Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 289 отговора

Sofia

Мнения: 11 115
Заповядайте! Hug



Старите теми:

Моите любими торти!!!

Моите  любими торти!!-2

Моите любими торти!!!-3

Моите любими торти!!!-4
« Последна редакция: чт, 15 фев 2007, 10:00 от Morena »
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Жълтъчена глазура:

2 жълтъка, 100-120г пудра захар, 1 суп. лъжица ром(може вода + ромова есеннция)

Пресяваме пудрата захар и постепенно я разбиваме с жълтъците и рома, докато стане гладка и лъскава.


Бяла ледена глазура:

200г. пудра захар, 3-4 лъжици топла вода, и лъжица разтопено масло

Пудрата захар се пресява и се смесва с водата и маслото. Бърка се до гладкост и лъскавина.

Вариации:

Ако до сместа накапем малко ром или ромова,ананасова, кайсиева, пуншова или ванилена есенция, ще се получи съответният вкус.

Може, вместо есенция да ползвате карамел, или някакъв плодов сироп 2-3 лъжици - ягода, малина, боровинки.

С няколко капки лимон, мандарина или грейпфрут, ще получите цитрусов вариант.


Белтъчена глазура:

1 белтък, 100-120г пресята пудра захар и няколко капки лимон.

Всичко се бърка до гладка и лъскава глазура.

Шоколадова глазура I:

100г твърд шоколад, 80г масло или твърд маргарин

Бъркаме на водна баня, докато не се получи еднородна маса.

Шоколадова глазура II от какао:

80г твърд маргарин или масло, 80г пудра захар, 1 с.л. какао, 1 с.л. нишесте (най-добре какаово), 1-2 с.л. прясно мляко

Всички суровини бъркаме на водна баня, докато се споят.

Портокалова глазура:

2 супени лъжици пудра захар
сока на 1/2 портокал


Глазура с кондензирано мляко:

Подсладено кондензирано мляко и сладкарски бои


Глазура с прясно мляко:
прясно мляко
 пудра захар
сладкарски бои(прави се като ледената глазура, но с мляко и става по-плътна)


Полезни трикове и съвети при приготвяне на глазурите:

Винаги пресявайте пудрата захар, преди прибавянето и до глазурата, за да не се получават бучици.

Глазурата не трябва да е много гъста, за да не образува дебел слой и за да се разтича равномерно. Наопак, рядката глазура не покрива добре сладкишите или много бързо се разтича.

Ако глазурата е рядка, прибавете малко пудра захар, ако е гъста, прибавете според вида - белтък или течност.

Когато заливате торта с глазура, налейте я първо в средата и с тъпото на ножа,равномерно разпределете, до покриването на блата. Работете бързо, за да не засъхва или да се разтича.



Подходящи смеси за покриване на торти и прaвене на фигурки:


Марципан:

100г пудра захар
100г ситно смляни бадеми
 белтък за спойка


Белтъка разбиваме на пяна с вилица, прибавяме захарта и бадемите(ако е рядко, прибавяме захар, ако е гъсто – белтък). Трябва да се получи гладка маса, удобна за моделиране.


Сварен марципан:

3 части пудра захар, 1 част вода, 4 части ситно смляни бадеми

Сварявате захарта с водата, докато се разтопи напълно, прибавяте бадемите и бъркайте, докато масата се отлепя от тенджерката – след това махаме от огъня. Продължаваме да месиме с дървена лъжица, докато достигне топлината на ръката, най-добре на мраморна подставка(мисля че и на стъклена ще стане). Месиме докато масата е гладка и напълно изстинала. Съхраняваме в найлонова торбичка в хладилника.



Фалшив марципан:

300г пудра захар, 100г. сухо мляко, 1 белтък ( може да се замени с 80г масло или твърд маргарин), няколко капки бадемова есенция.

Всичко се смесва добре, ако не е достатъчно, се прибавя още мазнина. На добре посипана с пудра захар дъска се разточва кора 3-5 милиметра дебела и се полага на тортата, или се изрязват фигурки.


