Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Ще постите ли ...?

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 22 апр 2007, 15:19
* Може да изберете максимум 2 опции.

# 135
  • Мнения: 3 647
Картофена салата с авокадо и нар

Продукти:

4 сварени картофа
3 с л зърна нар
1 авокадо
1/2 глава червен лук
2 с л сусам

СОС

сок от половин лимон
2 с л сок от нар
60 мл олио
1/2 ч л мед или захар
сол
смлян черен пипер
Приготвяне:

• В чиния се поставят обелените и нарязани на кубчета картофи и авокадо.
• Поръсват се с нарязан на тънки филийки лук, зърната от нар и препечен сусам.
• Приготвя се сос : всички продукти се разбъркват до еднородно състояние.
• Салатата се полива с приготвения сос.

# 136
  • Мнения: 3 647
Зелена салата с ананас

Продукти:

1 консерва (480 г) ананас

1 маруля
100 г печен лешник, начупен на едро

Заливка

5 с л сироп от ананас
5 с л зехтин
2 с л винен оцет
1 с л балсамов оцет
2 с л лимонов сок
1 ч л горчица
сол
смлян черен пипер

Приготвяне:

• Марулята се измива и се накъсва или нарязва на парчета.
• Добавят се нарязаните и отцедени ананаси и натрошеният на едро лешник.
• Всички продукти за заливката се разбиват добре.
• Салатата се залива в мига на сервирането й.
Бележки:

(Из книги "Сказочная куxня Шулы")

# 137
  • Мнения: 3 647
Гъби с чесън и люти чушки
Продукти:

80 мл зехтин
50 г масло
6 скилидки чесън
2 червени люти чушки
1 с л лимонов сок
1/2 ч л едро смлян черен пипер
2 с л магданоз

1 кг малки гъби печурки

Приготвяне:

• Чесънът се пресова, а лютите чушки се наситняват.
• В тиган се загрява зехтинът заедно с маслото.
• Прибавят се чесънът, гъбите и чушките.
• Готвят се при постояно разбъркване около 5 минути или докато гъбите не омекнат.
• Прибавят се останалите продукти.

# 138
  • Мнения: 3 647
Картофено-доматена крем супа

Продукти:

250 г домати
400 г картофи
2 с л олио
2 глави кромид лук
2 с л доматено пюре
600 мл вода
1 кубче MAGGI® Зеленчуков бульон
смлян черен пипер

Приготвяне:

• Доматите се надрязват и се пускат в гореща вода за 30 секунди.
• Изваждат се, обелват се и се нарязват на кубчета.
• Олиото се загрява в тиган.
• Добавя се нарязаният на дребно лук и се запържва за 1-2 минути.
• Прибавят се 2 с л доматено пюре и се запържва 1 минута.
• В тенджерата се сипва гореща вода и се натрошава 1 кубче MAGGI® Зеленчуков бульон
• Прибавя се запърженият лук, доматите, обелените и нарязани на кубчета картофи.
• Супата се вари под капак на слаб огън 30 минути.
• Пасира се.
• Връща се на котлона и се кипва.

# 139
  • Мнения: 3 647
  СУПА BLOODY MARY-студена супа

Продукти:

200 г (3 броя ) узрели домати
500 мл доматен сок
1/2 с л балсамов оцет
или лимонов сок
сок от 1/2 зелен лимон (лайм)
4 - 5 капки сос Табаско
сол
щипка захар
смлян черен пипер
1 с л Уорчестърски сос

Приготвяне:

• Доматите се бланшират в гореща вода за 30 секунди.
• Поставят се в ледена вода и се обелват от кожата.
• Обелените домати се нарязват на ситни кубчета и се задушават в тиган без мазнина за 3 минути.
• Прибавя се доматеният сок, уорчестърски сос, Табаско, сокът от лайма, оцетът, солта, щипка захар и смленият черен пипер.
• Супата се кипва.
• Отнема се от огъня (може да се сервира и гореща) и се охлажда.

Бележки:

** В най-големите горещини тази супа може да бъде направена без варене. Всички продукти се нарязват наситно и се поставят в блендър. При сервирането се украсява с малки кубчета нарязани домати.

# 140
  • Мнения: 3 647
Aрабски питки

Продукти:

400 г брашно
12 г прясна мая
или 4 г суха мая
2 с л олио или зехтин
1 ч л захар
200 мл топла вода

Приготвяне:

• Маята се разтваря в топлата вода и се прибавя захарта.
• Оставя се да шупне маята около 5-10 минути.
• Брашното се пресява на етапи и се омесва еластично тесто, като накрая се добавя солта и олиото.
• Тестото се меси най-малко 10 минути.
• Омесеното тесто се поставя в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да втаса около 1 час или докато тестото не увеличи обема си два пъти.
• Тестото се разделя на еднакви части (10 броя около 50-60 г всяка) и се оформя на топки.
• Поставят се в тава и се покриват и се оставят да "починат" около 1 час (трябва да се увеличат два пъти).
• Всяка топка се разточва на тънка питка с дебелина около 1 см.
• Пекат се в сух сгорещ тиган (най-добре чугунен).
• След появата на мехури се обръща (около 30-40 секунди на страна).
• Нареждат се в чиния и по желание се намазват с масло и се покриват.
Бележки:

** Могат да бъдат изпечени във фурната, предварително загрята на 250 С: поставят се в гореща тава и се пекат около 1 минута.
*** По желание може да се добави кимион, ким, кориандър или лют пипер в тестото.

# 141
  • Мнения: 3 647
Мароканска салата

Продукти:

1 консерва нахут
150 г коктейлни домати
1/2 зелена чушка
1 скилидка чесън
1/2 връзка джоджен
1/2 връзка кориандър
60 г маслини
2 с л лимонов сок
6 с л зехтин
сол
смлян черен пипер

Приготвяне:

• В купа за салата се смесват лимонов сок и зехтин.
• Прибавя се пресованият чесън и се разбърква добре.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
• Нахутът се отцежда и се измива със студена вода и се подсушава.
• Изсипва се в купата за салата заедно с нарязаната чушка и маслините.
• Поръсват се с джоджен и кориандър.
• Разбърква се внимателно и се поставя в хладилник поне за 1 час (може и повече).
• Преди сервиране се изважда от хладилника и се прибавят нарязаните коктейлни домати.

# 142
  • Мнения: 3 647
Моркови по арабски

Продукти:

800 г моркови
6 скилидки чесън
1 печена червена чушка
2 лимона
1 връзка кориандър
или 1/2 с л сух
1 к л кимион
сол
зехтин
щипка захар

остра паста от чушки (може да се пропусне)

Приготвяне:

• Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см.
• Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие.
• Кипва се и се вари 10 минути.
• Внимава се да не се разварят. Морковите трябва да останат хрупкави.
• Морковите се изцеждат с помощта на гевгир и се охлаждат.
• Печената чушка се размачква на пюре с вилица и се смесва с пресования чесън.
• Отделно се смесва сокът от двата лимона, солта, зехтин (2 с л), кимион, ситно нарязан кориандър (или сух), лютата паста и щипката захар до еднородна смес. Посолява се на вкус.
• Чушката се смесва със заливката.
• Морковите се заливат с приготвената смес и много внимателно се объркват.
• Купата се поставя с хладилника най-добре за една нощ.

# 143
  • Мнения: 3 647
Ориенталска салата

Продукти:

1 краставица
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 връзка зелен лук
350 г соеви кълнове
4 с л препечено сусамово семе

ЗАЛИВКА

6 с л олио
3 с л бял винен оцет
3 с л соев сос
2 склидки счукани чесън
Приготвяне:

• За да направите заливката : сложете олиото, оцета, соевия сос и чесъна в буркан от мармалад (детско пюре).
• Разтърсете силно, за да се обърка, и оставете настрана.
• Срежете краставицата надлъжно на две и издълбайте семената.
• Нарежете я на парчета, дебели по 1 см. Сложете в салатена купа.
• Махнете семената и сърцевината от червената и зелената чушка.
• Нарежете ги на парчета 1х5 см.
• Добавете към краставицата.
• Нарежете на тънко пресния лук и го сложете заедно със соевите кълнове.
• Излейте заливката върху салатата и я объркайте леко.
• Оставете в хладилника най-малко 1 час или най-много 6 часа.
• Прибавете препеченето сусамово семе точно преди поднасяне и отново объркайте.

# 144
  • Мнения: 3 647
Салата с маринован нахут

Продукти:

240 г консервиран нахут
3 печени чушки
1/2 глава червен лук
1/2 краставица
1 скилидка чесън
60 мл оризов оцет
или бял винен оцет
60 мл зехтин
2 с л лимонов сок
1 ч л мед

кориандър
магданоз
Приготвяне:

• Чушките се обелват и се нарязват на жулиени (ивици).
• Лукът се нарязва на тънки полумесеци.
• Чесънът се наситнява.
• Краставицата се почиства от семето и се нарязва на тънки полумесеци.
• В купа за салата се поставят всички продукти освен зехтинът, кориандърът или магданозът.
• Салатата се посолява и се подправя с черен пипер.
• Покрива се и се поставя в хладилника за няколко часа да се маринова.
• Преди сервиране се полива със зехтин и се поръсва с кориандър или магданоз.

# 145
  • Мнения: 3 647
Хумус
Продукти:

240 мл консервиран нахут
60 мл сусамов тахан
60 мл зехтин
2-3 скилидки чесън
200 мл лимонов сок
щипка захар
1 ч л сол
Приготвяне:

• Нахутът се отцежда.
• Всички продукти се поставят в блендър.
• Поставя се в хладилника за 30 минути да отлежи преди сервирането.
Бележки:

** Този сос върви много добре със сурови зеленчуци или арабски питки.


Хумус 2
Продукти:

80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 ч л кимион
2 консерви (по 450 г) нахут
или 800 г сварен нахут
3 с л тахини
3 с л сусамов тахан
сок от един лимон
1 с л соев сос
1/2 ч л сол
55 мл студена вода
Използвани рецепти:
Aрабски питки
Приготвяне:

• Зехтинът се нагрява в тенджерата за 1 минута.
• Прибавя се чесънът, нарязан на филийки и кимионът.
• Когато около чесънът се появят балончета се изключва огъня.
• Чесънът не трябва да сменя цвета си.
• Отцеден и измит, нахутът се поставя в блендър.
• Прибавят се тахини, лимонов сок, соев сос и сол.
• С помощта на вилица се изважда чесънът от зехтина и се поставя в блендъра.
• Прави се пюре.
• Прибавя се охладеният зехтин с кимиона.
• Доразбива се до еднородна смес.
• Прибавя се водата и се разбърква добре.
• Хумусът се прехвърля в купа и се покрива.
• Оставя се да "почине" на стайна температура, за да може да се смесят добре ароматите, или може да се приготви предварително и да се постави в хладилника.
• Сервира се в арабски питки, полято отгоре със зехтин и по желание подправен с червен пипер.
• Хумусът може да се съхрани една седмица в хладилника.
Бележки:

** Този сос върви много добре със сурови зеленчуци или арабски питки.

# 146
  • Мнения: 3 647
Моркови с майонеза
Продукти:

500 г моркови
2 ч л сол
2 ч л захар
2 - 3 с л майонеза(соева)
1 ч л горчица
1 ч л смлян черен пипер
1 връзка копър
на вкус магданоз
3 -4 стръка зелен лук
Приготвяне:

• Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета.
• 1/2 л вода се кипва заедно със захарта и солта, пускат се морковните кръгчета и се варят околко 10-15 минути.
• Изцеждат се и се оставят да изстинат.
• Майонезата,  горчицата, солта, черният пипер се разбъркват добре.
• Добавят се копър, магданоз и зелен лук - ситно нарязани.
• С така приготвена смес се заливат леко топлите моркови.

# 147
  • Мнения: 3 647
Конфитюр от лук с вино

Продукти:

1 кг дребен кромид лук
или червен лук
75 г масло
150 г пудра захар
100 мл винен оцет
500 мл сухо бяло вино
или сухо червено вино
1 с л смлян кориандър
сол
смлян черен пипер
Приготвяне:

• Лукът се обелва и се нарязва на филийки.
• Маслото се разтопява със захарта на среден огън.
• Прибавя се лука и се задушава 20-30 минути с покрит капак.
• Лукът трябва да бъде прозрачен и малко карамелизиран.
• Прибавя се кориандърът, оцетът и виното,
• Посолява се и се подправя с черен пипер на вкус.
• Оставя се да се готви още 30 минути, докато не се изпари цялата течност.
• Разпределя се по буркани и се съхранява в хладилник.

# 148
  • Мнения: 3 647
Маринована краставица по японски

Продукти:

МАРИНАТА
1/2 чаша (125 мл) гореща вода
1 с л оцет
1 с л захар
(на вкус) лют пипер
1 склидка чесън

2 с л сол
250 мл гореща вода
1 краставица
Приготвяне:

• Краставицата се нарязва на половинка и след това се маха семето.
• Нарязва се на кубчета.
• Посипва се със сол и се залива с гореща вода.
• Оставя се за 30 минути.
• Изважда се, поставя се в купа или буркан и се залива с маринатата.
• Задължително се оставя за цяла нощ в хладилника.

# 149
  • Мнения: 3 647
Моркови по корейски

Продукти:

500 г моркови
1 с л сол
3 с л олио
1 глава кромид лук
2 с л оцет
2 с л Подправка за моркови по корейски
Приготвяне:

• Морковите, желателно е да са едри и сочни се измиват, белят се.
• С помощта на белачка или нож се нарязват на тънки филии по дължина.
• Филиите се нарязват на дълги пръчици. Също така ако разполагате с ренде "BORNER " можете да я настържете с приставка за помфрит.
• Нарязаните моркови се поставят в дълбока купа и се поръсват със сол, като се омесват добре, за да се разпредели равномерно солта.
• Оставя се за 10 -15 минути, за да пуснат морковите сока си.
• През това време се подготвят останалите продукти.
• Лукът се почиства и се нарязва на филийки.
• В тигана се загрява олиото и лукът се пържи 3 минути.
• Отстранява с решечеста лъжица - повече няма да Ви трябва.
• Морковите се отцеждат, поставят се в нова чиста купа.
• Добавят се оцетът, подправката "Моркови по корейски".
• Омесва се добре и се нарежда като хълмче.
• Отгоре се залива с горещото масло от тигана.
• Още малко да се омеси и се оставя мин 4-5 часа в прохладно място.
Бележки:

** "Подправка за моркови по корейски" състав: черен и червен лют пипер, кориандър, червен сладък пипер, чесън, сол, захар, глутаминат). Понеже няма такава подправка. Сложих по малко от всичко без глутамината.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт