«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

ƒеца от 1 до 6 г.
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-13 от 13 отговора


ћнени€: 4 358
—инът ми е на 2 годинки и 3 месеца. »ма алерги€ към белтъка на кравето м€лко и все още е на диета.
ќги не е ходил на €сла и иде€ си н€мам какво €дат децата в €слата и градината.

ћного ще съм благодарна, ако ми напишете едно примерно седмично меню в детска градина!
»маме още седем месеца, в които можем да включим н€кои храни, но н€ма да има време за всички. »скам да вид€ едно-две менюта, за да оправ€ приоритетите на храните.

Ћек ден на всички! Smile
÷итирай

¬арна, морето и сините вълни!

ћнени€: 2 595
ўе пробвам да ти дам, без да гарантирам че ще съм 100% изчерпателна.
«акуски:
бухтички, фили€ с кашкавал, фили€ с шпеков салам,кус кус, попара,пържени филии

ќб€д :
обикновено има пилешка, зеленчукова или картофена супа
пържена риба с картофи, пиле с ориз, кебап с картофено пюре,гювеч

десертите са обикновено €бълка или компот

следобедните закуски

бисквитена торта, ашуре, крем, рогче , козунак,меденка със айр€н или сок


ƒругите не се сещам.
÷итирай


ћнени€: 1 366
закуски:
мекица , боза, фили€ с маргарин и кашкавал, колбас или сирене, попара, макарони със сирене, готова закуска

об€д:
супа -  топчета, картофена, леща, пилешка, зеленчукова
второ - пиле с ориз, фрикасе, боб, мусака, кюфтета със сос, гювеч, зелен боб, грах €хни€,
десерт - плод

сл.закуска:
кроасан, мл€ко с ориз, фили€ с мармалад, кремчета /дали са с мл€ко или вода не знам/

ƒали не може детето ти да бъде на н€какъв специален режим? ћоже би майки на други деца с такава алерги€ тр€бва да сподел€т.
÷итирай


ћнени€: 4 358
ћного ви благодар€ за отговорите!
Ќие не казахме, че ќги е с алерги€, защото не всички градини взимат деца като него. Ќад€ваме се до септември да е по-напред с храненето.
«а съжаление все още не €де €йца, телешко месо, риба, пр€сно мл€ко, доста от плодовете, бобовите, никакви €дки... започвам да се чуд€ дали н€ма да го гледам вкъщи до първи клас  Sad
÷итирай
“еди, опитвала ли си да даваш сутрин доза антихистамин и през ден€ нов за него алерген?јко не претоварваш организма на детето с повече от 2-3 алергена на ден веро€тно н€ма да има проблеми и бързо ще го захраниш.
ядките само може би е рано да даваш, пък и в €слите мисл€, че не използват и едва ли тр€бва да се безпокоиш за т€х от сега.
”спех!
÷итирай


ћнени€: 4 358
јнтихистамините от много време съм ги разкарала. ќги е изпил ц€ло шише  ларитин, освен всички други по-леки, преди да се осъзна€, че обривите не се скриват от нищо.
¬ече година караме без лекарства, а ќги започна да приема по-лесно новите храни. явно израства алерги€та, дано да го захраним лесно.
Ѕлагодар€ за постинга, отворена съм за вс€какви идеи, свързани с алерги€та! Smile
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 320
 ъм всичко това мога само да допълн€ към обедното меню таратор, тортаратор, дин€ , грозде. —едобедната закуска пон€кога е вафла , суха паста.
ѕознавам дете, което има алерги€ към н€кои млека/ ƒанон и .... неговите /. Ћелките се съобраз€ват и н€мат проблеми. Very Happy
÷итирай


ћнени€: 4 358
÷итат на: vessi
Ћелките се съобраз€ват и н€мат проблеми. Very Happy
ћного се над€вам на това!
ƒано и ќги не се чувства много различен от другите  Neutral
÷итирай

 арлово

ћнени€: 1 234
÷итат на: tedi_b
÷итат на: vessi
Ћелките се съобраз€ват и н€мат проблеми. Very Happy
ћного се над€вам на това!
ƒано и ќги не се чувства много различен от другите  Neutral

ƒано ќги израстне алерги€та и бързо се приобщи към децата и разбира седа попаднете на свестни лели ,много зависи от т€х
÷итирай


ћнени€: 702
ћо€та дъщер€ също е с алерги€ към €йца и белъка на кравето мл€ко. Ѕ€х € записала в частна детска градина, с надеждата да € пусна това л€то. ’одих първо в държавните да питам, там ми казаха, че не могат да се съобраз€ват с моето дете и не поемат отговорност. Confused
¬ частната - при подаване на документите, имаше спецална графа във въпросника: детето страда ли от алерги€ и от какво?
 ƒори споменаха, че ще съобраз€ват менюто й Smile , защото там си готв€т отделно за дечицата, в смисъл не ползват друга кухн€.
»маше примерни менюта, закачени на видно м€сто - харесаха ми: н€маше пържени работи, сладки неща - вафли, меденки и т.н., тъй като дъщер€ ми се изрива и от шок. кувертюри.
 ато съвет: подробно проучете градината, по-добре е да съобщите за алерги€та на детето, защото ако стане фал - ще кажат, че не са знаели.
 ато личен опит: при нас нещата се усложниха именно от бързане и недооцен€ване на постепенността, ко€то тр€бваше да имаме впредвид.
ѕ.—. ѕон€кога гледам на алери€та като бомба със закъснител. Neutral
÷итирай

Ѕусманци

ћнени€: 1 278
÷итат на: Vali
... ’одих първо в държавните да питам, там ми казаха, че не могат да се съобраз€ват с моето дете и не поемат отговорност. Confused
¬ частната - при подаване на документите, имаше спецална графа във въпросника: детето страда ли от алерги€ и от какво?...


Ќаистина не мога да го разбера това с несъобраз€ването.  акво значи "Ќе могат". –аботата им е точно това - да се съобраз€ват с вс€ко едно дете от групата. ћного се €досвам на това нещо. ¬се тр€бва да се молиш детето да попадне на свестен екип. јма, бива ли така?

» аз си записах детето в частна градина миналото л€то ("„уден св€т") по същите причини - защото се съобраз€ват или поне, ако не го направ€т,  можеш да излезеш насреща им със сериозен довод - финансов.  ато Vali попълвах въпросник, който беше доста изчерпателен. ¬секи месец получавах менюто и програмата, а вс€ка седмица - рапорт за това какво се е случило с ћќ≈“ќ дете.

—ега от две седмици —ашето ходи на държавна градина в «агреб. ѕредставете си - държавната градина ми хареса много повече от частната, ко€то б€х гледала тук. ¬ държавната попълних също толкова подробен въпросник, както в "„уден св€т". ѕитаха ме специално за алергиите и б€ха готови да се съобраз€т с вс€ко едно нещо, а децата хич не са малко. Ќа јлександър (сега на 3 и половина) му остана само шоколада като по-гол€м дразнител, но и с него вече се справ€ по мъничко. “ой обаче задължително тр€бва да си €де плодчето преди останалата храна, защото от 10 месеца лекуваме хроничен запек. јми какво да ви кажа? ¬секи път му го дават в началото, независимо, че всички други деца си €дат супичката в този момент. —ъобраз€ват се с него.
¬ ’ърватска стандартът не е кой знае колко по-висок от наши€. ƒържавни€т служител си е държавен служител, ама хората (повечето) просто си вършат работата, вместо само да се оплакват.

“еди, извин€вай за отклонението, ама и аз те съветвам да потърсиш детска градина (независимо държавна или частна), където хората, които ще се занимават с детето ти са с призвание за това да работ€т с деца и да се съобраз€ват с т€х. Ќе мога да ти кажа как точно да го разбереш това, ти самата ще го почувстваш. Ќе ти си им длъжна, а те - на теб и на детето ти. Ќе ти тр€бва да се съобраз€ваш с т€х, а те - с теб и с твоето дете, защото това им е работата. »скай си правата.
ƒетската градина е нещо много важно.  огато ќги започне да ходи там, ще имате много по-важни неща, с които да свиквате и да се занимавате, като отдел€нето от теб, приспособ€ването към новото и толкова вълнуващо събитие в живота му, социализирането и прчее други такива работи. ’раната е нещо базово, което тр€бва да ти е "уредено" и да не ти се налага да мислиш за него.
”спех!
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 000
моето дете е в държавна градина но когато тръгваше също попълвах нещо като анкетна карта където тр€бваше да отбележа има ли храна към ко€то е алергично или не понас€. ѕри нас 3-4 дни от седмицата има плод за десерт на об€д, но го дават на децата около 10-11 часа, едната от причините е че на об€д не всички деца могат да из€дат първо, второ и трето.
яйцата са р€дко - предимно в супите, телешко има максимум веднъж в месеца, риба - всеки четвъртък, а от бобовите - май по-често. ѕр€сно мл€ко също има н€колко дни,но по-често пи€т айр€н.
ќсвен всичко друго в градината никой не ги насилва да €дат - ако искат. ћного често детето само си казва че днес не е €л на об€д защото €денето било грозно. ќбикновено не €де неща, които и в къщи не приготв€м.
÷итирай


ћнени€: 4 358
Didorani, тво€т постинг ме обнадеждава.
— €йцата съм занхранила наполовина, т.е. т€х ще ги преборим скоро. ќги €де кисело м€лко, така че с айр€на н€ма да има проблем.
ƒо септември се над€вам да останат невключени само €дките, шоколада, цитрусовите плодове, горските плодове.
¬ събота сме при педиатърката на ќги за дълъг разговор относно храните и детската градина.
ѕосле ще решим дали да казваме за алерги€та  Neutral
Ѕлагодар€, момичета!
—тискайте ни палци!
÷итирай

Sofiа

ћнени€: 2 561
“еди, една близка мо€ позната, ко€то рабои в —офийска детска градина ми беше казала, че при т€х взимат деца със вс€каква алерги€. Ќа алергизните им носели храна от вкъщи в дните, когато има неща, които не им понас€т. ћоже и да извадиш късмет с детска градина. ”спех!
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-13 от 13 отговора