Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 392
Знае ли някой как да си направя мекици?
Благодаря предварително
Цитирай


Мнения: 180
Мекици
Продукти:
1 кг брашно
1/3 пак мая
1 ч. л. олио
3-4 капки оцет
1 ч. ч. кисело мляко
1 1/2 купичка вода
Приготвяне:
Подмесваме маята предварително с малко захар, брашно и от водата. Разбиваме киселото мляко с останалата вода. От всички продукти замесваме тестото. Пържим мекиците в сгорещена мазнина.

Дано да ти харесат Wink
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
Ако те мързи да си месиш тесто си купи готово за хляб. Намазняваш си ръцете и късаш топчета с големина колкото дребна ябълка, които разстилаш и пържиш в силно загрята мазнина. Това е Smile Ако ти се меси си месиш тесто, но е хубаво да ползваш рецепта, в която им прясно или кисело мляко и яйце. Мекичетата стават по-пръхкави Wink Ако нямаш такава ето ти една:

Брашно - около 1 кг.
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 кубче мая
300-400 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1-2 с.л. олио

Сипваш половината пакет брашно и правиш кладенче. Вътре чукваш яйцето и изсипваш разтворената във водата и захарта мая. Добавяш и киселото мляко, олиото и солта и започваш да замесваш като си прибавяш брашно. Колкото повече го месиш, толкова по-добре. Тестото трябва да лепне леко и да е меко "като мекото на ушенцето". Омазняваш го добре с олио и го оставяш за 40 мин. в дълбок съд, покрито с влажна кърпа и на топло - да втаса. След това взимаш една шумяща торбичка, намазняваш я отвътре и там си слагаш тестото. После си го съхраняваш в хладилника. Освен мекици можеш да си направиш и питка, и пици - става доста тесто Smile
Цитирай


Мнения: 2 392
Мнооооого ви благодаря. Цяла нощ "ям" мекици и сладко от малини. Разбира се че ще ми харесат. Незнам какво ми става вече:)
Цитирай

София

Мнения: 2 220
Асинка, маята в цялото количество вода ли се разтваря? Защото съм виждала да го правят в съвсем мъничко? Иначе и майка ми правеше тесто в голямо количество, да си имаме за закуска. Мисля да пробвам твоята рецепта.  Laughing
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
Да, аз я разтварям в цялото количество, като отгоре й сипвам и захарта. Течността става като боза. А количеството е приблизително половин компотен буркан. Може малко по-малко от половината Smile
Цитирай

В офиса

Мнения: 2 069
Цитат на: Assinka
Ако те мързи да си месиш тесто си купи готово за хляб. Намазняваш си ръцете и късаш топчета с големина колкото дребна ябълка, които разстилаш и пържиш в силно загрята мазнина. Това е Smile Ако ти се меси си месиш тесто, но е хубаво да ползваш рецепта, в която им прясно или кисело мляко и яйце. Мекичетата стават по-пръхкави Wink Ако нямаш такава ето ти една:

Брашно - около 1 кг.
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 кубче мая
300-400 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1-2 с.л. олио


Точно в събота пробвах същата рецепта, само че не с мая, а с 1 лъжичка сода. Пак се получи. Не е хич трудоемко. можеш да си направиш тестото от вечерта, а на сутринта само да ги изпържиш. И наистина е много подходящо за пици.
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
И баба казва, че може със сода Very Happy Дори като бърза да ми направи закуска го прави точно със сода, но аз съм привърженик на маята Smile Откакто се научих да меся съм голяма фукла Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.