Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 фев. 2007, 16:07 ч.

Ако може някой да ми обясни?

 • 490
 • 5
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 455
Така...става въпрос за приема в яслите и градините.Никаде не намерих наредба за тази година.
В яслата на сина ми са накарали мъжа ми да подпише документ,че като навърши три години,трябва да прекъсне яслата.Мъжа ми без много да му мисли и да разпита е подписал. Close....и така юни месец сме си в къщи,до септември.Е някак ще прежаля това,но си мисля,дъщеря ми(след две години) като навърши март месец три години,та и нея ли до септември трябва да гледам?
И друго: След като подадох молба на две места за децата,ми беше обяснено,че дъщеря ми не може да бъде приета на пролет,а трябва да решавам дали ще тръгне този септември или чак догодина септември???
За мен това са пълни безумия и честно вече ми писна!
Както винаги всеки сам трябва да се спасява.Дано не съм права,ще съм ви благодарна ако ми отговорите.

# 1
 • Варна/Бургас
 • Мнения: 410
 Това, което знам е че децата родени в първото полугодие т.е. до30.06 се изписват от детска ясла на 30.05, а второто полугодие се изписват на 1.09
Кой кога се уреди за градина. Може да  се тръгне още на първи юни. Така или иначе във Варна поне, градините почиват  по 1 мес всяко лято и пак трябва да се глрдат децата през това време.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 455
Аз един месец ще си ги гледам,не е такъв проблем.Проблема е,че от март до септември има 6 месеца.Пуснах темата защото съм сигурна,че и други ги касае този въпрос.
По-принцип имам възможност да ги гледам,но много хора нямат тази възможност. Tired

# 3
 • София
 • Мнения: 2 220
Когато аз подавам молба за яслата, беше за април месец (сина ми е роден юли). Тогава директорката каза да отидем февруари, защото в зависимост от това, кога изписват децата, ще е приема на моето - може по-рано, може и по-късно. Това потвърждава написаното от теб. Но още не съм проверявала, така че не знам какво ще ми сервират. Аз пък не искам да чакам до края на май...  Rolling Eyes

# 4
 • Мнения: 4 578
                      Ще се опитам да обясня:
                      Първо : В ДГ има учебна година и тя започва на 15 септември,задължителна е само подготвителната група/бивша 4-та/ така,че новите групи окончателно се формират м септември.
                      Второ:Удобното време да са в отпуск титулярите е периода , през който не се провеждат занимания по програмите,а само се затвърдяват научени неща /казано по-просто,че иначе много трябва да обяснявам/ и това е от1 юни до 31 август.
                      Трето: През същия период повечето родители пращат децата си при баби,дядовци и др.,водят ги на почивка и т.н. - броя им е по-малък отколкото през годината и групите са сборни обикновено със заместници.
                       Няма да изреждам повече причини защо децата тръгват септември на ДГ.Ще поясня,че нито едно ОДЗ не е изгонило децата от ДЯ ,когато са навършили 3 години и те се гледат докато преминат в градината на същото ДЗ.За ДЯ е същото - знае се в района коя ясла праща децата си в обикновена градина /не ОДЗ,където има и двете/ Никой не ограничава избора на родителя разбира се.И никой не може да ги изгони автоматично при навършени 3 год.
                       Децата могат да бъдат приети в ДГ и по -рано,но големите групи не напускат градината на 1 юни както беше преди и остават /имат право / до 1 септември.Къде да се сложат новите деца?Госпожите на голямата група поемат малките,а големите не напускат - как си представята адаптацията на малчуганите сред големите и със заместници през лятото?Друго детето ви навършва 3 години на 15 февруари - къде отива то в градината според вас,в коя група?Групите са с по 30 деца и нагоре,най-малкото дете в първа група е на 4 г и 2 месеца когато вашето е на 3 ,всички умеят да се обслужват имат изградени навици ,без памперси и с една дума самостоятелни,задайте си въпроса как ще се чувства детето ви в тази обстановка ,детето дори може да не умее да рисува,пее или танцува.Е,ще плаче разбира се и няма да иска да ходи.
                      Друго е когато е с деца от неговия набор и всички са с еднакви навици и умения,някой може и да знае повече,друг по-малко,но това не прави впечатление при деца от еднаква възраст.А когато всички могат ,а едно не може комплекса му е готов и дискомфорта също.
                      

# 5
 • София
 • Мнения: 1 455
Didia благодаря за изчерпателния отговор  bouquet
Аз също искам детето ми да е сред връстници,притесненията ми дойдоха от там,че са накарали мъжа ми да подпише документ,чрез който е съгласен след навършване на 3 год. детето да прекъсне ясла.
И друго...най-вече това,че не мога да пусна дъщеря ми на пролет ,а трябва да чакам или другата година-септември,или трябва да рискувам и да я пусна тази година,но за мен е още много малка Tired
Помня миналата година нямаше такъв проблем за сина ми.
Е и друго си мисля....,след като те задължат да отпишеш детето като навърши три,защо на негово място не може да се приеме друго дете.? Не знам дали ми разбираш мисълта,но нещо не ми се връзват нещата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт