Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 28
Здравейте,

Тези дни ми откриха увеличение на щитовидната жлеза. Всичко започна след прекаран грип. Започнах да се чувствам отпаднала, да се умориявам при малки физически усилия, да се задъхвам. Прегледа ме кардиолог и ми откри ускорен пулс. Пуснаха ми изследвания за FT4 и TSH. FT4 е над референтната граница, а TSH е под. Насочиха ме към консултация с ендокринолог – проф. Борисова. Отидохме с мъжа на преглед и като и казах че кърмя и че бебето е почти на 8 месеца, започна да ми говори как няма смисъл да се кърми, нищо полезно вече нямало в кърмата и до 10 дена да го отбия. Установи уголемена жлеза и ми каза, че не може да постави диагноза, тъй като липсват изследвания за антитела, но или е било Базедова болест или Хашитоксикоза. След това ми каза че лаборатория Кандиларов (от където са ми изследванията) не била сертифицирана и да не си правя там изследванията, а в Бодимед. Не ми постави диагноза, но ми предписа лечение – след като отбия бебето, 3 седмици да взимам Пропицил (2+2+2) и бета-блокер и следващия път да дойда с нови изследвания вкл. антителата. Предложихме и да си ги направя и да и ги донеса веднага, но понеже били сравнително статични във времето нямало смисъл да ги правя сега. Мисълта да пресустановя кърмене ми дойде като гръм от ясно небе и не можах да сдържа сълзите си, но това беше още един довод в подкрепа на докторката  - лабилна психика. НА следващия ден аз все пак направих TAT, MAT и TRAb, но те бяха в рефернтните граници.

Въпросът ми е има ли майки с хипертиреодизъм и какъв е бил курса на лечение? Можете ли да ме насочите към добър ендокринолог?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 40
Здравей! С хиперфункция съм. След раждането хормоните ми "скочиха". За да подновя лечението си, спрях кърмата, т.е. никога не съм кърмила. Тиреостатиците са противопоказни, биха подтиснали щитовидната жлеза и на бебето, според ендокринолога ми. Бета блокерите не пречат на кърменето. Ако хормоните не са фрапантно високи, мисля че може да обсъдиш с доктора лечение само с пропранолол / не знам това ли пиеш, примерно/, за да държиш сърцето в норма. След като спреш кърменето, продължаваш с Пропицила. Обаче от високата доза съдя, че TSH е много ниско, така че говори пак с лекаря си. Или го смени Smile
На въпроса- почнах с 6 пропицил и 1 пропранолол дневно. Бета блокерът го пих близо 2 месеца, в момента съм на 2 пропицил-поддържаща доза.
Дозата и ендокринологът са базовата част от лечението, дано намериш твоя доктор!
Успех с лечението и пиши за развитието Hug
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Имало е няколко теми в тази връзка в кърмаческия форум. Сега намирам само тази, но предполагам че ще ти е от полза.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=47701.msg3205705
По принцип кърменето при такива проблеми е възможно, защото доколкото знам вече има лекарства, които могат да се прилагат по време на кърмене. При някои жени има проблеми с количеството кърма и се налага дохранване, но кърмата, която бебетата все пак поручават е от голяма полза за тях.
Предполагам, че темата ще я преместят в кърмаческия и там ще се включат мами, които знаят повече или са имали подобен проблем. Или ще ти помогнат да намериш някои от другите теми в тази област.

p.s. Ако да ти се плаче при новината че се налага да спреш да кърмиш е белег на лабилна психика, значи всички кърмачки на света сме изперкали тотално.
Чувството на тъга при спиране на кърменето е съвсем естествена част от процеса, приеми го като нещо нормално, пък дано успееш да го отложиш още малко - това ти пожелавам.
Цитирай

София

Мнения: 28
Обаче от високата доза съдя, че TSH е много ниско, така че говори пак с лекаря си. Или го смени Smile

Благодаря v_e_s_e_l_a за отговора. Какви бяха твоите симптоми? Моите резултати за хормоните са:

FT4 pmol/l   28.94       /референтни граници 12-22/
TSH mIU/ml 0.014      /рефернти граници 0.27-4.2/

но пък антителата са напълно в норма, което е супер странно и май не отговаря на това лечение което ми предписаха?!?

Нека ако някой знае добър ендокринолог в София да ми даде неговите координати,
тъй като все още търся ендокринолог  Crying or Very sad

Въобще чудя се какво да правя, тъй като не искам много да отбивам бебето ако няма нужда.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 40
Нямах много изявени симптоми, освен умората и безкрайната изнервеност. Дразнех се от всичко и от всички. А, и пулса, но толкова бях свикнала, че не ми пречеше. Не бих си обърнала внимание, ако един доктор случайно не ми каза, че жлезата ми е изпъкнала + онзи влажен и леко облещен поглед, характерен за базеда Laughing.
Не са ти толкова лоши резултатите, аз започнах с 6 пропицил при Т4- 60. TSH ми беше нулички. Това ,че ТАТ и МАТ са в норма, мисля, че значи ,че не е Хашимото. Лечението ти подтиска синтеза на хормоните, продължава ,докато жлезата не привикне да произвежда по малко хормони, мисля, че такова трябва да е. Пак казвам, че мнението ми е да пиеш само бета блокер, просто обсъди варианта с подходящия лекар.
Може да пуснеш тема, че търсиш ендокринолог в Здравен справочник, надявам се по бързо да стане Wink
Цитирай

София

Мнения: 28
Ходих при друг лекар, направих още изследвания и нещата не се развиха добре за мен хормоните ми скочиха за около 20 дена доста. До поледно се надявах да е постпартален тироидит, но за съжаление не е. От друга майка знам че пие Пропицил и кърми, но моя лекар не е съгласен да провеждам лечение докато кърмя и затова ми каза да спра. Май нямат много опит с кърмещи мами тук, защото четох че в Щатите дават на майките да кърмят и с Пропицил. Нещата стават още по-сложни защото бебето категорично отказва да яде адаптирано мляко.  newsm45 newsm45 newsm45
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.