Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 672
Аз пак с моите чуденки. Та поредната е: знае ли някой дали ако на улицата някой каже на детето ми нещо грозно по въпроса с неговото осиновяване или чуем реплики, значи ли това, че този човек е разкрил тайната на осиновяването и мога ли да предприема правни действия срещу него?

# 1
 • Мнения: 359
Звучи ми малко несериозно тази тема.

Защото е неизбежно някой да обиди детето или вас на улицата. Всъщност е избежно... Ако не излиза навън.

Но в реалния живот нямате никакъв шанс да му осигурите пълен "чадър".

Няма смисъл и да се опитвате още по-малко да търсите и правни основания за да "накажете" злосторника...

Единственната разумна защита е вашето отношение към осиновяването (която детето усеща и рано или късно става негово отношение към осиновяването).

Ако вие се опитвате всячески да спестите всичко свързано с осиновяването има вероятност детето да бъде доста наранено.

Ако успява да е открито и да говори за осиновяването смятам, че ще се справи много по добре.

По отношение на правните аспекти към тайната на осиновяването.

Доколкото знам държавата и нейните представители имат право да разкриват информация за биологичните родители само след навършване на пълнолетие на осиновения и при искане от негова страна. Назнам дали позволява на биологичните родители да си търсят детето по този начин. Не вярвам. Няма логика.

Така, че единственното правно основание да накачете някой е държавен служител, който ви е казал кои са родителите му и къде живеят.

И не тръгвайте с такива лоши очаквание:)   bouquet

# 2
 • Мнения: 3 672
Аз отношението си към осиновяването и начина, по който ще възпитам детето си съм го казала в други теми, не искам да се задълбавам по този въпрос, просто се чудех, споделих и попитах. Ако на накого темата звучи несериозно, няма нужда да си губи времето с нея. Благодаря все пак за сериозния коментар по несериозната ми тема.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 843
Моето отношение към "външния" свят е следното: не мога да предпазя детето си във всяка една житейска ситуация. Мога от сега, обаче да я подготвя така, че да има силата и самочувствието да се справя с тях.

За мен, всеки един коментар дошъл отвън е повод за разговор с малката. Забелязвам, че както попива всеки жест и дума казани от мен, така възприема и света около себе си - както мама й го представи.

Тези дни, дечица й казали: А пък на тебе майка ти е бяла, а ти не си!

Ами, чудесно! Това беше повод за доста разговори. Погледахме снимки на негърчета, китайчета, индианчета. После снмики на коремчета...За първи път детето разбра у дома, че бебетата излизат от коремчетата на майките. После й казах директно, че не е излязла от моето коремче...Това е само началото, ще има много такива разговори и продължения.

Това, което се опитвам да кажа е, че детето може да бъде наранено само, ако дадем предпоставки за нараняване.

Нека някой обиди по просташки детето ти. Обясни му, че има възпитани и невъзпитани хора.
Нека някой му каже, че не прилича на теб. Кажи му, както сторих аз, че не това е важно, а че я обичам най-много на света!

Не можем да предпазим децата си от живота, такъв какъвто е, а той не е една красива приказка. По-добре защитната стена, която ни се ще да изградим около тях да бъде построена от любов, истина, сигурност, спокойствие, подкрепа и вяра в себе си.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 302
Аз пак с моите чуденки. Та поредната е: знае ли някой дали ако на улицата някой каже на детето ми нещо грозно по въпроса с неговото осиновяване или чуем реплики, значи ли това, че този човек е разкрил тайната на осиновяването и мога ли да предприема правни действия срещу него?
След като можеш да заведеш дело за обида /морална вреда и т.н/, защо да не може и за това. Друг е въпроса до къде ще стигнеш. Нали се сещаш - свидетели, доказателства, пари...
Аз лично ако имах възможност /връзки, пари и време/ бих съдила такива, просто ей така - да им е гадно.

# 5
 • Мнения: 3 672
Точно това ми е идеята. Ей така за урок.

# 6
 • Мнения: 359
Е щом е само за урок не е ли по лесно да намериш двама бабаити, които за 200 лева да им теглят един бой?

Хем ще помнят още за какво става дума, че се точат такива дела с години, хем ще ти е по евтино:)

# 7
 • Мнения: 3 672
Не, не е по-лесно, защото смятам себе си за цивилизован човек, а тези методи оставям на тези, които ги влече насилието. Не така ще възпитавам децата си, като сме заговорили за възпитаване.

Разбрахме, че намираш темата за несериозна, но поне не се подигравай.

Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 19:20 от kakayaka

# 8
Присъединяваме се към мнението на DarZaMen  newsm10

kakayaka,
В Глава втора от Наказателния кодекс /НК/- Престъпления срещу личността
раздел VI  е посочено наказанието за издаване на чужда тайна.
А именно:
Чл. 145. (1) Който противозаконно открие чужда тайна, опасна за доброто име на някого, която му е поверена или му е станала известна във връзка с неговото занятие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева.
(2) Който разгласи тайната на осиновяването с намерение да причини вредни последици на осиновения, на осиновителя или на семейството им, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с пробация, а когато от деянието са настъпили тежки последици - с лишаване от свобода до една година.

Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 19:06 от baoo

# 9
 • София
 • Мнения: 273
Точно това ми е идеята. Ей така за урок.

Напълно споделям това мнение и аз бих направила така, че злосторника (в лицето на възрастен човек нагрубил детето ми съзнателно) да си плати със законови мерки. Оставиш ли го без последици, лошите хора се множат. Живеем в цивилизован свят (или поне ни се иска да е така) и след като не спазваш изградените правила си носиш и последиците. Възпитанието си е възпитание и то не е обект на тази тема.
Според мен има една друга група от хора, които могат да нанесат не малки поразии върху осиновеното дете и това са останалите деца, които по една или друга причина са разбрали за осиновяването. Децата по принцип са жестоки и не обичат различните от тях. Тук може би е мястото и силата на родителите и навременното съобщаване на Истината.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 444
kakayaka, първо да ти отговоря като юрист, бъхтещ в сферата на наказателното право вече 14 години Да, възможно е по принцип да бъде заведено такова дело, както и други текстове биха могли да се ползват Въпросът е обаче, доколко ще е ефективно и крайният резултат Ето тук стигаме не само до тромавата система на правосъдието, а до възможността да бъде приложен Наказателно процесуалният кодекс в този му несъвършен вид И накрая като магистрат ще ти кажа, че няма смисъл да губиш време, нерви и тн
А сега бих искала да отговоря като осиновено дете на въпроса Истината е, че колкото и да бъдеш подготвен от родителите си, колкото и да ги обичаш и да се чувстваш сигурен, щастлив, че са те избрали, въпреки всичко, нека не изреждам поредица от щастливи чувства, та все пак едно подмятане от страна на който и да било простак-винаги бръква някъде надълбоко в душата ти Години наред съм се питала ЗАЩО, извода до който стигнах е, че винаги остава в теб неоспоримият факт, че с появата си на този свят ти си бил нежелан и съответно изоставен Мисля, че това е чувството, съпътстващо всички осиновени през живота им, независимо колко щастливи са с хората, дали им всичко, та дори и повече от на останалите деца Поне аз само с това усещане не можах да се преборя през всичките тези години Намерих му цаката все пак, когато се замисля за това, веднага прилагам народната поговорка *роди ме мамо с късмет, па ме хвърли на смет*, но въпреки всичко, чувството, че си бил нежелан на белият свят, никак не е приятно   bouquet

# 11
 • София
 • Мнения: 1 843
Малко офф и не съвсем...

marypopins
, а може би цаката е да се помисли в тези мигове за всички деца израстнали при биологичните си семейства, но като нежелани...и без да имат някога възможността пред себе си да бъдат приети от едно семейство, готово да им даде цялата обич на света.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 444
DarZaMen,
права си, несъмнено е така, но споделих съвсем искрено усещането, което ме съпровожда.То не е нещо, което мога да контролирам, макар да съм наясно с всичко останало, макар да съм късметлийка и да съзнавам, че ако не бях изоставена нямаше да имам много от това, което имам и съм сега.Случаи  и примери за нежелани деца много, било то от биологичните или осиновителите.Предполагам и всеки осиновен има тъмна сянка, която тегне над него, и тя е от различно естество.Другото, което разбрах като дете и след това вече като родител е, че всяко дете има нужда от много любов и подкрепа.Може би това е най-важното, да знае непрестанно, че каквото и да се случи, каквото и да направи, дори да сгреши, винаги може да разчита на тази подкрепа и любов от родителите си, пък без значение дали са биологични или не.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 341
Магьосника от Оз,е прав няма как да предпазим децата си вън на улицата от недоброжелетели или простаци (незнам как да дефинирам такъв тип хора)

Дали детето ще е осиновено и някой ще се намери да му каже по грозен начин или ще е в някакъв друг вид нестандартно положение(липса на баща,на майка,възрастни,но биологични родители),няма особено значение.

Всяка разлика от другите го прави уязвимо.

Та мисълта ми е,че май е по-важно да разговаряме с децата си по този въпрос по-често и ако има такава случка да я обсъдим с детенце,без да търсим мъст или наказание за злосторника.Такива ще има винаги.

Децата понякога се справят по-добре от нас в такива ситуации,особено ако това което чуят не е ново за тях и тогава те не са наранени а ядосани.

Ще ви дам пример с едно хлапе,което расте само с майка си и приятел на майка си.Биологичния му баща е в чужбина от много години и той почти не го помни.
Та случкаа е,че някой му казал че бил лош и невъзпитан и така било като расте без баща.Малкия нарича приятеля на майка си татко защото той го е отгледал и познава само него. Детенце погледнало учудено и казало "Да нямам баща,но ти пък нямаш Пламен"
Така се казва приятеля на майка му.Прибрало се и разказало случката с гордост,че се е справил сам с проблема и че има нещо което другите нямат.

kakayaka,не си вкарвай стрес,гледай философски на нещата и така възпитавай рожбата си.Децата усещат нашите страхове и те стават тяхни без да искаме.

Ивка имаше подобна случка с един"симпатичен"комшия.

Е щом е само за урок не е ли по лесно да намериш двама бабаити, които за 200 лева да им теглят един бой?

Хем ще помнят още за какво става дума, че се точат такива дела с години, хем ще ти е по евтино:)

Може и по евтино  Wink Виждал ли си бясна майка,на какво е способна  Naughty
хаха но това е вече краен случай който аз лично не изключвам  #2gunfire


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт