Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 11 156
здравейте мами,
скоро ми предстои да раждам в Германия,аз и мъжът ми сме български граждани.въпросът ми е трябва ли веднага след раждането да подам някакви документи в БГ,за да регистрирам бебето там.
искаме лятото да се приберем за ваканцията и не искам на границата да ми кажат,че нещо не е наред.може ли да изчакаме докато се приберем лятото,за да регистрираме в БГ детето или трябва веднага да се действа.бебето ще се роди БГ гражданин.ако чакаме до лятото през това време какъв гражданин ще се води? извинявам се, но нищо не ми е ясно.в БГ също никой не дава необходимата инфо.
иначе за регистрирането в  Германия знам ,че ми трябва само свидетелството за брак,ако са ми казали правилно.
много ще се радвам ако някой ми даде повече информация!

# 1
 • гр.Варна, сега Германия
 • Мнения: 409
Можеш да го регистрираш и лятото като си отидете, но с какъв паспорт ще пътува? Sad

# 2
 • München
 • Мнения: 2 567
Да, точно така, Мили е права, мисля, че няма как да влезе в БГ без паспорт.
Затова ние направихме пълномощно на бабата в консулската служба в Бон (трябва да присъстват и 2мата родители, попълва се направо формулярът за издаване на паспорт и служителката го заверява) и тя извади ЕГН, бг акт за раждане и после паспорт за Диана, след което ни го прати.

# 3
 • Мнения: 11 156
много благодаря за отговорите.за паспорта въобще не се бях сетила.
Шоши, защо е трябвало да правите пълномощно на бабата при положение, че всички документи са били издадени от консулството в Бон? след като ги издадат от там налага ли се някой (във вашия случай предполагам бабата) да ги носи в БГ и там да се дообработват?
колко време отне докато получиш паспорта по пощата?

# 4
 • München
 • Мнения: 2 567
Ами налага се да се направи пълномощно, тъй като лицето (бабата) носи формуляра в съответната община в БГ. Wink И там представя  пълномощното, а не само един хвърчащ формуляр, пък било и той заверен в Германия. Не се праща автоматично от консулската служба в Бон, макар и да беше възможен такъв вариант, но траеше с месеци...
После пасрпотът беше издаден за 1месец, прати ми го по човек бабата Peace
За да се получи бг акт за раждане на бебето не забравяйте да заверите немския такъв! Официален документ не може да напусне дадена страна без съответната заверка. При нас беше в Bezirksregierung Köln  Wink
Ако има още въпроси, съм насреща  Grinning

# 5
Родено дете в Германия не става ли автоматично германски гражданин? Ако да, тогава му извадете германски паспорт, с който да пътува през границата. Малко се съмнявам дори и паспорт да му трябва, понеже България вече е в ЕС и се пътува само с лична карта за възрастните, а за деца предполагам акт за раждане е достатъчен.

Извадете апостил към германския акт за раждане. После с германския акт, апостила и лицензирания и легализиран превод (направен в България) на двата документа се отива в Общината по местоживеене и се издава български акт за раждане. Няма никакви срокове кога да се направи това - дали веднага след раждането или няколко месеца по-късно.

Ако детето не става автоматично германски гражданин се свържете с българското посолство в Германия и там ще ви обяснят процедурата. Най-вероятно ще искат апостил към германския акт за раждане, легализиран и лицензиран превод на акта и апостила от български лицензиран преводач, пълномощно за човека койото ще върши работата, попълнена молба за паспорт (съответно занесена лично неподписана или подписана с нотариална заверка), снимки и плащане на такси.

Успехи!

# 6
 • München
 • Мнения: 2 567
Родено дете в Германия не става ли автоматично германски гражданин?
Не  Wink
Ако детето не става автоматично германски гражданин се свържете с българското посолство в Германия и там ще ви обяснят процедурата.
Най-добре!  Peace

# 7
 • Мнения: 11 156
благодаря ви много за полезната информация.детето не става немски гражданин.трябва да се въоръжим явно с търпение при ваденето на документите Simple Smile.ще се обадя и в посолството.

# 8
 • Мнения: 3
Моят син е роден 2004 в Германия и незнам сега дали важат същите правила - имам предвид заради влизането ни в ЕУ.Но тогава се обадих в посолството в Мюнхен и ми обясниха всичко.Трябва от бълг. посолство да извадите пасаван на детето, с който ще се прибере до Бг - важи само 6 дни така че трябва да се извади непосредствено преди пътуването.И вече в родният ти град в Бг се издава българският акт за раждане - като се представя немския.Сега вече не си спомням подробности, но трябваше немският акт да го пращаме за апостил в Ансбах или Аугсбург или...не помня точно къде.С него в бълг. посолство, 2 снимки и задължително двамата родители попълнихме формуляр за пасаван и след 2 часа си го получихме.Най-добре ще ти обяснят служителите.Дано да съм била полезна - и ние сме бълг. граждани.

# 9
 • Мнения: 1 242
Аз лично, също бих те посъветвала да се обадиш в някй от консулските ни отдели тук.
Все пак сме страната на неограниченит невъзможности Mr. Green

Дали ще изберете варианта с пасаван и заверени тук документи (чуждестранни документи се заверяват в дадената страна) или другия вариант с вадене на пълномощно, е вече въпрос на ваш избор и на време.
Мисля, че галимацията с пълномощното излиза малко по-скъпичко, ако гледаме и финансовата страна. Доколкото си спомням на подпис искаха по 6?. Хич да не е, събира се така лека сумичка - примерно двамата родители са се подписали по един път на всеки формуляр... и т.н.

Много важна подробност: В Щандесамт-а, когато ви издават акта за раждане, поискайте си изрично Geburtsurkunde, защото Abstammungsurkunde няма да ви го признаят българските власти. Убий ме, не знам защо!
На наш познат, след апостили, преводи, бебшки специални снимки и заверки, служителката на гишето не му прие документите заради Abstammungsurkunde-то, което бяха му издали, та чак до консула се стигна.

Друга важна подробност: Ако сте от два различни града в Бг със съпруга ти и решите да вадите пълномощно на някоя от бабите, трябва да е на твоята майка, защото детето се записва в общината "по майка", там се вади ЕГН и пашапорт Wink

Ако решите да си пътувате с пасаван, си отделете време и нерви за разправиите в БГ. Може да се наложи да почакате. В такъв случай не е лошо таткото да подпише "разрешение", че детето може да излиза от страната само с майката, а не придружено единствено и само от двамата родители. Не мисля, че покрай влизането в ЕС това изискване се е променило.

А недай си Боже, сте и с различни фамилни имена с таткото, винаги си носи при преминаване на граници копие от акта за раждане (и копие от "разрешението" на таткото Wink), че нищо не се знае в тоя объркан свят.
Разказвам ти от личен опит, но да не се отплесна съвсем, ще спра дотук Mr. Green

Дано съм ти била от полза и с моето инфо. Wink
Телефоните на консулската служба в Берлин са:
030-20648935
030-20648936

Не е толкова объркано, колкото на пръв поглед изглежда Mr. Green
Успех и леко раждане! Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт