Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 034
  • 306
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 3 647
Дими, можеш ли да напишеш постното тесто за пица с точните пропорции. А става ли и за мекици?

И още един въпрос. Някой правил ли е онзи постен Crazy chocolate cake? Имаше линк към него по-горе. Прочетох цялата тема за него, но не можах да разбера дали фурната трябва да се загрее предварително. И къде слагате тавата? На дъното на печката или на решетката по-горе? Опасявам се, че нашата е много силна отдолу и ще загори.
незнам за кой точно линк става въпрос
но по принцип щом ти е силна фурната печи на по-ниски градуси и на решетка
  bouquet

# 121
  • Мнения: 3 647
Гъбена каша:

Сваряват се гъбите+сол на вкус.
В  плитка тенджерка запържваме в още студено олио 6 с.л. брашно и бъркаме.като започне брашното да придобива златист цвят,постепенно прибавяме бульона с гъбите и бъркаме до получаването на гъбената каша.Накрая се прибавят черен пипер+сол(ако е необходимо) и прясно изцеден лимонов сок.

Гъби с ориз:

Около 200г.гъби се сваряват.(в МВФ-2 пъти по 5 мин.,като се налива съвем малко вода на дъното на йенска тенджера,покрита с капак+сол). Бульонът се запазва за вкус на ориза. Запържваме 1 малка глава лук в подходящ съд(полутенджера-да има място и за ориза и гъбите).Като поомекне,прибавяме 1/2 ч.чаша ориз и доливаме бульона+гъбите и бъркаме.Към края на варенето се добавя копър и междувременно се опитва за соленост и ако се налага се прибавя още сол на вкус.
Към ястието са подходящи черен пипер и лимонов сок.

Печен пипер с доамтен сос

Опечен и обелен пипера се запържва малко с брашно и се нарежда в плато.В същото олио се прибавя доматен сок+сол на вкус и смлян чесън(2-3 скилидки).Като се поизпари водата от соса,се прибавят 2-3 с.л. брашно,размити във вода.Соса се запържва и бърка до получаването на гъста каша.Пипера се залива с готовия доматен сос и се поднася в платата,поръсен с магданоз.

Постна плодова пита

2 ч.ч брашно+още,ако се наложи
1 каф.ч. олио
1 каф.ч. бяло вино
1 ванилия
1 1/2 ч.л. хлебна сода
1 каф.ч. захар (+пудра захар за поръсване накрая)
конфитюр (1 бурканче)
орехи  ( едро счукани)
 
  Омесва се,докато не лепне.Отделя се малка топка,която се меси с още брашно и после ще се настърже отгоре(на ренде).Останалото се разстила в тавичка,маже се с конфитюра,поръсва се с орехите и отгоре се настъргва другата топка.
Пече се първо отдолу във фурната,докато се надигне,а после  в средата.Топла се поръсва с пудра захар.


Постен кекс

1ч.ч. хладка вода
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. хлебна сода
4 с.л. конфитюр (сливи или с подобна консистенция)
2.ч.ч. брашно(колкото поеме)
1 ванилия
орехи по желание

Смесва се добре и се изсипва в малка тавичка,намазнена и леко набрашнена.Слага се в студена фурна и тогава се включва да се пече.Накрая се поръсва с пудра захар.

Постни локумки

1 1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. бира(или 125 мл бяло вино)
1 бакпулвер
3 с.л. пудра захар
брашно ,колкото поеме

Прави се тесто и се разточва.Навиват се пурички,като се слага пълнеж от локум с ядка орех или гъст конфитюр.
(Става и ако се оформят на топчета с плънка

# 122
  • Мнения: 3 647
Грах с моркови
3 големи моркова
буркан (кутия) грах
глава лук
червен пипер
сол на вкус
малко олио

В малко олио се хубаво задушават ситно нарязаният лук и нарязаните на кръгчета (или половин кръгчета   ) моркови. Поръсва се с червен пипер, прибавя се грахта, малко вода и сол на вкус.
Уточнение, аз готвя предимно в тенджера под налягане, с нея е готово за половин час. Може да се прибавят и домати, вкусът става различен, но лично аз го харесвам без  .

Пържен боб
2-3 шепи зрял фасул
глава лук
1 червена суха чушса
1с.л. червен пипер
2с.л. брашно
сол на вкус
малко олио

Сварява се боб, първата вода се изхвърля, при второто варене в бульона се прибавя глава лук и суха червена чушка.
В голям тиган се налива олио, запържват се 2с.л брашно, после 1с.л. червен пипер и на тънка струя и при непрекъснато бъркане се налива от бульона на сварения зрял фасул. Накрая се изсипва всичко в тигана, посолява се , разбърква се и се оставя да къкри. Когато се сгъсти е готово.

Сарми с лозов лист
2 ч.ч. ориз
глава лук
голям морков
лозови листя
целина
червен пипер
сол
1 - 2ч.ч. доматен сок

Задушават се ситно нарязаните лук и моркови, прибавя се оризът, леко се запържва, прибавя се малко червен пипер (1/2 - 1ч.л.), налива се малко вода леко да набъбне ориза, поръсва се с малко целина и сол на вкус. Навиват се сармите и се слагат в тенджера под налягане, заливат се с леко посоления доматен сос.
След като са готови леко се запичат на фурна

# 123
  • Мнения: 5 500
Крейзито съм го правила, ужасно е вкусен  Mr. Green и много лесен! Аз го слагам в загрята фурна по средата.

Бананов шейк
В шекър се сипва 500 мл вода и 4-5 с. л. смлени орехи с връх. Разбива се, прецежда се и ореховото мляко се връща обратно в измития шейкър с два банана. Отново се разбива до гладкост и се консумира  Mr. Green истински здравословен шейк  Mr. Green
***********
Овесени ядки
Сварявам 5-6 с. л. овесени ядки на Фамилия Никола с 30% плод, прецеждам и добавям мед и смлени орехи.

Да имате идеи за нещо за намазване на филийка? На прима виста се сещам за пюрирани маслини със зехтин, хумус, ...... нещо друго? Дето не е с маргарин, че него не го консумирам Sick

# 124
# 125
  • Мнения: 3 647
Да имате идеи за нещо за намазване на филийка? На прима виста се сещам за пюрирани маслини със зехтин, хумус, ...... нещо друго? Дето не е с маргарин, че него не го консумирам Sick[/b][/color]

Хумус би тахини (пюре от нахут с тахан)

Продукти:
1 ч. ч. нахут
1/2 ч. ч. таханова паста (или майонеза)
сок от 2 лимона
1/2 ч. ч. зехтин
1 ч. л. сода бикарбонат
1 глава чесън
1 връзка магданоз
сол

Нахутът се измива и накисва в 2 ч.ч. студена вода заедно със содата за около 5 -6 часа. След това се измива отново и се оставя да ври на тих огън докато омекне. Нахутът се отцежда и се пасира през гевгир или с миксер. Счуканият с малко сол чесън се разбърква с тахана, лимоновия сок и зехтина. Смесва се с пюрето от нахут, посолява се и се гарнира със ситно нарязания магданоз.

аз за мазане си купувам  и пастет от маслини   Twisted Evil

# 126
  • Мнения: 5 500
ANGYA, тъкмо щях да пускам търсачката   bouquet
Направи ми впечатление содата, имаш ли представа защо се слага?

# 127
  • Мнения: 3 647
ANGYA, тъкмо щях да пускам търсачката   bouquet
Направи ми впечатление содата, имаш ли представа защо се слага?

нямам идея
така и не се престраших да ям хумус
но според мен е да неутрализира лимона

# 128
  • Мнения: 3 647
Тиква със сусам

Продукти:

500 г тиква
1/2 глава кромид лук
1/2 стрък ситно нарязан розмарин
1 ч л мед
1 с л препечено сусамово семе
1 с л олио
сол
смлян черен пипер
подправки (по желание)

1 с л соев сос Light

Приготвяне:

• Тиквата се нарязва на неголеми парчета.
• Тиганът се нагрява, сипва се 1 с л олио и се добавя розмарин.
• Лукът се нарязва на полумесеци и се поставя в тигана.
• Запържва се до златист цвят.
• Прибавя се тиквата и се запържва до златист цвят.
• Соевият сос се смесва с меда и се полива тиквата.
• Подправя се със сол, смлян черен пипер и се пържи още 2 минути.
• При сервиране се поръсва с препечен сусам.

# 129
  • Мнения: 3 647
Спанак с ориз
Продукти:

700 г пресен спанак
100 мл олио
2 глави кромид лук
200 г ориз
2 с л доматено пюре
1 ч л МAGGI® Унисос
смлян черен пипер
магданоз

Приготвяне:

• Лукът, нарязан на дребно, се задушава в олиото.
• Прибавя се доматеното пюре, разредено с вода.
• Задушава се 1 минута.
• Слага се почистеният, измит и нарязан спанак.
• След задушаването на спанака се прибавят оризът, смленият черен пипер и 1 ч л MAGGI® Унисос
• Оставя се да къкри на тих огън около 10 минути.
• След което се прехвърля в огнеупорна тава.
• Запича се на 180 С за около 20 минути.
• Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се поднася.

# 130
  • Мнения: 3 647
за след постите

Продукти:

150 г замразен спанак
500 г брашно
14 г суха мая
1 ч л захар
1/2 ч л сол
75 г маргарин
1 яйце
400 г сирене Фета

Приготвяне:

• Спанакът се размразява.
• В голяма купа се пресява брашното заедно с маята, захарта и солта.
• Маргаринът се разтопява.
• Размразеният спанак се поставя в мерителна чаша и се долива вода до 350 мл.
• Заедно с маргарина се излива в брашното .
• Меси се тесто около 10 минути.
• Оставя се на топло място да втаса, докато не увеличи обема си два пъти.
• Тестото се разточва във форма на крадрат 40 * 40, отгоре се поръсва с нарязана на кубчета фета.
• Навива се на руло и се поставя в тава за печене.
• С остър нож се правят разрези.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за около 50-60 минути.

# 131
  • Мнения: 3 647
Гъби с чесън
Продукти:

450 г малки гъби
40 г масло
3 скилидки счукан чесън
25 г галета
2 с л ситно нарязан магданоз
сол
смлян черен пипер
1 с л лимонов сок
Приготвяне:

• Ако гъбите са големи се нарязват на две.
• Маслото се разтопява в тигана.
• Гъбите се запържват за 3 минути или докато покафенеят.
• Чесънът, галетата, магданозът и подправките се омесват.
• Гъбите се поръсват със сместта.
• Пържат се, без да се захлупват на тих огън 10 минути, като често се разбъркват.
• Добавя се лимонов сок и малко подправки, ако е необходимо.
маслото тук заменете със маргарин, олио или зехтин

# 132
  • Мнения: 3 647
Мързелив ориз

Продукти:
2 глави кромид лук
1 с л масло или олио
1 от 425 мл консерва грах и моркови
2 чаши (500 мл) ориз
сол
черен пипер
подправки (по желание)
3 чаши (750 мл) гореща вода
Приготвяне:

• 2 глави лук се запържват в тиган и заедно с олиото (масло) се прехвърля в тава.
• Отогре се изсипва консерва грах с моркови (отцедени без вода).
• Отгоре се сипват 2 чаши ориз (суров).
• Подправя се със сол, черен пипер и по желание зеленчуков  бульон.
• Залива се с 3 чаши гореща вода.
• Тавата се покрива с алуминиево фолио.
• В предварително загрята фурна на 200 С за около 2 часа и 30 минути.

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 03:36 от ANGYA

# 133
  • Мнения: 3 647
Пилаф

Продукти:

20 г масло
1 скилидка чесън
250 мл ориз
250 мл зеленчуков бульон
250 мл вода
60 мл едро нарязан магданоз
60 мл печени филийки бадеми

Приготвяне:

• Маслото се разтопява в тенджерата.
• Добавя се пресованата скилидка чесън.
• Пържи се до мирис около 1 минута.
• Прибавя се измитият ориз (най-добре басмати) и се бърка около 1 минута.
• Излива се 250 мл бульон и 250 мл вода и се довежда до кипване.
• Огънят се намалява, тенджерата се похлупва.
• Оризът се вари на леко къкрене около 20 минути или до готовност на ориза.
• Маха се от огъня и се разбърква с вилица.
• Прибавя се магданозът и запържени на сух тиган филийки бадеми.
  bouquet

# 134
  • Мнения: 3 647
Макарони с троен доматен сос

Продукти:

200 г фарфале
100 мл консервирани домати
10 броя коктейлни домати
5-6 броя сушени домати
1 скилидка чесън

риган
сол
зехтин
магданоз

Приготвяне:

• Макароните се сваряват според инструкциите на пакета.
• В тиган 1 с л зехтин се запържва ситно нарязаният чесън.
• Прибавят се нарязаните на половинки коктейлни домати, консервираните домати и щипка риган.
• Задушават се около 2 минути и се добавят нарязани на тънки ивички сушени домати.
• Задушават се още 3-4 минути.
• Посоляват се.
• Макароните се смесват със соса и се разбъркват.
• По желание се поръсват с магданоз.

Общи условия

Активация на акаунт