Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 219
Обрьщам се кьм всички майки който са си правили генетични изследвания през 10-14 седмица от бременоста за уточняване на здрав плод.бебе!  EmbarassedМоля ви кажете ако на някой са установили здрав или болен плод при генетични изследвания и за какви болясти са се изследвали? Вьзможно ли е да се доверя на едни генетични изследвания за да мога да имам здраво бебе? newsm78 newsm78 newsm78

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 19:28 от Tatti

# 1
 • София
 • Мнения: 1 710
За биохимичен скрининг ли говориш или за някакво друго изследване?

# 2
 • Мнения: 219
Имам син с Мускулна Дистрофия казаха ми че могат да ми гарантират здрав плод(изследвания от околоплодната вода при 10-14 седмица от бременноста) в генетиката в София Майчин дом Имам позната с дьщеря на 24 години  с мускулни проблеми и не могат да остановят проблема и а симтомите са сьщити като на сина  ми !  Тя няма генитични проблеми или поне не могат да ги открият даже и в Германия! К newsm78 newsm78
езнам как и кьде мога да се доверя на изследвания  ина какви за да ми гарантират здраво бебе?

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 12:52 от e36

# 3
 • Мнения: 212
Не мога да ти помогна с отговори на въпросите ти, но мога да те насоча към тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=158093.0;all.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 710
е36 - Ива ти е дала добър линк към предишната тема, дано си получила отговори поне на част от въпросите си. Ще се молим всичко да е добре. Успех.

# 5
 • Мнения: 219
Благодаря ви ! Всяка нова имформация ще  ми е в полза ! генитичните изследвания на сина ми и на мен са правени от Албена Тодорова  в екипа на Крименски е в момента е в друга лаборатория ! сьщата ни прави изследвания и в германия за оточняване на МД и дали сьм носител Тя ми гарантира здраво бебе Специалноста и е в нашия проблем Незнам дали да рискувам с 2 дете!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 588
Не познавам достатъчно заболяването, но мога да кажа няколко думи за амниоцентезата (процедурата за вземане на околоплодни води за изследване), понеже на мен са ми правили. Почти не боли, става много бързо и безопасно, ако е направена от добър специалист. С амниоцентезата се прави диагностика на един кръг заболявания, но тя не може да даде информация за болест, която може да си е генетично заложена, но да не се изследва от генетиците. Така че 100% сигурност няма, но амниоцентезата все пак дава възможно най-голяма сигурност, ако се сравнява с другите методи за изследване.

Мисля, че най-подробна професионално издържана информация по въпроса за рисковете могат да ви дадат генетиците в Майчин дом. Единственото, което мога да добавя от себе си: слушайте внимателно какво ви казват генетиците, дали говорят в условно наклонение, или абсолютно убедено... Нали знаете, понякога хората чуват това, което искат да чуят, а останалото им минава покрай ушите...

# 7
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
РИСКУВАЙ!!!ЗАСЛУЖАВА СИ!!!
Аз има син с допълнителна цаст от хромозома, установена на 1 г. На 3,5 г. повторните генет. изследвания на кръвта показаха норма Shocked Рядко се случва , но е факт - за 2,5 г. допълнителната хромозома е изчезнала от кариограмата в кръвта. По това време вече бях бременна и съответно се притесних много дали няма да родя дете с проблем, който да не се диагностицира. 100% гаранция никой не може да даде , но всички правят възможното за да се установи максималното! Имам прекрасна дъщеря, за която винаги съм мечтала!!!

# 8
 • Burgas / USA
 • Мнения: 330
e36, пращам ти линк, за амниосинтезата( надявам се да знаеш англииски, нямам време за го преведа, съжалявам) но това е единственото изследване което хваща ген. заболявания, стотици ген заболявания.
Аз съм имала такова изследване поради това, че раждах на по-късна възраст и се водя рискова бременност. Ако имаш нужда от помощ с превода ще ти помогна, пиши!

e36 амниосинтезата се прави между 15  и 20 седмица на бременноста, има друг тест не знам как се превегда на български Chorionic villus sampling (CVS) i se pravi mejdu 10 i 13 sedmica.

http://www.babycenter.com/refcap/327.html#1

http://www.marchofdimes.com/professionals/681_1164.asp

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 23:54 от Cake

# 9
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
питай тези хора дали са им правени изследвания за второто дете и дали знаят нещо повече
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156041.0

# 10
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 182
Аз бях родила вече второто си дете когато разбрахме за заболяването на по-голямото.Освен ДНК на всичкини, друго не ми е правено.В генетиката в майчин дом ми казаха,че ако реша да имам  още деца трябва да се направи и зследване в първите седмици от бременноста за да се види дали плода е здрав или не.Честно казано аз не бих се решила да имам друго дете при положение ,че първото е с  генетично увреждане.Дори да е мутация както при нас .

# 11
 • Мнения: 219
Благодаря на всички който се одзовахте на мойте вьпроси ! Изстината е че безкрайно много сьм разучерована от нашите лекари и ме изстрах да им си доверя!Преди 4 години отидох с напьлно видимо здраво дете без никакви проблеми на 4 километьр в Свети Наум за уточняване на диагноза  За 10 дни детето ми беше спряло да изкачва стьлби и беше разбито психически ! А получихме само една диагноза на хартийка МД! Идваше ми да коля наред! как да им се доверя?

# 12
 • София
 • Мнения: 1 588
Преди 4 години отидох с напьлно видимо здраво дете без никакви проблеми на 4 километьр в Свети Наум за уточняване на диагноза  За 10 дни детето ми беше спряло да изкачва стьлби и беше разбито психически !
Това за сина ти с мускулна дистрофия ли става дума? Колко беше голям тогава?

Това, че си разочарована от някои лекари, не би трябвало да значи, че можеш да сложиш всички лекари под общ знаменател.

Аз досега за генетиците в Майчин дом не съм чувала тук лоши отзиви, освен ако са се оказали безпомощни да установят някоя екзотична (рядко срещана) генетична мутация. Но споменатото заболяване е добре изучено, доколкото знам, и генетиците знаят какво да препоръчат при генетична консултация на бъдещи родители, които евентуално може да са носители на заболяването.

# 13
 • Мнения: 219
За сьщото дете става вьпрос Беше на 11години само едната подбедрица на крака беше по-голяма от другата и КФК беше 10264  един от показателите на МД ! Но процеса  на МД не беше се отключил докото не бяхме отишли тази софия!Не сьм спряла да проклинам деня в който стьпьхме на 4 километьр! Сьсипа го обстановката отвратителните неща за развитието на МД който чу сина ми !Нямаше никакви видими симтоми на МД А за 10 дни никой неможя да го познае като се вьрнахме ! Затова не вярвам на докторите ако е за детето ми За генитиците не сьм сложила знаминател и затова питам ! естествено ако се наложи пак бих направила на няколко места  ген .изследвания Само майки сьс сродни и подобни на нашиня проблем биха ми и ни разбрали! Много е трудно да гледаш как детето ти се топи ден след ден пред очите си и не можиш да направиш ништо!

# 14
 • Мнения: 2 336
На мен лично ми правиха биохимичен скрининг в Майчин дом когато бях в 16г.с. Но ми казаха, че това се правило основно за синром на Даун. Но все пак ако се съмняваш в нещо ще е добре да попиташ в самата лаборатория, бяха много отзивчиви и всичко ти обясняват каквото ги поиташ

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт