Аз правя следната мусака:
патладжани
картофи
домати пресни 2-3
1 бутилка дом.сок 500мл
кромид
чесън
зехтин
малко бяло вино
сол, подправки по желание - риган, чубрица
Ако искаш може да сложиш месо - смляно, аз я правя без.
Нарязвам картофите и доматите на кръгчета - патладжаните на ленти (изкисвам ги в посолена вода, за да им падне горчилката за около половин-един час, после ги измивам).
Пържат се патладжаните за кратко в зехтин.
Задушавам кромида, добавям виното и доматения сок. Слагам подправките.
Реди се в тава, като най-отдолу са картофите. После патладжани, домати и т. н, заливам соса, най-отгоре пресни домати. Пече се в загрята фурна 200-220 градуса.
Заливката я правех стандартна, но веднъж пробвах в Гърция тяхната мусака, беше залята със сос бешамел, оттогава я правя така.
Доста е калорична, но...
Иначе е вкусна!