Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Cофия
 • Мнения: 27
В нашата дестска градина на 20.02. ще има родителска среща с тема " Представяне на училищата и учителите в тях".
Неофициално темата е за това, че от следващата учебна година няма да има 4 групи и децата от третите групи (както е случая с моята дъщеря) трябва да се пренасочат към предучилищна в училищата.
А това е свързано с ред неудобства, както сигурна съм знаят повечето майки на които им предстои избор на училище.

Майки, на набор 2001 има ли такава информация и за Вашите детски градини или при нас е изолиран случай ?
Оставам с горчив вкус в устата, че на гърба на нашите деца ще решават проблемите на общината с липсата на места в детските градини.

На "насилствено" освободеното място на 4 група ще се правят допълнителни групи с по-малки деца.

Надявам се да се получи добра дискусия, която да ми даде допълнителни аргументи за следващия вторник.

Поздрави!
Зорница

# 1
 • София
 • Мнения: 615
Това от теб го чувам, но силно ме интересува. Ще говоря с нашите учителки и ще пиша пак какво са казали! Ако е така ще е много, много неприятно!

# 2
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 865
В нашата градина даже има бележка, че приемат деца за предучилищната за набор 2001.

# 3
 • Мнения: 13 834
В нашата градина има.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 1 734
Дано да не се окаже вярно   Praynig , иначе ще е много трудна работа

# 5
 • Мнения: 4 578
                        До момента подобно нещо няма.Срещите с учители от училищата са обичайна практика в ДГ.Така всяко училище представя учителите,които ще водят първи клас и запознават децата с училището.По-лесно се ориентират родителите кое училище да изберат.Такива срещи се провеждат поне 20 години ,ако не са повече.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 416
 Не съм чула подобно нещо, но ще питам.
Аз лично смятам, че предучилищната е по-добре да си е в детските градини.

# 7
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
Етиа,няма нищо лошо и в това предуч.група да е в уч-ще,защото така детето се запознава с обстановката там,с различни от досегашните учители,вижда как се държат по-големите ученици.Така в първи клас промените,новостите ще са по-малко.Естествено,за някои родители полудневната заангажираност на детето им в предуч.група е проблем.Но това е др. въпрос.

# 8
 • В. Търново
 • Мнения: 302
Синът ми е 2001 набор.Не съм чула нищо подобно в нашата градина - ако действително е така предполагм щяха да ни съобщят досега!

# 9
 • София
 • Мнения: 1 986
На 95 % съм сигурна, че предучилищните групи в детските градини ще продължат да съществуват.
Наред с това, както и в момента, в някои училища, също има предучилищни групи. Има деца, които не могат да посещават предучилищната група в детска градина по здравословни и/или други проблеми (дано вашите деца не са сред тях! Praynig). Тогава те могат да посещават предучилищна група в училище, коята е обикновено за половин ден, без заплащане, без хранения (освен задължителната една закуска за всяко дете).

Посещението на предучилищна група е задължително за всяко едно дете. Когато детето завърши предучилищна група, на 31 май или на 1 юни, най-късно, се издава удостоверение за завършена предучилищна подготовка. Без това удостоверение децата не могат да се запишат в първи клас на което и да е било училище.

Във връзка с темата - да, във всяка една уважаваща себе си детска градина, в по-големите градове, където има повече от 10 училища, по това време на годината се организира родителска среща, на която родителите се срещат с учители и директори за представяне на училищата и учителите, които ще започнат работа с първокласниците. И в това няма нищо лошо, напротив - дава се възможност на родителите да питат всякакви въпроси, за конкретното училище, с цел родителите да изберат най-доброто училище и учител за своето дете.

Така че, мила Зорница, не се притеснявай. В детските градини е имало и ще има предучилищни групи.    bouquet
Ако случайно някой някъде из България, на месна почва, се опита да закрие предучилищна група в детската градина влиза в противоречие със Закона за народната просвета и в нормативните актове, които го следват, където е записано, че предучилищното обучение и възпитание е задължително и се прави или в последната степен на детската градина или в училищата, където има база за това.

# 10
 • И тук, и там - все някъде
 • Мнения: 133
Тъй като и аз нищо не съм чувала много се надявам да продължи да има и 4-ти групи в детската градина. Много отдавна бях питала, дали трябва да се подава допълнително молба, но тогава ме увериха, че всички деца по подразбиране продължават и в 4-та група. Би било много трудно да се гледат децат набор 2001, ако трябва да ходят само на предучислищни групи. Утре непременно ще питам в нашата градини.

# 11
 • Cофия
 • Мнения: 27
Здравейте отново,

ето, че за съжаление се връщам отново към тази тема, която смятах за приключила, но уви вчера отново стана болезнено актуална.

Да се върна отново към хронологията на събитията:

Да, родителската среща се състоя и на нея се представиха училищата в района така както трябва да бъде и както е традицията в повечето детски градини.
В началото на срещата ние родителите получихме напътствия и съвети от директорката на детската градина и тя много горещо ни препоръча да се насочим към училищата. Аргумент: числеността на децата в групите не позволява да се проведе адекватна подготовка за 1 клас в детската градина.

Срещата завърши с затвърждаване на препоръчаното чрез повторение на основния аргумент  и с думите да вземем най-доброто решение за нашите деца.
Извод: Ние родителите, които сме отговорни за децата можем да помислим и да решим: оставаме ли в детската градина или се прехвърляме в у-ще?
Не беше спомената нито дума за "неофициалната тема на род. среща, а именно слухът, че в нашата градина няма да има подготвителна група за набор 2001"

Ние,  95 % от родителите си отдъхнахме шумно, че този път практиката "една жена каза" не се оказа вярна и решихме, че подбудите за организирането на тази родителска среща наистина са били да бъдем информирани за възможностите.

Сигурна съм, че всеки от нас е мислил по въпроса и е взел решение за своето дете като е претеглил всичките за и против детската градина и училището като място за провеждане на предучилищна подготовка.

Обаче, се оказа, че ние всъщност нямаме право на избор!

Един месец по-късно на 12.03.2007г. при взимането на децата от детската градина ни се поднася документ, който ни уведомява, че подготвителни групи в детската градина няма да има и решението за това е взето на педагогически съвет.

Мили мами, може би тъй като съм пряко засегната от това решение и както сигурно вече става ясно аз съм от тези родители, които избраха детската градина за място за подготовка за 1 клас, се чувствувам много обидена, разочарована, "изиграна", и лишена от правото ми на избор, което ми дава времето в което живеем и закона

Защо на родителската среща не бяхме предупредени официално за намеренията, а бяхме умишлено заблудени от страна на директорката на ОДЗ-то?
Защо при положение, че в училищата приемът започва от 19.02.2007 ние чак сега научаваме, че децата ни са "на течение"? Та ние сме закъсняли фатално!
Може ли такива решения да се взимат по този начин и по това време на годината?

Ако има някой, който да има такъв проблем или да е по-добре запознат със закони и наредби относно тази тема, моля помогнете!

Въпреки емоционалната страна на въпроса имам усещането, че тука нещо не е както трябва и става дума за превишаване на правомощия.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт