Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора


Мнения: 1 202
Споделете как готвите вкусна лещена чорбичка?
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Много лесно, просто и без да и се претрисам.
Слагам в тенджерата лещата + водата и като заври изсипвам вътре една голяма глава лук не много ситно нарязана, 2 моркова, ситно нарязани (те са ми като на всяка манджа меродия  Laughing ) и шепа скилидки чесън, които може и да не са белени, но аз за по-приятно ги беля, но не ги нарязвам. Олио, сол, червен пипер, а накрая шепа чубрица.
Цитирай

София

Мнения: 3 777
Аз от баба съм научила че за да стане вкусно първо са варят допълнителните съставки и след това основата.

Като заври водата слагам 1-2 лъжички зехтин, нарязания лук плюс сол и морковите, оставям да поври и чак тогава слагам лещата.  Пускам една глава чесън.  
Към края добавям червен пипер, черен пипер и мноого чубрица плюс магданоз. Това е.
Цитирай

София

Мнения: 4 423
А аз знам че се изхвърля първата вода както при боба.
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Лещата я правя с праз, моркови и цели скилидки чесън. Обичам да ми е по-гъстичка и да няма много чорбалък.
На 0.500 кг леща слагам една глава чесън, 4-5 моркова, 2-3 стръка праз, домати или доматено пюре и зехтин.
Цитирай


Мнения: 1 202
Мерси, момичета!
Аз сготвих, че и ядох вече Very Happy
Сложих лещата с половин пиперка и лука да се варят в студена вода, после малко доматено пюре, чесън и чубрица, малко лют пипер.
Бомбастична стана!
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
Ако искаш разнообразни рецепти, потърси из Интернет в индийската кухня. Аз съм готвила вкусна леща по индийски рецепти. Ястието се казва дал (обаче не съм сигурна дали се пише dhal?).
Цитирай

Варна

Мнения: 4 819
Аз готвя на око лещата. Измивам я, после към нея добавям половин глава наситнен лук или стрък праз, намачкани скилиди чесън, настърган морков, доматено пюре или лютеница, или настъргани пресни доматки, вода и олио. Ври, бълбука и към края осолявам и подправям с чубрица.
Цитирай


Мнения: 4 358
Много хубави рецепти за леща прочетох, затова само ще добавя, че аз я правя в голям гювеч и я варя на много слаба Т (във фурната).
Цитирай

София

Мнения: 1 507
Ех, ние днес сме на леща!  Laughing Ето как я правя: Сипвам на око леща в тенджерата, заливам с вода, слагам сол и - на котлона. Като заври, прибавям 1-2 глави нарязан лук, няколко цели скилидки чесън, понякога и нарязани чушки и моркови. Когато е почти готова, добавям чубрица и домати. Като уври съвсем, правя запръжка от олио + червен пипер (може и малко лют), ако не ме мързи слагам вътре смачкани скилидки чесън и заливам лещата, оставям я да заври пак и... готово!  eat
Цитирай


Мнения: 1 202
Цитат на: Laura
 Аз съм готвила вкусна леща по индийски рецепти. Ястието се казва дал.

Лаура, мерси за идеята. Отдавна се каня да потърся индийска рецепта и за боб. Ако стане добре, ще споделя.

tedi_b, в гювеч не съм пробвала, то и свестен нямам тука, но ще измисля нещо и ще пробвам.

Момичета, смело на лещата Very Happy!Казват, че била много полезна и диетична.
Цитирай

BE, 2260

Мнения: 5 540
Задушавам ситно нарязания лук и моркови с 1л. сол. Добавям 1л. червен пипер. Доливам с гореща вода. Като заври слагам лещата. Като се свари, поръсвам с чубрица. Понякога 5 мин. преди да сваля от котлона слагам 100-200 гр. домати от консерва
Отделно от това правя смес от счукан чесън и оцет като за шкембе чорба. Който иска, после си слага по една -две лъжички от сместа в чинията. Става вълшебно! Ако ядете чесън, де Laughing
Цитирай


Мнения: 1 533
Цитат на: lilita
Задушавам ситно нарязания лук и моркови с 1л. сол. Добавям 1л. червен пипер. Доливам с гореща вода. Като заври слагам лещата. Като се свари, поръсвам с чубрица. Понякога 5 мин. преди да сваля от котлона слагам 100-200 гр. домати от консерва
Отделно от това правя смес от счукан чесън и оцет като за шкембе чорба. Който иска, после си слага по една -две лъжички от сместа в чинията. Става вълшебно! Ако ядете чесън, де Laughing


Чесън ядем здраво, не съм се сещала за счукан чесън и оцет отделно Oha!
Обаче "пръдливата" вода не я ли изхвърляш като при боба?
Цитирай


Мнения: 1 002
никога не съм я изхвърляла първата вода ..все пак лещата има много по-тънка обвивка и не е нужно ..
Цитирай

Sofia

Мнения: 948
Това ми е най-най-лесното нещо за приготвяне:D
леща+вода+лук+морков+червен пипер+сол+олио ги слагам в тенджерата под налягане и всичко се вари заедно.
Става мнооого вкусно! Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора