Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Сдружение "Настоящи и бъдещи майки"
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 187
Много ще съм благодарна, ако някой може да помогне...
Аз съм в отпуск по майчинство, детето ми е на 9 месеца. Ако сега реша да имам второ дете как стои въпроса с майчинството ми? Трябва ли да започна, макар и фиктивно работа, или въпроса е уреден по някакъв начин?
Цитирай


Мнения: 4 894
А в момента какъв ви е статута? Щом сте в отпуск по майчинство би трябвало да имате действащ трудов договор. Така ли е?
Цитирай

София

Мнения: 187
Да, така е. Имам 6 години стаж във фирмата, излязох по майчинство, плащат ми, всичко както си му е реда.
Цитирай


Мнения: 4 894
А какво имате предвид под това фиктивно да започнете работа? Питате дали трябва да се върнете на работа ли?
Това не е необходимо.
Ако новия болничен за бременност и раждане се застъпи с отпуска за отглеждане на дете за първото дете, имате право обезщетението за бременност и раждане за ви се изплаща в същия размер, в който ви се е изплащало обезщетението за първото дете. Ако болничните не се застъпват, ще ви се преизчисли нова база върху доходите ви през 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен за бременност и раждане.
Цитирай

София

Мнения: 187
Много благодаря за бързия отговор!
Значи да обобщя, че и на мен да ми стане ясно, малко се обърквам от тия болнични и обезщетения....
Ако новия болничен за бременност и раждане се застъпи с отпуска за отглеждане на дете за първото дете, имате право обезщетението за бременност и раждане за ви се изплаща в същия размер, в който ви се е изплащало обезщетението за първото дете.
Ако съм разбрала правилно значи на базата на заплатата отпреди първото раждане.

Ако болничните не се застъпват, ще ви се преизчисли нова база върху доходите ви през 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен за бременност и раждане.
Болничните едва ли ще се застъпят, тогава не разбрах на коя база ще се преизчисляват, на доходите от първата или от втората бременност?

И последно, тези неща важат ли за третата година отпуск по майчинство, която не се обезщетява?

Уф, незнам дали се изразявам правилно и не задавам ли някакви идиотски въпроси. Просто тези неща определено не са ми ясни, а ми се иска за следващото дете да преценим на какви доходи можем да разчитаме и да планираме нещата по най-добрия начин.
Още веднъж благодаря за отговорите и за търпението.
Цитирай


Мнения: 4 894
Хайде по ред. Ако болничните се застъпват с отпуска, правилно сте разбрала, ще се вземе дохода от преди първото раждане ( ако това е по-изгодно за вас ).

Това за трета година отпуск, който не се обезщетеявал не го разбрах. Няма трета година. Има 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8 години на детето. По 6 месеца за всеки родител, без право отпуска да се прехвърля от единия на другия родител.

Ако болничния за бременност и раждане не се застъпва с отпуска за отглеждане на дете до 2 години, тогава ви се преизчислява нова база. Тя се формулира на база дохода ви през 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен. Ако например през тези 6 месеца сте била 3 месеца в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и 3 месеца в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години, тогава ще получавате като обезщетение за бременност и раждане ( 315-те дни ) минималната работна заплата за страната.
Цитирай

София

Мнения: 3 337
Това за трета година отпуск, който не се обезщетеявал не го разбрах. Няма трета година. Има 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8 години на детето. По 6 месеца за всеки родител, без право отпуска да се прехвърля от единия на другия родител.

Зина, аз бях чела, че може да се прехвърлят 6-те месеца на единия родител, като право на другия родител, с бележка до работодателя, че другия родител няма да използва този отпуск.

Примерно ако реша да си стоя цялата трета година вкъщи, тогава мъжа ми може да даде бележка до моя работодател, че се отказва от това си право и мога да ползвам аз и двата пъти по 6 месеца, т.е. цялата трета година.

Стара ли е информацията ми? Съвсем наскоро го четох newsm78
Цитирай


Мнения: 4 894
Това отпадна от началото на тази година. Беше възможнж до 31.12.2006.
Цитирай

София

Мнения: 187
Изясни ми се, много благодаря за което   bouquet .
Извинявам се, ако съм досадила....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.