Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 177
Здравейте момичета, винаги съм се чудела каква е ролята на нуклеотидите в АМ? Защо ги има в някои АМ- Friso и NAN а в други ги няма? Някой може ли да ми обясни? Благодая ви предварително.  bouquet
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Нуклеотидът е органична молекула, състояща се от азотсъдържащо хетероциклично производно (обикновено на пурина или пиримидина), означавани често като "азотна база", монозахариден остатък (обикновено на пентозите дезоксирибоза в ДНК или рибоза в РНК), и фосфатна или полифосфатна група.

Нуклеотидът е мономер или структурнана единица на полинукеотидните вериги на нуклеиновите киселини като РНК и ДНК. Някои нуклеотиди играят важна роля в транспорта и трансформацията на клетъчна енергия и в ензимната регулация.

Азотната база може да бъде пуриново или пиримидиново производно. Основните пуринови производни, срещащи се в структурата както на ДНК, така и на РНК са аденозина и гуанозина. Пиримидиновите бази са цитозин, тимин и урацил; цитозинът и тиминът се срещата в ДНК, а цитозинът и урацилът в РНК. Съществуват множество модификации на основните бази, като те са много по-разпространени в РНК, където играят роля в множество аспекти от "живота" и функционирането на РНК. Азотната база се свързва посредством N1-атома (за пиримидините) и N9-атома (за пурините) от хетероцикленият пръстен с C1-атома на пентозата, посредством N-гликозидна връзка. Така се формира нуклеозид.

Хидроксилната група при C5-атома на рибозата бива фосфорилиран, което превръща нуклеозидът в нуклеотид (нуклеотид монофосфат).
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.