Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 фев. 2007, 09:42 ч.

Какво мислите за това?

 • 488
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 836
Здравейте!
Напоследък все повече се ужасявам от движението на колите в София, от това как се кара агресивно, как пресичат някои пешеходци!
Самата аз съм шофьор, старая се да спазвам правилата за движение, но виждам как не винаги всичко зависи от моята дисциплина. Все по-често ми се случва, особено привечер,  някой изневиделица да ми изкочи на платното и аз да го видя в последния момент! Е, не съм сигурна, че винаги ще имам достаъчно време за реакция. Страх ме е за децата, които явно не осъзнават последствията от този си риск.
Моята идея е да направим петиция, не знам до кого точно  newsm78, с искане, децата (особено учениците, които сами пресичат улиците)  да носят задължително някакъв светлоотразителен елемент, чрез който все пак да сигнализират за местоположението си на платното! Нямам идея какво да представлява, има много варианти, но вие ако сте съгласни, можете да дадете идеи какво да направим!
 

# 1
 • София
 • Мнения: 2 700
Това със светлоотразителния елемент не е новост. Всяка година на първата родителска среща,  нали четат правилника за вътрешния ред на училището и всяка година се казва, че според изискванията на училището (поне при нас е така) децата, които сами си ходели (без придружител) трябвало да имат светлоотразителни жилетки и чанти. Друг е въпросът дали някой го спазва.
Според мен решението е на ниво родители, а не на държавно ниво.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 1 734
Не само светлоотразителни жилетки и чанти трябва. А специални табели - различни от общоприетите - които да показват, че наблизо има училище или градина и е възможно да изкочат неочаквано деца.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 168
То си има такива светофари покрай повечето училища - едни тройни, които само мигат жълто и има нарисувано бягащо човече на тях.
Аз си мисля, че каквито и табели и жилетки да имат децата, един бус, като спре точно на пешеходната пътека, нито знака ще видиш, нито светлоотразителите на детето... Този въпрос се урежда от общината, която трябва да следи за спазването на правилата за паркиране.
А иначе според мен трябва да има повече инициативи и програми за запознаването на децата с правилата за движение.
Може да се въведе специален предмет в училище. Може да е под формата на семинари, учебни игри или там каквото преценят специалистите в Министерството на образованието. Според мен тези инициативи, които се провеждат сега са за отбиване на номера. Факт е, че децата нямат никаква култура в движението по пътищата.
Скоро по телевизията гледах, че се въвежда практиката по назначаване на един човек, който да спира движението, когато ще пресичат деца. Но това е само около училищата. Ами докато си стигне до дома как да пресича детето? То самото не знае, а и няма достатъчно будна съвест, за да се поинтересува. В КАТ ги водят да им прожектират някакви филмчета с поучителен характер - разни зверски катастрофи, които единствено могат да ги напарвят несигурни, но не и да ги научат на нещо полезно.

# 4
 • Мнения: 836
Това със светлоотразителния елемент не е новост. Всяка година на първата родителска среща,  нали четат правилника за вътрешния ред на училището и всяка година се казва, че според изискванията на училището (поне при нас е така) децата, които сами си ходели (без придружител) трябвало да имат светлоотразителни жилетки и чанти. Друг е въпросът дали някой го спазва.
Според мен решението е на ниво родители, а не на държавно ниво.
На мен такъв правилник не са ми чели, а може и да не си спомням Embarassed
Но, дали може да се разчита само на това?
Няма гаранция, че родителя ще се погрижи, детето да има такъв сигнализиращ знак.
Проблема е, че като стане белята, последствията ги отнася детето, а и шофьора.
Според мен, трябва да стане задължително поставянето на такъв знак, както коланите и включените фарове.
Май докато не ни бръкнат в джоба, няма да стане.

# 5
 • Мнения: 6 142
Моят син кара някакви часове по безопасност на движението през миналите години - сега е в пети клас и не са имали такова.

Другото нещо, което отчитам като плюс в нашия случай, е патрулната кола на КАТ, която спира сутрин, на обяд и вечер, когато свършват часовете, по няколко часа, на улицата до училището. Шофьорите в града си знаят, че там почтинепрекъснато има катаджии и карат като на манифестация, спират за всеки пешеходец и т.н. Пред училището има и огромна гърбица, която и без друго не позволява да караш бързо, налага се да се изпъпли през нея, иначе ще си потроши човек колата. Но училището е централно и въпросната улица е доста оживена, така че без тези мерки не ми се мисли какво може да стане.

# 6
 • PO SVETA i u nas...
 • Мнения: 62
Карат отвратилено ОСОБЕНО МЪЖЕТЕ! Преди 2 дни щяха да ме отнесат (БЯХ С БЕБЕТО)! НЯМАМ ДУМИ! Такава агресия, ТАКАВА ПРОСТОТИЯ - НАПРАВО СЪМ СЕ ОТЧАЯЛА! ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ ДЕЧИЦАТА!  Praynig

# 7
 • Мнения: 37
И двете страни(и шофьори и пешеходци ) трябва да бъдат принудени да спазват стриктно правилата за движение(чрез завишен контрол, иначе няма как да стане). Гледната точка е коренно различна в зависимост от това дали си зад волана или на пешеходната пътека. Когато пресичм с детето умирам от страх, изчаквайки колите на средата на пешеходната пътека да фучат като луди от двете ми страни. Естествено, никой не спира за да ми даде път да допрсека улицата. Когато съм зад волана, особено нощно време, през зимата, се напрягам да не пропусна някой пешеходец с черно яке, изскочил на платното незнайно откъде на място, където изобщо не се пресича. Даже напоследък си мислех, дали не може да се въведе стандарт в зимните дрехи да се слага някаква деликатна светлоотржателна нишка или елемнт, защото нощем пешеходец с тъмна връхна дреха, наистина се забелязва много трудно, почти в последния момент. Това, естествено е невъзможно да стане, така, че трябва да спазваме првилата за движение.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт