Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 фев. 2007, 09:00 ч.

Прием в детската градина

 • 1 719
 • 42
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 482
Интересува ме някакъв правилник за прием в детските градини актуален за  2007 година. Интересува ме по какви критерии приемат децата - от района, второ дете, навършена възраст и т.н. и как точно са подредени по приоритет тези критерии. (изключвам спонсорство) ???
Защото ми обясниха от детската градина, че може наесен да не могат да ми вземат детето, защото до септември няма да е нвършила 3. Тя ги навършва декември и доколкото знам след като е в същата година би трябвало да я приемат тази, а не следващата година. Та тя тогава ще е почти на 4  Shocked Кое дете ходи до 4 години на ясла? (както ме увери, че ще се случи една леля от въпросната градина).
Молба съм подала, както изискват те - през януари.

Ако може да ми посочите Наредбата и т.н. И изобщо искам го написано черно на бяло за да мога, ако ми се правят на интересни да се аргументирам с факти.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 602
за съжаление не мога да помогна в момента, но ще проуча въпроса и ще следя темата, защото ще бъда в същата ситуация догодина. Моето момиченце също е родено през декември и принципно трябва да подам молба следващия януари, ама ти сега ме накара да се замисля  Thinking

# 2
 • Мнения: 9 990
Прием се извършва по набор.Например-моята дъщеря ходи на ясла до 3г и половина, когато ги разпуснаха във ваканция и на градина тръгна есента, когато беше вече на 3г и 10м.Просто си върви с набора.Няма значение, че детето е в края на годината родено или съвсем в началото и на практика понякога се явява разлика от една година между някои дечица в група.Иначе, ако искаш по-рано да тръгне детето-пак подаваш молба, но ако има място, ще го вземат, ще направят компромис.Принципно дете в градина се приема след навършени 3 години/ а не чакащо да навърши след месец-два или три след тръгването.
Правилника съм го чела, но сега не знам от къде да го копирам-разрови се ако имаш време, може да е някъде в закованите теми,например.Според мен не ти се правят на интересни, просто е така-прием се извършва по набор.Тази година се подаваха документни за градина, за деца, родени 2005, ако не се лъжа, незнам....

# 3
 • Мнения: 8 505
Защото ми обясниха от детската градина, че може наесен да не могат да ми вземат детето, защото до септември няма да е нвършила 3. Тя ги навършва декември и доколкото знам след като е в същата година би трябвало да я приемат тази, а не следващата година.

Аз попитах същото,когато подавах молбата за ДГ (моята дъщеря навършва 3 в края на септември).Директорката ме увери,че приемът става по година на раждане и месецът не е от значение.
Бях срещнала в нета някаква наредба и съжалявам,че не я копирах.Ако успея да я изровя отново,ще я пусна.

# 4
 • Мнения: 4 589
                          Децата се приемат в ДГ при навършени 3 години - по наредбата ,НО винаги до сега са приемани с набора си.Пример : Детето ти е родено декември 2004 години,трябва да бъде прието 2007 в първа група.Септември тя ще бъде на 2 г 9 месеца,но ще посещава ДГ, не детска ясла.По същия начин децата родени януари 2004 тръгват обикновено септември 2007 на ДГ,когато са на 3 г 9 м.Набора си е 2004 и се приемат всички от него без значение дали са родени на 1 януари или на 31 декември.
                          И един съвет: Информация търси не от лелите в ДГ,те са големи специалисти,но най-често те пращат за зелен хайвер.  bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 967
На мен нашата директорка ми каза, че щом е 2004г. родена, значи септември 2007 тръгва на градина. Т.е. ще е на ясла до 2г. и 9м.
Каза ми нещо от сорта, че трябвало да изкара 4 години в градината и затова ще тръгне преди да е станала на 3.
Т.е. и Мая би трябвало да тръгне септември. Щото иначе ще се засече с новото бебе в яслата Simple Smile

# 6
 • Мнения: 2 534
Така е , както Дидиа те е написала
Проблем по-скоро е за тези деца , които са родени януари и ще влязат догодина септември в ДГ
Септември 2007 тръгват на ДГ децата , набор 2004 .

# 7
 • Мнения: 382
Септември 2007 тръгват на ДГ децата , набор 2004 .

Синът ми е роден 2004,октомври.Записах го на ДГ от септември.Но имам познато детенце,което е родено февруари предишната година-2003 и ще са заедно в детската градина, тя ще е на 3 и 6-7 м, а той няма да има 3 Rolling EyesМалко ми е объркано честно казано.

Най-добре говори с директорката на градината Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 2 482
Ето - значи съм с правилно впечатление,ч е трябва д атръгне тая есен с набор 2004, защото тя си е 2004. Набора не е от септември до септември нали? а е на календарна година... в случая 2004.

При първото ми ходене, когато взимах декларации и незнам си к'ви заявления да попълвам сестрата (която се занимава с приема на документи) ме увери едва ли не 1000% че наесен с песен я взимат. 1во защото е от района, 2ро защото ходи в тая ясла, дето е през 2 преки, 3то 'нам си к'во и т.н... Освен това каза че щом навършва тази година (2007) 3 години значи трябва да е тя есен. Обаче след 2 дена когато отидох да подавам документите при нея имаше няква жена, която дори неразбрах каква е. Та тя почна да ми обянсява как щели да приемат Мая другата есен чак и аз се оцъклих.

Кажете ми обаче какви са приоритетите и критериите - ако има подадени например 30 молби за 20 места на какъв признак избират кой ще приемат? И има ли го това някъде написано черно на бяло.

# 9
 • Мнения: 8 505
Кажете ми обаче какви са приоритетите и критериите - ако има подадени например 30 молби за 20 места на какъв признак избират кой ще приемат? И има ли го това някъде написано черно на бяло.

Когато подаваш молбата,дават ти входящ номер.Приемът е по реда на входяшия номер.Единствените предимства,за които аз знам,са при положение,че имаш 2 деца и едното посещава същата градина/асла,другото влиза там с предимство пред останалите.Също и ако става въпрос за ОДЗ,преместването от ясленска в градинска група на същото ОДЗ е пак с предимство.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 482
Ами моята молба е номер 58. Надали ще приемат 58 деца. И защо изобщо тогава, когато запълнят бройката не спрат да приемат молби? Казаха, че април-май ще изкарат класирането на входа.
Градината няма ясла към нея, както и яслата ни няма градина. Затова си мислех, че все пак има някаква  връзка м/у двете, защото са единствените в района.

# 11
 • Мнения: 7 823
Дани е роден Декември и тръгна Септември, на 2 и 9.
Ако на есен сформират 2 първи групи имаш реален шанс детето ти да бъде прието (2*30 деца). Говори с Директорката.

# 12
 • София
 • Мнения: 797
Септември 2007 тръгват на ДГ децата , набор 2004 .

Синът ми е роден 2004,октомври.Записах го на ДГ от септември.Но имам познато детенце,което е родено февруари предишната година-2003 и ще са заедно в детската градина, тя ще е на 3 и 6-7 м, а той няма да има 3 Rolling EyesМалко ми е объркано честно казано.

Най-добре говори с директорката на градината Peace


  Нещо не го изчисляваш правилно, ако детето е родено февруари 2003г., септември 2007г. ще е на 4г. и 7мес. Но както и да е. Синът ми е февруари 2004г. и ще тръгне на градина от септември, нищо че ще е на 3г. и 7мес. , получава се почти година  разлика с децата родени края на 2004г., но така са го измислили.

# 13
 • Мнения: 4 589
                   Ами винаги е било прието да тръгва набор на градина или на училище.Разликата от няколко месеца се губи с възрастта , да не коментирам,че има деца родени на 30 декември и са класи над такива родени януари същата година.Не си мислете,че всички са еднакви и всичко зависи единствено от датата на раждане.Имаше по една време прием от 1 юни до 1 юни следващата година и какво проблемите същите само дето едните са 2002 другите 2003 например разликата между първото и последното  дете  пак е 12 месеца, същата като при родените 1 и 12 месец.
                   Хайде ,не  подценявайте децата родени в края на годината,както и не надценявайте тези родени в началото  bouquet .

# 14
 • София
 • Мнения: 2 482
Мисля, че изяснихме това с набора и вече се повтаряме.

Иска ми се да разнищим критериите за прием. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт