Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 2 700
В училището на дъщеря ми обявиха, че през втория срок на втори клас намалява с един час математиката за сметка на един час повече рисуване. На въпроса защо, отговорът беше, че програмата е спусната от МОН. Училището е общообразователно и не е профилирано в изкуствата. Настъпиха ли промени в учебната програма на вашите деца? Питам, защото родителите смятаме да протестираме  и искам да се ориентирам дали решението е на местно или на дъжавно ниво.

# 1
  • София
  • Мнения: 4 813
твърде е възможно годишният учебен план да включва такъв брой часове по даден предмет, че разделен на учебните седмици да се получават т.нар. "половинки", които се разпределят като цели часове в единия срок за сметка на другия.
при виктория е подобно положението с географията например: по разписание трябва да имат 1 час география седмично, но понеже са на блокове от по 80 минути (т.е. два учебни часа) географията им беше през седмица през първия срок. през втория нещо подобно се случва с биологията.
в страницата на мон преди време съм виждала учебното разписание за различните класове.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 700
Ако случайно можеш да намериш разписанието, можеш ли да ми дадеш линк? Досега рових и за втори клас единственото, на което попадам са методични указания за изучаване на чужди езици.

# 3
  • Мнения: 275
ей това не мога да го разбера-за щяло и не щяло тичайте да протестирате.
МАТЕМАТИКА-112 часа годишно; 32 учебни седмици;3,5 часа седмично
ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО 48 часа годишно; 1,5 часа седмично
За това е тази промяна догодина като станат 3 клас пак ще имат промяна единия срок един предмет , другия друг-мисля , че там музиката играеше.
Това е .

# 4
  • София
  • Мнения: 2 700
Мерси за информацията. Питането ми беше точно това - нормативът от МОН ли е спуснат, а в последствие ми възникна въпроса защо аз като редови родител не мога да го разбера от сайта на МОН. Но това е друга тема.

А за протестите, всяка крушка си има опашка. Когато идеше реч за избор на училище, беше обявено: информатика от 1ви клас (във втори отпадна), засилено изучаване на английски (оказа се, че мимоходом са го намалили за първи клас на 1 час/седмично, защото сменили ЗИП-а с математика), занималня до 4-ти клас (във втори отпадна поради местни далавери, но след скандал се възобнови в безплатен вариант). Ами след като не мога да вярвам на подадената информация и след като не мога да я проверя лично, веднага ми възникват съмнения. Още повече, че математика срещу рисуване ми звучи малко като кон за кокошка ако училището не е специализирано в изкуствата.
Въпреки всичко, мерси за обясненията  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт