дозичка олио се добавя след като предишната е поета от яйчната смес. След като се "захване" майонезата (сместа е гладка и гъста) олиото се налива на "тънка струйка". Ако се прави с миксер първо се разбиват всички съставки (без олиото) за около 30 сек, а после олиото се добавя на тънка струйка. 
Цитирай

Добрич

Мнения: 1 117
Преди правих домашна майонеза по рецепта на свеки. Ставаше сполучлива!

Дозата на продуктите е за конфитюрен буркан / онези от едно време, в тях се продаваше и лютеницата /

2яйца
1 каф.л. сол
1 каф.л лимонтузу
олио - налива се до началота на горния ръб на бурканчето.
Разбивам с пасатора и това е !
Цитирай

София

Мнения: 581
В сух буркан от компот слагам 4 яйца, 1ч. л. лим.киселина,1ч.л.сол и доливам олио до там, докъдето буркана започва да се свива.Леко изтеглям с пасатора нагоре и е готова.Пожелание са горчица, чесън ит.н. според вкуса. Може да опитате с половин доза, аз досега не съм имала провал.
Същото, само че с три яйца  Peace
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
А ако добавиш и малко пасиран лук към майнозета става много вкусно Crazy.
Цитирай


Мнения: 506
Аз правя майонеза в кухенския робот - на мястото на ножа слагам плоския кръг, който е за кремове и сметана. Слагам 3 яйца, по 1 каф. лъжичка сол и лимонтузу и малко черен пипер. Затварям и сипвам олиото през едно като чаша, с което се запълва отвора на робота - то е с една мъничка дупчица отдулу и олиото изтича бавно - все едно е капка по капка - та на 3 яйца слагам 2 такива "чаши".
Друг вариант е вместо с яйца - с прясно мляко - там съотношението мялко : олио е 1: 2 - 1 чаша мляко, 2 чаши олио и пак по 1 каф. лъжичка сол и лимонтузу и черен пипер по желание. По същия начин сипвам първо млякото и подправките, затварям робота и през същата "чаша" с дупчицата сипвам олиото. Млечната става по-лека и е много интересна като консистенция - една пухкава и по-твърда от яйчената.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.