Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 302
Да си изплача "мъката". Отиваме предната седмица с мъжа ми на експозицията в Софийската художествена галерия- широко рекламирана, експонатите са скици на Леонардо да Винчи, както и макети по тези скици.
Бях прочела, че експонатите са направени така, че могат да се пипнат, да се задвижат, изобщо интерактивна изложба.
Влизаме и заставаме пред първият макет- на мост над Босфора и чувам един крясък през цялата зала " Г-це не пипайте!". Обръщам се изумена по посоката на вика и осъзнавам че е предназначен за мен. Помислих че по невнимание съм бутнала нещо- чанта, яке знаете как е, а и няма гардероб.
Преместваме се пред съседния експонат - същата работа, само дето вече ме прекръсти на госпожа, явно виждайки корема ми Laughing. Ядосах се и питам младежа какво съм направила, след като е обявено че макетите могат да бъдат пипани- отговорът беше че съм пипнала постамента!!, по който съм оставила отпечатъци. Попитах защо не сложат табелки като в другите музеи да не се пипа или да не доближаваш на повече от 60 см ( Археологическия музей примерно). Отговорът беше, че това се предполагало от обща култура.
Реших да не се ядосвам.
На излизане попитах на изхода имат ли книга за забележки и препоръки ( задължителна по наредба). За лош късмет се падна същия младеж- погледна ме изумено, обърна се към колежката си и попита " Това не беше ли някаква комунистическа измислица?".
Тук вече останах безмълвна и си излязох, за да не се ядосвам повече. Защо понякога хората отричат неща без дори да знаят за какво става дума, само лепват етикета "комунистически"? Без да съм ходила кой знае колко по световните музеи  съм убедена че по целия свят има подобни книги. Честно казано тоя глупав и невъзпитан разпоредител развали цялото ми удоволствие от времето, прекарано в галерията.

# 1
 • Мнения: 8 469
остави го тоя - големия буржоа, чувал той някога за леонардо! не ми искаш съвет ама ще ти дам - мтел спонсорират изложбата - драсни един емайл колко си била разочарована от поведението на служителите в галерията и почти сигурно е че мтел ще им скръцнат със зъби. който плаща той поръчва музиката.

# 2
 • Мнения: 3 424
Според мен експонатите в действителност
не са били за пипане. По принцип и Мона
Лиза може да се пипне, но от посетителите
в Лувъра не бива. Не бива и да се снима дори.
Явно журналистите пак са изопачили информацията
и са подлъгали посетителите. Може и да им
е било платено, за да го направят. И вие сте
се вързали, че може да пипате експонатите.
Никъде по света не може. Това да не е бардак.

Иначе за книгата за оплаквания съм съгласна,
че трябва да я има. Човекът едва ли е проявил
самоинициатива, по-вероятно е да му е било
така наредено и просто си е гледал работата.
Това, че на клиента невинаги пасва, е друг въпрос.

# 3
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Още не съм я посетила тази изложба. Смятам да отида с дребния, той мечтае да стане "изроботател".
Хубаво де, но ме предупредиха, че това нямало да е добра идея. Защото някои експонати били "за пипане", а други - не. И децата се объркват. И възрастните се объркват.
Пък и току-виж, съм съборила нещо с бременния си корем. Mr. Green
А съм и простичка.  Rolling Eyes
Има да ми се карат служителите в галерията. Лошо.  Blush

# 4
 • Мнения: 2 792
 И аз още не съм я посетила, много големи опашки има събота и неделя, мразя големите тълпи, но пък Димана и Момчил си я чакат, така че ще се прежаля най-вероятно, ако ентусиазмът не спадне скоро.
  На " Това не беше ли някаква комунистическа измислица?" не е нужно да обръщаш внимание, просвети го младежът, че всъщност не е и пак трябваше да го попиташ за книгата.
   Кофти случка обаче, при такова отношение сега ще я посетя с едно на ум (две в движение- Димана и Момчил Mr. Green)

# 5
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
И вие сте
се вързали, че може да пипате експонатите.
Никъде по света не може. Това да не е бардак.


Не си права. Миналото лято прекарахме 6 часа в Дойче музеум в Мюнхен. Там сред хилядите експонати почти няма такъв, който да не може да се пипа - и ток произвеждахме с децата, и мостове строихме, и вода вадихме с архимедов винт и какво ли още не. Физика, химия, архитектура, металургия - всичко научаваш първо с ръцете, а после осмисляш. На излизане Камен се оплака, че го боляли пръстите от натискане на копчета.
Предполагах, че и при Леонардо ще е така. Ама още не можем да се прежалим заради опашките.

# 6
 • Мнения: 4 302
Работят от 10 до 19 всеки ден от вторник до събота. Тогава няма толкова много хора.
А по повод пипането- нали точно това и идеята на изложбата? Да се види как се задвижват макетите на изобретенията. В крайна сметка сам по себе си макетът не е ценен, правен е сигурно преди 2 месеца:), ценна е идеята. И през ум не би ми минало да пипна Джокондата.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 259
негативният смисъл на тази дума е насаждан вече над 17 години, така че, уврежданията са трайни.

а и е много лесно да оправдаем всички прояви на мързел, безхаберие, неморалност и прочие, с това, че иначе би било "комунистически манталитет". никой няма да те накара да извадиш речника и да дефинираш понятия... Simple Smile

понеже от 1-ви януари 2007 година се чувствам много насъскан гражданин, бих подкрепила съвета да пишеш едно мейлче на МТел с оплакване (щото не знаем на кого другиго).

# 8
 • София
 • Мнения: 239
На твое място бих открил безразборна стрелба да видиш другия път как ще те наричат 'Госпожо Маркс'.

# 9
 • Майничка
 • Мнения: 6 244
а и е много лесно да оправдаем всички прояви на мързел, безхаберие, неморалност и прочие, с това, че иначе би било "комунистически манталитет". никой няма да те накара да извадиш речника и да дефинираш понятия... Simple Smile
Peace

"Комунизъм = съветска власт + електрификация" (Ленин). Бих попитала въпросния младеж към кое от двете отнася книгата за предложения и оплаквания (много ми идват отвътре подобни заяждания когато съм издразнена, но не вбесена, кога ли ще си изям боя).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт