Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 187
  • 302
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Пълнен патладжан/от Перфектната вечеря/

4 патладжана; 4 с. л. зехтин; 1 глава кромид лук; 300-400 г гъби; 3 домата; 6-7 стръка магданоз; 150 г кашкавал; сол на вкус

1. Патладжаните се разрязват на две по дължина и вътрешността им се издълбава.
2. Лукът се нарязва, гъбите и доматите се нарязват на парчета.
3. Лукът се запържва в тиган със сгорещено олио.
4. Слагат се гъбите, разбърква се и се добавят вътрешността на патладжаните, нарязаните домати и подправките.
5. Патладжаните се пълнят с готовата плънка.
6. Пълнените патладжани се подреждат в намазнена тава, в нея се налива малко вода, след което се запечтва с фолио.
7. Поставят се в предварително загрята фурна и в началото се пекат покрити, след това фолиото се отстранява.
8. Към края патладжаните се изваждат, поръсват се с настърган кашкавал и се връщат във фурната, за да се запече кашкавалът.

# 31
  • Мнения: 903
Днес измислих тази рецепта:

Кюфтета със зеленчуков сос
(За 4 порции)

500гр. кайма
2-3 моркова
1 стрък праз
2 печени чушки
100гр. карфиол
1 ч.ч. доматен сок
чубрица, риган, кимион, червен и черен пипер, чесън на прах

Праза, морковите, чушките и карфиола се задушават под капак, докато омекнат напълно, заедно с червения пипер и чесън на прах. През това време се измесва каймата с чубрица, риган, черен пипер и чесъна и се оформят 8 кюфтета. Когато зеленчуците са готови се пасират и се прибавя водичка и доматения сок. Когато заври се пускат кюфтетата и се варят на бавен огън без да се бъркат в началото. Така ястието къкри, до пълна готовност на кюфтетата.

Бон Апети Grinning

# 32
  • Мнения: 1 986
  Ето още рецепти Wink
         
                                      Гъбена чорба с праз

3 стръка праз
2 картофа
250 гр.гъби
50 гр.кр.масло
2 кубчета пилешки бульон
2 стръка  копър
2 стръка магданоз

Празът и обелените картофи се нарязват на дребно и се задушават 2-3 мин. в маслото;към тях те прибавят нарязаните гъби,заливат се с 1 1/2 ч. вряла вода,добавя се пилешкия бульон и се вари около 15 мин.Накрая чорбата се пасира/по желание/ и се наръсва с копъра и магданоза.

                                           Пълнени тиквички с царевица и сирене

4 средно големи тиквички
1 стрък лук
200 гр.сирене
200 гр.консервирана царевица
4 стръка копър
 4 суп.лъж.олио

Тиквичките се разрязват наполовина,след което се бланшират 3 мин. в кипяща вода.Охлаждат се и се издълбават.Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото,след което се добавя вътрешната част на тиквичките.Сместа се задушава 5 мин.В съд се смесват сиренето,копърът,задушената смес от лук и тиквички и накрая-царевицата.Тиквичките се пълнят с получената смес,след което се нареждат в тавичка и се пекат 15-20 мин.до получаването на златист цвят Wink

# 33
  • Мнения: 1 986
                               
                                Фритата с  тиквички
3 тиквички
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
250 гр.спанак
30 гр.кр.масло
1/2 ч.лъж.риган
1/2 ч.лъж.босилек
5 яйца
сол,черен пипер

Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета.Лукът и чесънът се нарязват на ситно се задушават в маслото.След това се прибавят и тиквичките и нарязаният на дребно спанак-задушават се на тих огън за около 5 мин.В купа се разбиват яйцата заедно с подправките.Към тях се прибавят задушените зеленчуци и сместа се изсипва в кръгла тавичка,намазана с масло-пече се 20 мин. в загрята фурна.


# 34
  • Мнения: 1 986
                                                  Кавърма

 1/2 кг.обезкостено свинско или телешко месо
2 мариновани чушки
2 стръка праз
5 суп.лъж.олио
2 кисели краставички
сол,червен и черен пипер

Месото се нарязва на кубчета,посолява се е се задушава до изпаряване на сока.След това се изважда и на негово място се задушават нарязаните на ивички чушки,празът.После месото се връща в тенджерата и се задушава още 10 мин.Прибавят се кис.краставички,червения и черния пипер и се добавя гореща вода,колкото да покрие месото.Оставя се така още 30 мин.

                                            Пържоли по ловджийски

4 пържоли
1 суп.лъж дом.пюре
1 ч.червено вино
1 глава лук
200 гр.гъби
2 кис.краставички
50 гр.шунка
червен,черен пипер,сол и чубрица

Пържолите се начукват и овкусяват с черен пипер и сол.Запичат се по 10 мин. от всяка страна.
Доматеното пюре се разтваря във виното.
Лукът се реже на ситно,гъбите -на едро,а киселите краставички-на ивички.Задушават се около 2 мин.Поръсват се с червения пипер и се долива със сместа от вино и дом.пюре.Вари се на тих огън около 5 мин.,докато виното намали обема си наполовина.Тогава се долива 1 ч.чаша гореща вода и сосът се вари още 10 мин.Добавят се чубрицата и нарязаната на ситно шунка/бекон и накрая се добавят пържолите-оставя се още 5 мин.

# 35
  • Мнения: 903
Пилешка яхния със спанак
/по идея на sneji_suni  bouquet/

4-6 порции пиле
1/2 стрък праз
1 морков
спанак /количеството е на око/
сол, червен пипер, риган

Порциите пиле се заливат със студена вода, да се покрият. Слага се да се вари и когато се отпени се слага смеления праз и морков, солта и червения пипер. През това време се почиства и измива спанака. Когато пилето е почти готово се слага спанака и се маха, ако сме сложили капак за да изври излишната течност. Слага се повечко спанак за да стане гъстичко ястието. Накрая когато всичко е готово се поръсва с ригана.

Ето и една рецепта, която ядох в едно заведение, казва се "Тексас":

Картофки на скара "Тексас"

1кг. картофи
сметана /аз използвам заквасена/
олио, 1/4 пилешко бульонче, лимонов сок, чесън напрах /а може и истински/, копър за поръсване

Обелените и измити картофи се нарязват на шайби. Намазняват се обилно с олио и се пекат от двете страни на загрята и намазана с мазнина скара. От сметаната, лимоновия сок, бульончето и чесъна се приготвя сос. Ако е необходимо леко се разрежда. Картофите се подреждат в чиния и се поливат със соса, а отгоре се поръсва със наситнения копър.
Забележка: Внимавайте с бульончето да не пресоли соса. Количеството му зависи от количеството сметана. По-добре слагайте първо по малко.



# 36
  • Мнения: 1 986
 Продължавам с моите предложения Wink
   
                                    Пилешки бутчета с чесън

    4 пилешки бутчета
    1/2 глава чесън
    1/2 връзка магзаноз
    2 дафинови листа
    1/2 чаша червено вино/може и бяло Wink
    черен,червен пипер,сол
Пилешките бутчета се разделят на две и се поставят в гювече.Към тях се прибавят цели скилидки чесън,нарязаният на ситно магзаноз,дафиновите листа,и подправките.Накрая всичко се залива с виното,гювечът се затваря с капак и се пече около 40-50 мин.

   Ето,и любимата ми салата Peace


                                         Салата от зелен фасул и царевица

   200 гр.зелен фасул
   200 гр.царевица
   3-4 печени чушки
   1/2 глава лук
   2 скилидки чесън
   1/2 суп.лъж.горчица
   олио,оцет,сол
   20-30 гр.орехи

Ако фасулът е замразен,се задушава,смесва се с царевицата,нарязаните на дребно чушки и лука.Ореховите ядки се запичат леко и се счукват;смесват се олиото,оцета и горчицата,солта,чесъна и орехите и с получаният дресинг се заливат фасулът и царевицата.
 
    Дано ви хареса Peace

# 37
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:
Рецептичките са от форума Wink

Броколи с извара

Броколите се накъсват на малки розички и се слагат да се задушат в тенджера с малко мазнина. Добавя се 1/2 кг. извара, сол и чер пипер на вкус. Разбърква се и се сервира.

Задушени зеленчуци със сметана

Един пакет замразени микс зеленчуци на Бондуелле - царевица, морков, карфиол, праз и тн.
Един пакет замразени броколи
сол, малко масло(олио) и малко вода
Всичко в тенджера под налягане - мах 5 мин след като засвисти.
При поднасянето се добавя сметана.

Броколи с млечна заливка

Броколите се накъсват на розички, измиват се добре и се пускат в подсолена вряща вода за максимум 5 минутки. Изваждат се от водата и се отцеждат.
Поднасят се със сос от кисело мляко,чесън ,копър и  зехтин.

Задушени зеленчуци

В краве масло+вода/или гъбен бульон/ се задушават гъбите. Към тях се прибавят моркови, карфиол, брюкселско зеле и броколи. За подправка – сушени зеленчуци,сол. Като са почти готови ,се добавят предварително сварени и нарязани картофи. 1-2 мин преди да свалиш от огъня се добавя готварска сметана.

Броколи "Пела"

Сварявам съвсем леко един пакет броколи и 1-2 моркова, броколите са на розички, морковите на кубчета. Правя не много гъст бешамелов сос с около 1/3-1/2 пакетче масло, т.е. около 50-60 грама, 2 с.л. брашно се запържват леко в маслото при постоянно бъркане, бърка се до желаната гъстота, пак повтарям, трябва да е по-рядко от обичайния бешамелов сос. Добавя се сол и малко черен пипер. Броколите и морковите се изсипват в подмазана с масло малка тавичка, заливат се с бешамеловия сос и леко се запичат. Вадят се, поръсват се със сметана и се запичат още малко.
Моят принос към рецептата е , че слагам малко джоджен(гьозум) в соса. Доста добре се връзва с броколите.

# 38
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата от броколи,аспержи и зелен фасул

Сваряваш броколи, пресни аспержи и зелен фасул. Може и карфиола да вариш, ако не го ядеш суров, ама аз го предпочитам суров.
После слагаш моркови, лимонов сок и зехтин

Салата с броколи/всички продукти са в сурово състояние/

Листа спанак, маруля, парче краставица, 1 зелена чушка, няколко цветчета броколи, 3-4 лъжички сладка царевица, зехтин, сусам

Салата от броколи с варени картофи

сурови броколи накъсани на парченца, сварени картофи на кубчета
зехтин и сол

Салата от броколи с домати

сурови броколи накъсани на парченца, домати на кубчета ,
зехтин и сол

Салата от броколи с домати и разтопен кашкавал

същото като горното, но настъргвате малко кашкавал отгоре и го разтапяте на микровълновата

Салата от броколи

Eдин пакет броколи се попарва леко да остане хрупкав и се оставя да изстине. Прави се дресинг от сока на  половин лимон, лъжица зехтин и щипка джоджен и се оставя да си пусне джоджена аромата. Нарязва се сирене по избор на кубчета. Правила съм го със всякакво сирене- обикновено краве, Дунавия, Фета, синьо сирене, козе сирене. Сиренето се прибавя към изстиналите броколи, ако е солено не се добавя сол, ако е безсолно леко се посолява, залива се със зехтина и внимателно се разбърква.

# 39
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястие:

Баба Гануш/Перф.вечеря Wink/

патладжани; лимон; зехтин; тахан
1. Изпечените и обелени патладжани се смилат, подправят се с лимонов сок и зехтин, добавя се малко тахан и се разбърква добре.

# 40
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:
От форума Wink

Зеленчукова супа с броколи

500 г пресни броколи (300 г замразени)
1 печена чушка
2 моркова
2 картофа
1 глава лук
1 резен целина
6-7 с. л. олио
1/2 ч. л. естрагон
2 щипки семе от копър
1 ч. л. сол 

Начин на приготвяне:

 1. Броколите се накъсват на малки розички, поставят се в купа, заливат се с вода и се оставят да престоят 10 минути. След това се отцеждат.
 
 2. В тенджера се поставят нарязаните надребно лук и целина, стъблото на броколите и нарязаните на кубчета картофи. Наливат се 1 1/2 л студена вода, посолява се и се кипва. Зеленчуците се варят 15 минути, след което се пасират.
 
 3. В олиото за 10 секунди се запържват семето копър, настърганите моркови и нарязаната надребно чушка. Налива се 1 ч. ч. топла вода и сместа се излива в тенджерата при пасираните зеленчуци.
 
 4. Добавят се цветчетата броколи и естрагонът. Супата се вари 10 минути, след което е готова за сервиране. По желание във всяка чиния се поставя по 1 с. л. заквасена сметана

Супа от броколи

Продукти: 1 малка глава лук
250 гр. броколи
1 голям картоф
1,200 л.вода
1 ч.л.олио
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

 Накълцайте лука на ситно. Задушете го в мазнината.
Нарежете картофа и броколито на ситно.
Когато лука омекне, добавете водата, картофа и броколито. Оставете супата да заври, до омекване на зеленчуците.
Пасирайте супата и овкусете с подправките.
Украсете с цяла розичка.

Шорба адес/Перф.вечеря/

червена леща; лук; олио; сол

1. Лукът се задушава в малко олио. Лещата се сварява, след което се пасира.
2. Добавя се задушеният лук, посолява се и се вари до сгъстяване

# 41
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:
Бон Апети Wink

Пиле териаки

2 пилешки бутчета

за соса:
100 мл соев сос
2 скилидки чесън
1-2 с. л. олио
1/2 ч. л. настърган джинджифил

за гарнитурата:
2 домата
10-12 листа пресен босилек
2 с. л. зехтин
сол на вкус

1. Бутчетата се нарязват на порционни парчета.
2. Скилидките чесън, джинджифилът, соевият сос и олиото за маринатата се смесват и се пасират.
3. Месото се залива с приготвената смес, разбърква се и се маринова от 2 до 24 часа
4. Маринованите бутчета се пекат върху предварително загрят тиган по около 1 минута от всяка страна.
5. След това се поставят в йенска тенджера и се заливат с останалата част от маринатата.
6. Съдът се затваря с метално фолио и бутчетата се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 5-7 минути. След това фолиото се отстранява и месото се пече още 10-13 минути.
7. Доматите се нарязват на дебели шайби и се слагат в купа.
8. Подправят се с наситнен босилек, поливат се със зехтин и се посоляват.
9. Овкусените домати се слагат в загрят тиган и се запичат за около 20 секунди.
10. Ястието се сервира, като в порционна чиния се слагат шайби домат и върху тях се редят порциите пилешко.

# 42
  • Мнения: 903
Соленки с овесени ядки

100 гр. фини овесени ядки
100 гр.брашно
100 гр. масло
4 с.л. заквасена сметана
сол на вкус

Смесваме ядките, брашното, солта и маслото и разбъркваме добре.
Добавяме сметаната.
Замесваме тесто и разточваме кора с дебелина 1 см.
Режем на правоъгълници. Слагаме ги в намаслена тавичка и печем на 200 градуса.

Последна редакция: пн, 12 мар 2007, 15:26 от DidiP

# 43
  • Мнения: 422
Тъй като засега от сладичко не мога да се лиша  намерих тази рецепта /от форума/и по мойте скромни разбирания е подходяща за РХ. Това е американски сладкиш, който наистина е върха:

Crazy chocolate cake
2 2/3 чаши брашно
2 чаши захар (аз слагам половината)
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
2/3 чаша олио
2 ч. л. ванилия (аз слагам едно пакетче суха)
2 с. л. оцет
2 чаши вода

в тавата, в която ще се пече сладкишът, се смесват сухите съставки, заливат се с мокрите, разбърква се с вилица и се пече.

отгоре може да се намаже с шоколадова глазура от:
1 чаша пудра захар
50 г масло
1/4 чаша сметана или вода
какао

# 44
  • Мнения: 422
Розички от картофено пюре
1 кг. картофи
2 жълтъка
50 гр. масло
сметана растителна
сол, черен пипер, индийско орехче на вкус

Сваряват се нарязаните картофи в подсолена вода (колкото да ги покрие), намачкват се, добавя се сметаната (до консистенция - гъсто пюре), маслото и 2 - та жълтъка. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус и добре се разбърква. Шприцоват се розички върху пергаментна хартия и се пекат в загрята фурна до златист цвят.


Използвам снимката, която съм  копнала от сайта.

Общи условия

Активация на акаунт