Фондан

1 с.л. желатин
1 с.л. олио
2 с.л. твърд маргарин
1 килограм пудра захар
100 мл глюкоза

Желатина загрейте в 100мл вода. В купа разбъркайте с миксера всички останали продукти и добавете разтворения желатин и месете до получаването на гладка маса. Ако нямате глюкоза, може да прибавите още маргарин(или палмово масло). Съхранявайте в найлоново фолио в хладилника.

Захарен фондан II
около 1 килограм пудра захар
1 пак. желатин (моят беше др.йоткер), разтваря се в около каф. ч. вода
1 супена маргарин
120 милилитра глюкоза
ванилия


Захарта се пресява и се изсипва в дълбок съд. В средата се прави кладенче.
Желатина се накисва в хладка вода за 5мин, след това се доразтваря на водна баня. Добавя се маргарина и глюкозата и всичко се изсипва в кладенчето + ванилията. Слдва голямо месене докато тестото се получи горе долу като пластелин. Каквото от него остане неизползвано се прибира в пликче в хладилника.

Захарен фондан за моделиране

1 суп. л. желатин
около 1/3 ч.ч. вода(доста се чудех дали да не сложа мляко, но си я спазих рецептата)
4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата
1/2 ч. ч. нишесте(в рецептата пишеше царевично, но аз имах само картофено)
Щипка винена киселина(може и без нея) - аз не сложих

Оставих желатина в указаното количество вода да набъбне за около 5 мин. и след това го загрях на котлон колкото да се разтопи. В купа се смесват пресятите пудра захар, нишесте и по желание винената киселина. Прави се кладенче  в което се налива леко охладения желатин и започва здраво месене. Ако е сухо тестото - няколко капки вода, ако лепне, още пудра захар. Когато се омеси добре, ръцете се намазват с малко масло и се оформя руло(по-лесно е за по-нанатъшна подготовка). Добре е да се завие два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия. Така почива около час и вече може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти(като обувките), да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре. Фондана може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилника, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в МВ.

Шоколадов фондан(за покриване на торти и за рози)

50мл вода
50г захар(кристал)
150г глюкоза
500г шоколад с поне 60% съдържание на какао

Сваряваме водата със захарта(докато заври), прибавяме глюкозата и махаме от огъня, като непрекъснато бъркаме, докато глюкозата се разтвори напълно. Охлаждаме на около 40°[C].
През това време разтопяваме шоколада на водна баня също до около 40-45°[C], сваляме от огъня и към него прибавяме захарната смес с глюкозата. Бъркаме до получаването на гладка смес. Сместа наливаме в съд, който предварително сме подложили с прозрачно домакинско фолио и оставяме на стайна температура да се втвърди. След това омесваме добре с ръце. На фолио(най-добре) слагаме необходимото количество смес и разточваме до желаният диаметър. Покриваме тортата, като хубаво изглаждаме(за да се изкара въздуха) и изрязваме излишният чаршаф.

От тази смес могат да е моделират и рози!

Покритие от marshmallows бонбони
В рецептата количеството е голямо, защото е за покритие на триетажна торта, но на около 450г бонбони са слага около 900 г пудра захар, така че може да се намали поне на половина. Слагаме бонбоните с 2 лъжици лимонов сок, да  се разтопят в микровълновата печка(ако нямате - на водна баня), като преди това намаслявате съда в който ще ги разтопявате. Слагате в дъбока купа половината от захарта(много добре пресята) и внимателно наливате разтопените бонбони. Може да си помогнете с миксер или робот но с приставка за месене на тесто, защото е доста гъсто. Постепенно прибавяте и останалата захар, като вече месим с ръце. става доста твърдо тесто. От него може да правите също фигурки или да го сложите на много добре посипана с пудра захар дъска и да го разточите на тънка кора(не забравяйте постоянно да посипвате с пудра захар - като брашно при точене). Тортата трябва да е намазана с маслен крем отгоре и отстрани(където ще слагате покритието) - други кремове не са подходящи, защото разводняват покритието. Може да се намаже и с кайсиев мармалад, който да се остеви да изсъхне добре.


Парено тесто за моделиране(марципан Варна):

 150 мл вода
70гр масло
150 гр брашно
около 0,500 кг пудра захар


 Водата се слага в някакъв съд на котлона. Добавя се маслото и се чака сместа да заври. После се изсипва брашното /на веднъж/ и се бърка , докато се отдели от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо. Когато е студено се замесва с пудра захар.

Ето още един вариант на това покритие:

Слагаме  200 мл. вода заедно с щипка сол и 100 грама  масло на котлона да заврят. Когато заврят, изсипваме се наведнъж 200 грама брашно и започваме да бъркаме енергично до отделянето на тестото от съда. След това оставяме тестото да изстине и го замесваме с пудра захар /към 400 гр./за да стане гладко тестото. Оставяме тестото в хладилника за да се стегне за около 40-50 мин.


Руска мастика I вид

160  гр. сухо мляко
160 гр. пудра захар
200 гр. кондензирано мляко
2 ч.л. сок от лимон


Tрансфер

Ето как се прави трансфер: http://community.webshots.com/album/111071540UEhrpE

Маслен крем - подходящ за трансфер:

1/2 чаша твърд маргарин
1/2 чаша масло
1с.л ванилия
4 чаши пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко

С миксер се разбиват маслото и маргарина. Прибавя се ванилията и постепенно се прибавя захарта - чаша по чаша. Бие се на средна степен, като е добре да разбърквате покрай стените и на дъното. Когато захарта е добре разтворена, сместа изглежда доста суха. Тогава прибавяме 2 лъжици мляко и отново разбиване докато стане пухкава и гладка сместа. Покрива се с навлажнена кърпа, до използването. Ако няма да използвате веднага, съхранявайте в хледилник(макс. 2 седмици). Преди използване разбийте отново. Може да се оцвети по желание.
Това е рецептата за основен маслен крем взета от Cake central!

Това обаче което използват тук е глазура, която се прави от еднакво количество крем и царевичен сироп(мисля че може да се замести с течна глюкоза). Разбърква се внимателно и консистенцията, трябва да е подобна на мед. след това се пълни фунийка и се използва.

Човека пише, че е необходимо много малко количество. За червените части е използвал около 2 с. лъжици.

Трансфер може да се направи за по-лесно и само с шоколад. Като при разтапянето на тъмният  шоколад прибавете малко масло, но при белия само топло прясно мляко.

Ето и линкове с картинки подходящи за трансфер:

http://www.peppitext.de/WiCo1/index.html

http://www.coloring-page.com/

http://www.coloring.ws/coloring.html


Това е  една добра идея за лесно правене на розички. Бях я пуснала преди време.

Oт вече оцветеното тесто на обилно посипана с пудра захар дъска, се разточва много тънка кора - 2-3 милиметра. След това с чаша или формичка (кръгла)се изрязват кръгчета(големината по желание) - за всяка розичка 5-6. Подреждат се в отвесна изравнена колонка, но така че да се застъпват.Т.е. кръгче, върху най-горната му част застъпено следващото и т.н. След това, внимателно отдолу-нагоре с пръст започвате да навивате на руло, като внимавате, да не натискате много, за да не се слепят листенцата на розичката. Когато стигнете до края, от едната страна притискате(може да срежете долната част след притискането, за да е по-лесно за поставяне), а от другата разделяте листенцата и оформяте розичка! Листата (зелените), може да направите с крем или отново да изрежете с формичка или нож!

1. Разточваме тестото и изрязваме с чаша или кръгла формичка


2.Редим със застъпване 5-7 кръгчета и започваме да ги навиваме на тръбичка от последното назад


3.Когато завием тръбичката, притискаме в средата и разрязване с нож


4. По този начин получаваме 2 розички


Снимки :  www.kuharka.ru

Полезни линкове за декорация на торти:

http://www.artcake.ru/kitchen.htm (Rus)
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=102 (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=1193 - изработка на цветя  (Rus)
http://www.wilton.com/decorating/basic/index.cfm (En)
http://odense.com/marzipanrecipes.cfm - изработка на фигурки и работа с марципан  (En)
http://www.ladycakes.com/fondant_rose.htm - изработка на розичка (En)
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/gat_st_valentin_ill.html (Fr)
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/rose_ill.html (Fr)- как се правят рози
http://www.cakecentral.com/article47-How-to-Make-and%20Decorate- … -fondant-MMF.html - стъпка по стъпка правене и покриване с чаршаф от marshmallows  (En)
http://www.mazpek.ru/dekor/dek1.html - шоколадови орнаменти  (Rus)
http://avulun.fotoplenka.ru/album79136/ - идеи за украса  (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?s=d411611038d406bb10a472 … ic=1193&st=30 - шоколадови листа и пеперуди (Rus)
http://www.russiantaste.com/forums/showthread.php?t=539 - пеперуди (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=2883 - рози от шоколад (Rus)
http://www.wilton.com/decorating/basic/rose_video_56.cfm - видео за правене на розички от маслен крем (Rus)
http://pastrywiz.com/cakes/index.html - идеи за украса (En)
http://www.imaginativeicing.demon.co.uk/homepageframes.html (En)
http://www.culpitt.com/how-to.php  (En)
http://www.sugarcraft.com ( lessons) - (En)
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=2458&st=0 … 3&#entry37333 - листенца на лилия  (трябва регистрация) (Rus)
http://joyofbaking.com (En)
http://www.atecousa.net/learn/satin_ice_1.shtm видео за покриване на торти (En)

Тук може да видите нагледно, как може да се  процедира със шоколад:

А тук, как се правят захаросани градински цветя за украса


А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти 2

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти 3







« Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 10:27 от natalyna »
Цитирай


Мнения: 3 452
Ами аз за трансферите искам да питам. Видях кои от вас са правили в старите теми  Wink

Миналата седмица пробвах трансфер мечо Пух, че малката я тресе тази треска и най-вероятно тортата за РД другия месец ще е пух-овска  Laughing ......

Ето го Пух-а  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=15

направен много набързо. Контурът е от шоколад, пълнежа от маслен крем, отзад намазах с бял шоколад (май Ванчето беше правила така). Поради липса на жълта боя мечо е шоколадов, но това ще се оправи следващия път - исках да пробвам техниката.......Самата картинка обаче се получи твърда шоколадова плочка, която след полагане върху тортата не можеше да се реже заедно с нея - трансфера не омекна дори след като тортата седя дълго извън хладилника. Това е нормално, като се има предвид, че креме ми беше маслен, но си мисля, дали:
1. може да се рисува с течен шоколад?!
2. пълнежа няма да е по-добре с млечно-маслен крем, съответно оцветен?!
3. не може ли отзад трансфера да не се маже с нищо - идеята ми е крема от трансфера да се съедини с крема от тортата и така да се слепят заедно?!

Естествено аз ще ги пробвам тези идеи, обаче ако някой е правил така ще съм благодарна за обмяна на опит  Smile

*********************

Другото, което експериментирах е орехова платка. Получи се много вкусна работа  Wink по тази рецепта от тефтера ми:

9 яйца
9 с.л. захар
15 с.л. смлени орехи
4 с.л. галета

Жълтъците се разбиват на пяна с половината захар, прибавят се орехите и галетата и на края разбитите на сняг белтъци с другата половина захар. Пече се 6-7 минути, т.е. става бързо. Аз пека на около 180 С.

*****************

А само и само злоядото ми ангелче да яде нещо различно от банани и сокове Crying or Very sad правя вече бисквитената торта така:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=14

с формичка за 4 кинта от Кауфланд  Smile
Цитирай

Там където живея нищо не се случва, но не мога да живея навсякъде

Мнения: 373
Първа да се запиша и бързо да я изпишем!
Цитирай


Мнения: 6 142
Тането, страхотна тортичка! Завиждам ти, че имате Кауфланд във Варна. Аз веднъж влязох в Сливенския и останах очарована, да не ти разправям колко нещо накупих от домашните потреби. В Стара Загора също строят, но сигурно ще стане чак наесен. Дотогава ще стискам зъби и ще пазарувам от "Щъркелите", където е бая по-скъпо.
Цитирай


Мнения: 139
Браво на Natalyna...
Всичко на 1...  smile3501 smile3501 smile3501
Цитирай


Мнения: 3 452
На мечо Пух хубави картинка има тук:

http://www.fredscorner.nl/wcoloring.htm


В http://www.coloring.ws/coloring.html ги махнаха .........
Цитирай


Мнения: 3 452
Да, бива си ги, предлагат интересни немски и други не много скъпи джаджи. Smile
Декември, когато купих мечето имаше и елхичка и коледна звезда пак за по 4 левчета, но не се изкуших......Вчера и покарай Солингена минах, харесах си шпроцове за розички и листенца като тези, които показа Tannita на шоколадовото тирамису, струват 5,50 едното......но понеже рядко правя торти не си взех....Аз съм по по-простите неща, стига само да са вкусни  Wink
Утре ще ви покажа валентинската ми елементарна тортичка  Smile

и мерси, тортичката не е толкова страхотна, шоколадът ми е дебел  Wink, но разбрах как да стане по-тънък.......принтерът ми няма огледално печатане, затова пък Пух е огледален. Изобщо трансферът-проба не е кой знае какво - затова имам питанки.........само Преслава го оцени високо  Laughing Laughing...
Цитирай

насам - натам

Мнения: 719
Запис!

Благодарности на Наталина за събраната на едно място информация!  bouquet
Цитирай


Мнения: 2 094
Тането много ти е станала хубава тортата и идеята за блата е много интересен.
Искам да те попитам как направи бисквитената торта-Мече във форма ли е правена и ако може да пуснеш рецептичката. Praynig
Цитирай


Мнения: 795
Страхотна темичка! Записвам се сега, сигурна съм, че покрай Свети Валентин ще науча още доста рецепти за вкусни торти..... и дано да ми остане време скоро да се отчета и аз!!  Laughing Love Laughing
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
И от мен едно голямо Благодаря за полезната информация! newsm74 Браво на Наталина!!! smile3501
Цитирай

Sofia

Мнения: 186
Здравейте момичета! Записвам се и аз в новата тема и искам да ви покажа тортата за РД на свеки миналата седмица.  Тук са другите снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&view=1&photo=33

Цитирай


Мнения: 3 452
Искам да те попитам как направи бисквитената торта-Мече във форма ли е правена и ако може да пуснеш рецептичката. Praynig

Формата е силиконова. Някаква тайванска прудукция беше.......
Тортата е от най-обикновените: ред крем, ред бисквити. Но напоследък я правя с този универсален крем:

2 жълтъка се разбиват с 3 с.л. захар до бяло, разреждат се с около 400 мл топло мляко и 1 с.л. нишесте. Съдът се слага на огъня и се вари до сгъстяване около 10 мин при непрекъснато бъркане. На края се добавя ванилия.

Горещо препоръчвам употребата на нишестето на Др. Йоткер, ако го намерите, нарича се Gustin, във Варна съм го срещала единствено в Кауфланд.

изглежда ето така: http://www.oetker.de/wga/oetker/html/frameset/twaa-664d7m.de.htm … ;Query=Tortenguss


Цитирай

Sofia

Мнения: 186
Запис в новата тема !!!
И веднага да докладвам какво направих за РД на свеки миналата седмица благодарение на вас момичета   bouquet За първи път направих рози и много съм доволна Smile
Тук са другите снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&view=1&photo=33

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 289 отговора