Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Раднево

Мнения: 780
от много години имам тенджера под налягане - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=77050&photo=15  баба ми ми я подари преди да почине / не беше я ползвала - чисто нова/ . вчера вече се навих да готвя в нея , та ако някой има такава имам няколко въпроса / не мога да и намеря книжката/ - тенджерата е унгарска , но не знам колко литра е ? та така ето ми и въпросите :
- до къде се налива вода / няма ограничителна чертичка никъде - аз сложих половин тенджера/ ?
- първо на силен и после на слаб огън ли се слага / снощи , като я сложих на печката - на най- слабо на големия газ котлон , като започна да се върти клапана и лекичко съскаше , и изведнъж като се вдигне клапана - една силна пара едно чудо - чак се уплаших да не гръмне- като я преместих на малкия котлон на най- слаб огън и спря да прави така , но пък един джолан / цял / го варих 2 часа  Crossing Arms/
- след като е готово ястието внимателно я взех и я сложих в мивката под течаща студена вода и тогава я отворих - така ли трябва ?
- долу горе за колко време се варят  меса , зеленчуци , боб....
ще ви бъда благодарна ако някой ми отговори , та да си готвя спокойно в нея - без страх че ще гръмне Smile . свекърва ми е имала такава тенджера , но като я попитах до къде да сложа вода , тя взе да се чуди - до къде беше?...?
Цитирай

София

Мнения: 391
Няма да спра да повтарям, че тенджерата под налягане е за мързеливци, които нямат усет за хубавата храна (нищо лично, Маги!). Губи се чарът от къкренето на слаб огън, а освен това винаги има опасност я да гръмне и да оцвети стените в кухнята, я да се опари човек при отварянето.

Така че последвай примера на баба си и не я ползвай. Може да я подариш на свекито...  Mr. Green
Цитирай

Варна

Мнения: 793
Няма да спра да повтарям, че тенджерата под налягане е за мързеливци, които нямат усет за хубавата храна (нищо лично, Маги!). Губи се чарът от къкренето на слаб огън, а освен това винаги има опасност я да гръмне и да оцвети стените в кухнята, я да се опари човек при отварянето.

Така че последвай примера на баба си и не я ползвай. Може да я подариш на свекито...  Mr. Green

Да ама е бързо нали  Peace

Вода се налива до 2/3 от съда, след като почне да съска намаляш котлона и тогава засичаш време. Охлажда се или под студена вода в мивката както ти си направила или оставяш 2 часа сама да изтине. За време за приготвянето на месата е различно, както и за варивата, това намерих в бързината http://gotvarstvo.georgievi.net/a/article_1  виж го  Hug само за модела не мога да ти помогна аз съм ползвала други два  Tired
Цитирай

София

Мнения: 339
тенджерата под налягане е голямо удобство  - не съм съгласна, че е за мързеливи мами. Лично аз приготвям телешко варено в нея - не всяко телешко месо е особено крехко, нали?....
Значи, водата - наливам колкото да покрие продуктите, или съобразно количеството на манджа, която очаквам да се получи. Водата на практика не се изпрарява и не намалява значително, след като яденето е готово. Първо пускам котлона на висока степен / аз съм с електрическа печка, скалата е от 1 до 6/, обикновено слагам котлона на 5, като заври и почне да изпуска пара я премествам на 2 или 3, и според продуктите доварявам максимум 15 - 20 мин.
Тенджерата не я отварям веднага, изчаквам я да изстине   - поне 1 час. След това прехвърлям яденето в обикновена тендежара.
Общо взето времето за приготвяне на продуктите е наполовина по-малко от обикновените тенджери.
Дано съм била полезна Smile
Цитирай

софия

Мнения: 230
аз имам точно такава,след като засвири намалям котлона.След като намаля засичам времето-за боб,леща и такива подобни-50мин максимум,пилешко месо 40-45мин.След като е готово свалям от котлона изчаквам 5мин махам внимателно тапата и изчаквам да излезе парата и отварям,ако ми се стори,че яденето не е готово я затварям и отново на котлона.Ползвам я вече доста години без никакъв проблем
Цитирай


Мнения: 7 473
В тенджерата под налягане, освен по-бързо яденето става и по-вкусно. Като свалиш тендрерата от котлона просто можеш да я оставиш за малко  или да отвориш винтила да изпусне парата и тогава да я отвориш (аз така правя). Манджи с месо варя 40 мин., а супи и зеленчуци около 30.
Ето ти тема за използването и има и много рецепти   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98477.0
Цитирай

София

Мнения: 3 394
 И моята е унгарска - от бабата на мъжът ми.

От както я ползвам съм много доволна - спестява много време.
Тенджерата си вървеше с една книжка с упътване - вода се налива не повече от 2-3 от тенджерата. Месо - около час, зеленчуци - от 15  до 30 мин. (само това си спомням сега, иначе е посочено за отделните видове меса по колко време и т.н.).
Слагам я затворена, включвам котлона на максимум, като започне да "шуми" намалявам и засичам време. После или изпускам въздуха от винтила(когато бързам) и отварям или я оставам около час.
Другият вариант - в мивката под студена вода и тогава отваряш.
Цитирай

Раднево

Мнения: 780
благодаря на всички   bouquet тази вечер манджата ми не е за тенджерата под налягане , но утре вечер пак ще я метна на котлона Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.