Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 841
Предварително се извинявам, ако темата е дискутирана и се повтаря.
За двете години платено майчинство е ясно. След това за неплатеното до три години, май вече се нарича неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години.Чувам, че 6 месеца могат да се ползват от майката и 6 от бащата.
Въпросът ми е може ли таткота спокойно да прехвърли своите 6 месеца  на мама?
И може ли тези 6+6 да се накъсват, например месец сега ,месец -два - след година две например.
Дъщеря ми е родена окт 2004, ако това има значение за някакво заварено положение.
И къде точна да прочета повече инфо по въпроса?

# 1
 • София
 • Мнения: 5 468
До края на миналата година имаше възможност отпускът да се прехвърля от единия на другия родител. От тази година обаче тази възможност отпадна. Всеки от родителите има право на 6 месеца. Можете да ползвате 12 месеца, само ако нямате брак с бащата на детето или по друга причина сте единствен родител.
Отпускът може да се ползва наведнъж или на части, докато детето навърши 8 години. Единственото изискване е, че тези части не може да са по-малки от 5 дни.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 841
ZinaSt, благодаря за отговора.
Имам още два въпроса-за мойта приятелка-с дете родено също окт. 2004.Т.е. окт 2006 и изтекоха 2-те платено години. Просто е трябвало да подаде първо молба да ползва 6-те месеца на бащата, а не своите 6 ли? И чак след като изтекат неговите 6, тогава да ползва своите 6. Но явно в службата не са я посветвали така. И сега лично тя няма да може да ползва тези на бащата, така ли излиза. Независимо, че е  някакси в "заварено положение". Дано сте ме разбрали, Embarassed, малко обркано го обясних.
А за мен-бащата си е признал детето, но нямаме брак. Значи не би трябвало да има проблем с моето ползване на отпуск 12 месеца.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 468
Да, ти можеш да ползваш отпуск в размер на 12 месеца.

Колкото до приятелката ти, тя няма как да ползва първо отпуска на бащата, а после нейния. Важното в случая е, че бащата попълва една декларация, че е съгласен майката да ползва неговия отпуск. Ако и двамата работодатели се съгласят да направят декларацията със задна дата, ще може да ползва 12 месеца. ( Казвам двамата работодатели, но в случая по-важен е работодателя на майката. Защото по този отпуск се води дневник за ползването му. И в началото на този дневник се отбелязва салдото към момента на получаване на право на този отпуск. Това салдо трябва да стане от 6 на 12 месеца не по-късно от 31.12.2006. )

# 4
 • София
 • Мнения: 1 841
Ами доколкото знам тя е подавала такава декларация от таткото, като детето аврши 2 годинки. Но не нам защо не са и позволили.... newsm78. Значи ако все пак работодателите се навият със задна дата да "преправят" тези дневници и да пуснат първо месеците на таткото/колкото и невероятно да звучи/, тя би могла да ги ползва, но колко от 6-те таткови месеца-само от октомври до края на 2006-т.е. около 3 месеца. А в 2007 биха ли се продължили оставащите 3-таткови месеца? След което да си вземе нейните?

# 5
 • София
 • Мнения: 5 468
Не, не. Тези месеци се вписват като салдо. Те не се делят на майчини и таткови Simple Smile Щом е подала такава декларация преди 31.12.2006 нямат основание да не и позволят да ползва 12 месеца.
Иначе може да си ползва 12 месеца, а не само месеците, оставащи до края на 2006-та. Просто до преди края на 2006 бащата можеше да прехвърли отпуска ( целия, а не само оставащите до края на годината дни ) на майката. От 01.01.2007 вече не може.

# 6
 • Мнения: 5 700
Пиша тук, защото с търсачката видях, че това е най-новата тема за неплатения отпуск. Мислех да побутна моята тема от лятото, но по-добре тук. Ще се радвам някой да ми отговори.
Август месец 2006 ми изтече 2 год платен отпуск. Тогава / края на юли / мъжът ми прехвърли неговите 6месеца чрез декларация. Аз имам молба за неплатен отпуск за срок от 12 месеца. Отделно двамата сме попълнили задължителната декларация, че преди това не сме ползвали от този отпуск. Имам и заповед от директора, че ми се разрешава отпуска за този период.
Днес звънят от личен състав да ми кажат, че неплатения отпуск ми е изтекъл т.е. моите 6 месеца от август до февруари. Нямала съм право да ползвам 6-те месеца на мъжа ми, нищо че имам заповед и нищо че ми ги е прехвърлил през 2006. Били ходили на някакви семинари и те там това им казали. Сигурно е малко объркано, но аз самата така се чувствам днес. Объркват ми се тотално плановете, ако са прави.
Благодаря предварително.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт